Μάχη για έκτακτο Eurogroup δίνει η Ελλάδα

Μάχη για να «κλειδώσει» η πρώτη ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος Απριλίου και να αρχίσει η τμηματική καταβολή της δόσης δίνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον assets_LARGE_t_420_54496394_type12713«χάρτη» με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Τώρα είμαι περισσότερο αισιόδοξος. Είμαστε κοντύτερα σε συμφωνία απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό μεταβλήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε μία  ευκαιρία για να θέσει και πάλι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας  σε πολιτικό επίπεδο και να κάνει ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά στην επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα «ξεκλειδώσουν» και τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.

Η φράση του ιδίου αργά το βράδυ πως «είμαστε πιο κοντά τώρα σε συμφωνία», η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό» και το πολύ θετικό κλίμα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ( σε αντίθεση με όσους έλεγαν πως «έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα», αποτύπωσαν την αίσθηση πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποδεχθεί θέσεις της ελληνικής πλευράς και υπάρχει φως στην επίτευξη της συμφωνίας-γέφυρας.

Μπορεί αυτή να μην έρθει σήμερα στο Eurogroup, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε και η κυβέρνηση ήθελε προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος της ανησυχίας. Η  συμφωνία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα είναι στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως απαιτούσε επίμονα η Αθήνα το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε αρκετά σημεία, με σπουδαιότερο αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2%-1,5%, αλλά παραμένουν τα αγκάθια του ασφαλιστικού, εργασιακού και του ΦΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ως «κόκκινες γραμμές» και παραμένει ανυποχώρητη.
Χθες, πάντως, στις Βρυξέλλες οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, να αποφύγουν τις δηλώσεις ή μάλλον τα πολλά σε αυτές και ενδεικτικό είναι πως ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας που είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, τελικώς προχώρησε σε μία μόνο σύντομη δήλωση. Να σημειωθεί πως οι συναντήσεις αυτές έγιαν στο περιθώριο της Συνόδου για το μεταναστευτικό.

Η στάση αυτή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες εκείνες ότι η ελληνική κυβέρνηση και εταίροι είναι σε καλό δρόμο για μια συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, τουλάχιστον η ελληνική πλευρά, θα είχε κάθε λόγο να επαναλάβει τις πιεστικές δηλώσεις που έκαναν, πριν τις χθεσινές διαβουλεύσεις, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιώντας τους εταίρους ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ακόμα και οι εκλογές, είναι ανοιχτά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα επέμεναν μονότονα στις μεταρρυθμίσεις.

Τα προηγούμενα δε λεπτά είχαν προηγηθεί ανεπίσημες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ότι η συνάντηση του Τσίπρα-Μέρκελ πήγε καλά, ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σοβαρή πρόοδος από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο και η Αθήνα περιμένει να προχωρήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη να επιτευχθεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει ανάσα ρευστότητας και χρηματοδοτική ροή στη χώρα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα εκτίμησαν πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα αποδεσμευτεί τουλάχιστον αμέσως μία πρώτη δόση προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που έχει, να καλύψει τις άμεσες τρέχουσες υποχρεώσεις της και να πάει με ασφάλεια έως τον Ιούνιο, που έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για το επόμενο τριετές πρόγραμμα.

Σόιμπλε: Μην περιμένετε ουσιαστικό αποτέλεσμα σήμερα

Στο μεταξύ:

Την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας αποκλείουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, τόνισαν σε δηλώσεις τους πως, παρά την μικρή πρόοδο που έχει γίνει, η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα κατά το σημερινό Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε.

Ο γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, προτρέποντας μάλιστα τους δημοσιογράφους να πάνε να δουν «την ωραία Ρίγα».

Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος επίσης στο άτυπο Eurogroup.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα».
Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σήμερα, θεωρώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές.
«Η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις προσερχόμενοςσ τη συνεδρίαση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος σήμερα στη Ρίγα σχετικά με την Ελλάδα.
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.