Σφαγή στη Μόσχα με 143 νεκρούς μέχρι στιγμής

Συνελήφθησαν τέσσερις δράστες

Ο τελευταίος απολογισμός που έδωσαν οι ρωσικές αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας αναφέρει περισσότερους από 143 νεκρούς όπως αναφέρει η νεότερη πληροφόρηση, εκ των οποίων τρία παιδιά και τουλάχιστον 200 τραυματίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 60 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο απολογισμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143, δήλωσε στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός, τον οποίο έχει δώσει η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ανέρχεται σε 115 νεκρούς.«Στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall, όταν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθάριζαν τα συντρίμμια βρέθηκαν περισσότερα πτώματα», ανέφερε η επιτροπή, επισημαίνοντας πως «πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 115».

Τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους στοίχισε τη ζωή η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το RIA. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία αυτή επικαλούμενο το περιφερειακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, όλα ξεκίνησαν όταν άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα συναυλιών του Δημαρχείου Crocus πριν ανοίξουν πυρ και πετάξουν “μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα που προκάλεσε φωτιά”. Πλήθος πολιτών περίμεναν έξω από αυτό το τεράστιο εκθεσιακό κέντρο καθώς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συναυλία του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Piknik.

Στο πρώτο βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Nexta, φαίνονται δύο άτομα, κουβαλώντας αυτόματα όπλα όπου πυροβολούν τους ανθρώπους εντός του κτηριακού συγκροτήματος.

Σε άλλο βίντεο, πολίτης που βρισκόταν στο σημείο κατέγραψε την στιγμή που ένοπλοι δράστες άνοιξαν πυρ εντός του αμφιθέατρου του δημαρχείου. Σε αυτό καταγράφεται ο πανικός που επικρατεί, με τον κόσμο να τρέχει για να καλυφθεί από τις σφαίρες, ενώ ακούγονται οι ρυπές από τα αυτόματα όπλα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας Αντρέι Βορόμπιοφ ανακοίνωσε ότι η φωτιά που ξέσπασε μετά την επίθεση «έχει πρακτικά περιοριστεί». «Οι διασώστες μπόρεσαν να μπουν στο αμφιθέατρο», πρόσθεσε.

Οι Αρχές στη Μόσχα αναζητούν ένα λευκό αυτοκίνητο τύπου σεντάν μάρκας Renault εικάζοντας ότι είναι το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι δράστες της αιματηρής επίθεσης στο «Crocus City Hall», με τουλάχιστον 143 νεκρούς όπως αναφέρει η νεότερη πληροφόρηση μετά τη δήλωση στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today και εκατοντάδες τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από 60 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν και σχετικές φωτογραφίες με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία τριών εκ των τρομοκρατών

Πέντε ισλαμιστές από την περιοχή της Ινγκουσετίας, στα σύνορα της Ρωσίας με την Γεωργία, δείχνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, ως τους πιθανούς υπόπτους για το μακελειό στο συνεδριακό κέντρο. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εντοπίσει τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών και τα έδωσαν στη δημοσιότητα.

Για τρεις εξ αυτών, δόθηκαν και τα ονόματά τους στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τους Γκουράζεφ Αμιρκάν (γεννημένος το 1989), Οζντόεφ Αντάμ (1987) και Τσουρόεφ Ζελιμκάν (2000).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μόσχα

Εν τω μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μόσχα μετά την επίθεση ενόπλων στο Δημαρχείο Crocus στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μέσα σε συναυλιακό χώρο.

Σε ισχύ τέθηκε το σχέδιο «Ζάρια» και κλήθηκαν όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί να επιστρέψουν μέσα σε μία ώρα στις μονάδες τους προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή.

Εκτιμάται ότι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί την ώρα της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο βρίσκονταν έως 6.200 άνθρωποι. Σημειώνεται πως το Crocus City Hall είναι χωρητικότητας 9.500 ανθρώπων.

Νέα βίντεο από το αμφιθέατρο του συναυλιακού χώρου

Σοκάρουν οι εικόνες και τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την ένοπλη επίθεση

Οι τρομοκράτες αφού πυροβόλησαν κόσμο στο φουαγιέ, εισέβαλαν και στην αίθουσα προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημόσια, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος  κατά τη διάρκεια της νύχτας συνομιλούσε με αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Ο πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους ταχεία ανάρρωση και μετέφερε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων. Τα μουσεία και θέατρα της πρωτεύουσας ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας τους.  Έχουν τεθεί σε ισχύ ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι είχε πρόσφατα προειδοποιήσει τη Ρωσία για τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. «Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες για προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, που στόχευε πιθανώς μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και η Ουάσιγκτον μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές», δήλωσε η Άντριεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας, Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, η Ινδία η Κίνα και πολλές άλλες χώρες καταδίκασαν την επίθεση.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση» κοντά στη Μόσχα και «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Συλλυπητήρια από τον Σι Τζινπίνγκ στον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σήμερα τα “συλλυπητήριά” του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους σε αίθουσα συναυλιών χθες, Παρασκευή, στα προάστια της Μόσχας.

«Η Κίνα καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Ρωσία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε επίσης σήμερα “την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση” που διαπράχθηκε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

«Καταδικάζουμε έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στη Μόσχα», δήλωσε ο Μόντι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Η Ινδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτήν την στιγμή πένθους», πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Συνομιλία Φιντάν – Λαβρόφ και συλλυπητήρια για τα θύματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν καταδίκασε την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες από επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα σήμερα το βράδυ (22 Μαρτίου). Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, καταδίκασε επίσης την επίθεση με στόχο αμάχους σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. «Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο αθώους πολίτες στη Μόσχα και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στη ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό λαό» έγραψε ο Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβνέτ Γιλμάζ.

Μεντβέντεφ: «Όλοι οι τρομοκράτες να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα»

Οργισμένο ήταν το μήνυμα του Αντιπροέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με αποδέκτες τους δράστες της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε  συναυλιακό κέντρο στο προάστιο της Μόσχας.

«Προς τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης: Θερμά, ειλικρινή συλλυπητήρια και δύναμη σε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων. Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τα αντίποινα. Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει αν η βία δεν αντιμετωπιστεί με βία και οι θάνατοι με ολικές εκτελέσεις τρομοκρατών και καταστολές κατά των οικογενειών τους. Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, η διαφορετική αντιμετώπιση αυτών και των ιδεολογικών εμπνευστών τους – αδύνατη. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε μια τέτοια θηριωδία. Θάνατος για θάνατο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram  αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Μελόνι: Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων. Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν δύο εβδομάδες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Το μακελειό έγινε δύο εβδομάδες αφότου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε ότι «εξτρεμιστές» ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. «Η Πρεσβεία παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, που περιλαμβάνουν συναυλίες και συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες», προειδοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στις 7 Μαρτίου.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν στις 3 Μαρτίου ότι έξι ύποπτοι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στην Ινγκουσετία, μια μικρή δημοκρατία με μουσουλμανικό ως επί το πλείστον πληθυσμό στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο Πούτιν είχε απορρίψει ως «προκλητική» την προειδοποίηση της Δύσης για τρομοκρατικά χτυπήματα

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν πριν από τρεις ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και τις απέρριψε. «Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας», είπε ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB

Κρατούνται τέσσερις από τους δράστες

Για σύλληψη τεσσάρων από τους δράστες της χθεσινοβραδινής πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, κάνουν λόγο ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ανέφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την κράτηση 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στον χώρο εκδηλώσεων Crocus City Hall.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της βάσης των τρομοκρατών και των συνεργών τους.

Καταγγέλλουν και εκφράζουν συλλυπητήρια δεκάδες χώρες

Μετά τις πρώτες χθεσινές αντιδράσεις και την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης από ΗΠΑ, Κίνα, Λευκορωσία, Κούβα, Ιταλία, Αίγυπτο, Πακιστάν και Τουρκία, ακολούθησαν δεκάδες χώρες με ανακοινώσεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργιζία, η Κύπρος, η Σερβία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Παλαιστίνη, η Βολιβία, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Αρμενία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αργεντινή και δεκάδες άλλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σοκ και αποτροπιασμό εκφράζει και η Ε.Ε. Σε ανάρτηση στο Χ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει: «Η Ε.Ε. είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η Ε.Ε. καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση. «Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της έκανε λόγο για «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση. «Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο X. «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό», προσθέτει.