Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία: Μεγάλη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες – Πότε τα πρώτα αποτελέσματα

Οι πολίτες της Ρωσίας, σήμερα Κυριακή (17/3) ψηφίσουν για τρίτη και τελευταία ημέρα για τις προεδρικές εκλογές, με τη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναμένεται να είνα θριαμβευτική.

Ο Πούτιν βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας εδώ και 24 χρόνια. 

Σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας οι εκλογές

Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, αργά χθες βράδυ (ώρα Κύπρου).

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική αναμένεται να κλείσουν απόψε, στις 20.00 (ώρα Κύπρου).

Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις περιοχές του Ντονμπάς (ΛΔ Ντονέτσκ και ΛΔ Λουγκάνσκ) που ψηφίζουν πρώτη φορά για πρόεδρο, η συμμετοχή ήδη αγγίζει το 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Ρωσίας, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες την πρώτη μέρα ξεπέρασε το 58%. Τα πρώτα αποτελέσματα των ρωσικών προεδρικών εκλογών αναμένονται την Κυριακή μετά τις 09:00 μ.μ. ώρα Μόσχας (18:00 GMT).

Η ΚΕΕ της Ρωσίας κάνει λόγο για ομαλή συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτηρίζει μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Έλα Παμφίλοβα, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου.

Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος.

Σύμφωνα με την Έλα Παμφίλοβα, από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία έχουν εξουδετερωθεί 160.000 επιθέσεις χάκερ εναντίον του συστήματος ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, μέθοδο, που είχαν προεπιλέξει πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες.

Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν ψήφισε το Σάββατο διαδικτυακά, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χθες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».

Η Μαρία Ζαχάροβα εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε στο Μπέλγκοροντ, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι «παρά τις δολοπλοκίες της Δύσης, θα ολοκληρωθεί το έργο των εκλογών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό», αναφερόμενη σε περιορισμούς και δυσκολίες, που υπήρξαν σε μια σειρά χώρες, με σοβαρότερες εξ αυτών τη σύγκρουση της Μόσχας με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία δεν αναγνώρισε και καταδίκασε τη λειτουργία ρωσικών εκλογικών τμημάτων στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, που είναι έδαφος της Μολδαβίας, αλλά οι αυτόνομες τοπικές Αρχές της τελούν υπό ρωσική προστασία.

Κατά τον ειδικό εντεταλμένο του ρωσικού ΥΠΕΞ «για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου» Ροντιόν Μιρόσνικ, «η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις προσπάθειες εξωτερικής επίδρασης στην εκλογική διαδικασία στη χώρα» και «τα συμπεράσματα για το ζήτημα αυτό θα εξαχθούν αργότερα», καθώς οι προσπάθειες αυτές αποτελούν «έγκλημα κατά της κρατικής υπόστασης» της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».