Κοντά σε συμφωνία Υπ.Παιδείας ΟΕΛΜΕΚ για το σύστημα διορισμών

Το μόνο που απομένει στο διάλογο ανάμεσα στην ΟΕΛΜΕΚ και στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή είναι εκείνα τα σημεία πριμοδότησης που έχει θέσει ο Υπουργός, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Δημήτρης Ταλιαδώρος.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÏÅËÌÅÊ

Ερωτηθείς για το χθεσινό αποτέλεσμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι χθες η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη συζήτησε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, το πρώτο είναι τα ωρολόγια προγράμματα στο λυκειακό και γυμνασιακό κύκλο και το δεύτερο, την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για μαζικές νομιμοποιήσεις τα επόμενα χρόνια, μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής ενός νέου συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση.

«Πράγματι είναι πολύ σημαντικά θέματα και νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί η χθεσινή συνεδρία ιστορική. Για το θέμα των ωρολογίων προγραμμάτων, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη αποδέχτηκε τις εισηγήσεις του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης μας για βελτιωτικές προτάσεις που ήδη είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Παιδείας την περασμένη Τετάρτη, οι οποίες από ότι φαίνεται έχουν γίνει αποδεκτές από τον Υπουργό Παιδείας και εκκρεμεί ακόμη μία συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Για το θέμα του συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι είχαν μια πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας για μαζικές μονιμοποιήσεις τα επόμενα τρία χρόνια ή πριν την εφαρμογή του οποιουδήποτε νέου σχεδίου.

«Ένας αριθμός 718 θέσεων από τις οποίες οι 244 είναι καινούργιες οργανικές θέσεις που θα μπουν στο προϋπολογισμό. Είναι πράγματι ένας σημαντικός αριθμός μονιμοποιήσεων, αν υπολογίσουμε ότι οι συνάδελφοι που έχουν περίπου 30 μήνες υπηρεσία ή είναι συμβασιούχοι έκτακτοι είναι 650, άρα υπερκαλύπτονται. Οι συνάδελφοι που έκαναν προϋπηρεσιακή είναι 717. Οι 718 είναι ο κατώτερος αριθμός, διότι όσες πρόωρες αφυπηρετήσεις υπάρξουν αυτά τα τρία χρόνια θα προστεθούν σε αυτό τον αριθμό», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι το δίλημμα που είχε η οργάνωση ήταν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, -που θα έπρεπε να διασφαλιστούν, αυτό που προέβλεπε η οργάνωση τουλάχιστον όσοι έχουν υπηρεσία δύο χρόνων και πάνω-, να διασφαλιστούν.

«Δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια, αλλά πιστεύουμε ότι θα διασφαλιστούν. Και αυτό που απομένει στο διάλογο με τον Υπουργό είναι εκείνα τα σημεία πριμοδότησης που έχει θέσει ο Υπουργός. Είναι η εκπαιδευτική εμπειρία, είναι το στοιχείο της προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης. Αυτή η μοριοδότηση να αυξηθεί, ούτως ώστε τυχόν συνάδελφοι που δεν θα καλυφθούν μέσα στα τρία χρόνια να έχουν ένα προβάδισμα στο νέο σύστημα διορισμών», κατέληξε.