Κίεβο: «Οι Ρώσοι κάνουν γενική επίθεση από 48 κατευθύνσεις – Δεν έχουμε πυρομαχικά»

Οι Ρώσοι πραγματοποιούν γενική επίθεση από 48 κατευθύνσεις όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο την ίδια στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχεται πως οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν πλέον επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών και ζητάει απεγνωσμένα την βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις των Ρώσων πραγματοποιούνται κοντά στο Τέρνι, στο Ντονέτσκ, στην Μπιλοχορίβκα του Λουγκάνσγκ, στο Τσάσιβ Γιαρ, στο Νόβιι, στην Κλισιίβκα, στην Αντριγίβκα, στην Σεμενίβκα, στην Χεορχιβίιβκα, στην Νοβομιχάιλοβκα, στο Ραμποτίνο της Ζαπορίζια, στο Βέρμποβο και βόρεια του Πριούτνε στη νότια όχθη του Δνείπερου.

Οι ρωσικές στρατιές καταλαμβάνουν τη μία περιοχή μετά την άλλη καθημερινά και πέφτουν στα χέρια τους δεκάδες οικισμοί.

Η κατάληψη των οικισμών είναι μία επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία καθώς πρόκειται περί μικρών καλά εξοπλισμένων και οχυρωμένων φρουρίων.

Η μικρή τους έκταση επιτρέπει την πολύπλοκη οχύρωση τους σε αντίθεση με μία μεγάλη πόλη η οποία είναι πολύ δύσκολο να οχυρωθεί στο σύνολο της και ακόμα δυσκολότερο να ελεγχθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Οδησσού, όπου και έχουν διοργανώσει αντάρτικους πυρήνες και προκαλούν σοβαρές ζημιές στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί από τις τρεις μεγάλες πόλεις με πληθυσμό άνω του εκατομμυρίου, που θα απειληθούν άμεσα από τις ρωσικές δυνάμεις, δηλαδή την Οδησσό, της Ζαπορίζια και το Χάρκοβο, πραγματοποιούν οχυρώσεις–αναχώματα για να σώσουν τις πρώτες δύο.

Αυτό γιατί το Χάρκοβο έχει μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία σε ρωσικής συνείδησης κατοίκους και θεωρούν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και λόγω της εγγύτητας με την ρωσική επικράτεια αλλά και επειδή η κατάληψη της Οδησσού και της Ζαπορίζια επί της ουσίας θα κατέλυαν το ουκρανικό κράτος.

Με την κατάληψη της Οδησσού το Κίεβο θα έχανε οποιαδήποτε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και μαζί του και το ΝΑΤΟ, ενώ θα ενοποιούνταν και η Υπερδνειστερία με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Όσο για την Ζαπορίζια είναι μία πόλη που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Ουκρανίας και μία κατάληψη της από τους Ρώσους θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και το ίδιο το Κίεβο.

Στην πραγματικότητα η απώλεια της Οδησσού και της Ζαπορίζια σημαίνει και συνθηκολόγηση για την Ουκρανία.