Εντάσεις και αποκαλύψεις στην θανατική ανάκριση για Θ. Νικολάου, αύριο η συνέχεια

Σε μια μαραθώνια διαδικασία με εντάσεις, που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η αντεξέταση της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την επισήμανση, από πλευράς δικηγόρου της οικογένειας, ότι έχει προκύψει μαρτυρία ατόμου, το οποίο περιγράφει την ομολογία άλλου προσώπου, για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005. Για το θέμα αυτό η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι θα ζητήσει, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, όπως κληθεί εκ νέου για κατάθεση ο υπαστυνόμος – εξεταστής της υπόθεσης.

Στην αντεξέταση της Δρ. Καραγιάννη, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επιχείρησε να αποδείξει ότι έλλειμμα στο κέρας του υοειδούς οστού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες πέραν του στραγγαλισμού και του απαγχονισμού, όπως είχε αναφέρει στην προηγούμενη διαδικασία η παθολογοανατόμος.

Η Δήμητρα Καραγιάννη επανέλαβε αρκετές φορές, κατά τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, πως έχει τεκμηριώσει τη θέση της για στραγγαλισμό και ότι η κάκωση στο υοειδές οστό του Θανάση σημειώθηκε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκλήθηκαν εντάσεις, με τη μητέρα του Θανάση να αντιδρά σε κάποιες περιπτώσεις στις υποδείξεις της δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η δικαστής ζήτησε από όλους ψυχραιμία.

Ένταση προκλήθηκε και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αντεξέτασης, όταν η εκπρόσωπος της ΝΥ ανέφερε στην παθολογοανατόμο πως ενήργησε «κατά τρόπο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό», για να ξεγελάσει, όπως είπε, πρώτα από όλα την οικογένεια, αλλά και να πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κύπριο φορολογούμενο ποσό εννέα χιλιάδων ευρώ για τις υπηρεσίες της.

Ακολούθως, η θανατική ανακρίτρια ανέγνωσε απόφαση της, στην οποίαν έκανε δεκτό το αίτημα να καταθέσει η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Το δικαστήριο θα κληθεί επίσης να αποφασίσει στο αίτημα της δικηγόρου της οικογένειας για να καταθέσει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, με τη Νομική Υπηρεσία να φέρει ένσταση.