Η ερωμένη του βασιλιά

Καυτές  αποκαλύψεις για τον βίον και την πολιτεία του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας

 

assets_LARGE_t_420_54496457_type12713

Ο Χουάν Κάρλος με την Κορίνα Ζάιν-Βιτγκενστάιν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια της βασιλείας του, ο Χουάν Κάρλος διατηρούσε σχέση με τη Γερμανίδα Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν, εξ αγχιστείας αριστοκράτισσα, σύμφωνα με το βιβλίο, «Τέλος του Παιχνιδιού» της Ανα Ρομέρο, πρώην βασιλικής ανταποκρίτριας για την εφημερίδα El Mundo.

assets_LARGE_t_420_54496458_type12128

Η συγγραφέας του βιβλίου «Τέλος του Παιχνιδιού» Ανα Ρομέρο.

H πρώτη έκδοση των 25 χιλιάδων αντιτύπων που εξαντλήθηκε σε 24 ώρες από την κυκλοφορία του βιβλίου την Τετάρτη, εστιάζει στη «διπλή ζωή» του τέως βασιλιά, που παραιτήθηκε του θρόνου τον Ιούνιο του 2014 υπέρ του γιου του Φελίπε.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο η Ρομέρο, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 100 ανθρώπους από το περιβάλλον του πρώην βασιλιά οι οποίοι και ζήτησαν να μείνουν ανώνυμοι, ξεκαθάρισε πως δεν είχε την πρόθεση να καταστρέψει ή να επαινέσει τον Χουάν Κάρλος, αλλά να πει την αλήθεια για τα όσα έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια της βασιλείας του – μια περίοδος που δεν «ήταν ούτε ηρωική, ούτε έντιμη».
Οπως ισχυρίζεται η συγγραφέας, ο βασιλιάς διατηρούσε από το 2004 δεσμό με τη Ζάιν-Βιτγκενστάιν και είχε σκεφτεί πολλές φορές να χωρίσει από τη βασίλισσα Σοφία.  Η Ρομέρο στο βιβλίο της γράφει ότι ο τέως βασιλιάς ήταν τόσο ερωτευμένος με τη Βιτγκενστάιν που συχνά σκεφτόταν να χωρίσει τη βασίλισσα Σοφία. Ωστόσο τελικά τον χώρισε η ερωμένη του λίγο καιρό μετά την παραίτησή του από τον θρόνο

«Ηταν ένα κανονικό ζευγάρι και όλοι στα ανάκτορα το ήξεραν», γράφει η Ρομέρο που τονίζει πως ήταν οι συνεργάτες του βασιλιά εκείνοι που επέμεναν ότι ο Χουάν Κάρλος δεν έπρεπε να ζητήσει διαζύγιο γιατί θα κατάφερνε ένα ισχυρό πλήγμα στη μοναρχία.
Τελικά, το πλήγμα στη μοναρχία έδωσε ένα… σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα το 2012, στο οποίο μεταξύ αυτών που συνόδευαν τον Χουάν Κάρλος ήταν και η σύντροφός του. Ο Χουάν Κάρλος έσπασε το ισχίο του, ατύχημα που έγινε και η αφορμή να γίνει γνωστό το ταξίδι το οποίο είχε κρατηθεί μυστικό, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Ο ίδιος μάλιστα, λίγες μόλις μέρες πριν από το ταξίδι, είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια από την αγωνία του για τους ανέργους, αλλά προφανώς μπορούσε να κυνηγήσει ελέφαντες, πληρώνοντας γύρω στις 37 χιλιάδες ευρώ, όπως υπολόγισε το κόστος του ταξιδιού ο ισπανικός Τύπος.
Το ταξίδι ήταν, για τη συγγραφέα, η θρυαλλίδα για την κατάρρευση της δημοφιλίας του Χουάν Κάρλος σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας του, την οικονομική κρίση και το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η κόρη του Ινφάντα Κριστίνα και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγκάριν. Τελικά, ο Χουάν Κάρλος εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί και να μη γιορτάσει τα 40 χρόνια από την άνοδό του στον θρόνο, τον Νοέμβριο του 1975.
Η Ρομέρο ισχυρίζεται πως ο παράνομος δεσμός του Χουάν Κάρλος έληξε άδοξα, όπως άδοξα έληξε και η βασιλεία του, αφού η Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν, 28 χρόνια νεότερη του, τον άφησε λίγο καιρό αφότου παραιτήθηκε του θρόνου.
Η Ζάιν-Βιτγκενστάιν γεννήθηκε το 1964 στη Φρανκφούρτη από Δανούς γονείς. Εχει παντρευτεί δύο φορές, το 1989 με τον Βρετανό επιχειρηματία Φίλιπ Αντκινς, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη και το 2000 με τον πρίγκιπα Κασιμίρ τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν, έχοντας χωρίσει από το 1995. Με τον πρίγκιπα απέκτησε ένα γιο, χώρισαν το 2005, διατήρησε όμως το επίθετό του.
Με τον Χουάν Κάρλος γνωρίστηκαν το 2004 όταν εκείνη διοργάνωνε σαφάρι για αριστοκράτες και εκατο??υριούχους, ενώ την ίδια χρονιά πήγαν ?αζί για σαφάρι στη Μοζα?βίκη.
Από τότε, όπως γράφει και η Ρομέρο, ήταν πάντα στο πλάι του, έγραφε μάλιστα πολλές φορές και τις ομιλίες του. Ο ισπανικός Τύπος, αν και πληροφορήθηκε τη σχέση τους, κρατούσε στάση σιωπής, άλλωστε τα ισπανικά μίντια υπήρξαν πάντα προστατευτικά με τον βασιλικό οίκο των Βουρβόνων, μέχρι το καταστροφικό σαφάρι.

Οι πιέσεις και η μοναξιά του Χ. Κάρλος
Η Ρομέρο στο βιβλίο της εστιάζει ιδιαιτέρως την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου 2014, οπότε και ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί, πριν καταρρεύσει εντελώς ο θεσμός της μοναρχίας.
Ως μέσο πίεσης επιλέχθηκε η απομόνωση. Οπως ισχυρίζεται η συγγραφέας, εκείνους τους μήνες και αφότου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στην πλάτη για την επιδιόρθωση ενός δίσκου που είχε μετακινηθεί -την έβδομη για τον Ισπανό μονάρχη μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια- ο Χουάν Κάρλος περνούσε ατελείωτες ώρες μόνος του στο παλάτι. «Κανείς δεν τον επισκεπτόταν, κοντά του ήταν μόνο το υπηρετικό προσωπικό», τονίζεται στο βιβλίο.
Ψυχρές σχέσεις
Η «βασίλισσα Σοφία είχε απομακρυνθεί, είχε μάλιστα περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί του και τα παιδιά του, ενήμερα όπως ήταν για την παράνομη σχέση του, είχαν πάρει το μέρος της μητέρας τους». Η Ρομέρο γράφει πως ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος είχε γνωρίσει την ερωμένη του στα παιδιά του, τα οποία όμως ουδέποτε τη συμπάθησαν, θεωρώντας την τυχοδιώκτρια.
Και «η Κριστίνα, που είχε πάντα συνδετικό ρόλο στην οικογένεια», γράφει η Ρομέρο, «είχε επίσης αποξενωθεί από το παλάτι, εξαιτίας του σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος από το ίδρυμα Noos την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο σύζυγός της».
Στις «ατελείωτες ώρες της μοναξιάς του προστέθηκε και η αγωνία του μήπως καταλήξει σε αναπηρικό καροτσάκι, όπως η μητέρα του, επειδή, λόγω της εγχείρησης, δεν μπορούσε να πατήσει τα πόδια του». «Και μέρα με τη μέρα, η πίεση να παραιτηθεί μεγάλωνε, όπως και να σταματήσει να βλέπει την Κορίνα τσου Ζάιν Βιτγκενστάιν», αναφέρεται στο βιβλίο.