Μόσχα: «Αναπόφευκτη η σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ αν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε την Τρίτη τις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι εάν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τότε θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

Δεν ήταν καθόλου τύχες και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ευθέως απείλησε το ΝΑΤΟ με πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση που αποφασίσει το ίδιο ή κάποιες χώρες που ανήκουν σε αυτό να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Δεν θα προλάβετε καν να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας αν ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και ενεργοποιήσετε το άρθρο 5» είπε ο Ρώσος ηγέτης, εννοώντας με σαφήνεια ότι θα υπάρξει πυρηνικό πλήγμα στην Ευρώπη!

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης τάχθηκαν την Δευτέρα ανοιχτά κατά της «στρατηγικής αμφισημίας» Μακρόν. Κάλεσαν το Παρίσι να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο. Για αναπόφευκτη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την προοπτική αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπονομεύοντας τη δέσμευση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

Στην άτυπη συγκέντρωση Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση».

«Δεν υπάρχει συναίνεση για την αποστολή, επισήμως (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ότι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας». Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μία από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δεν υπήρξε συζήτηση για απευθείας αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, αλλά τα σχόλια του Μακρόν βοήθησαν να δημιουργηθεί στρατηγική ασάφεια, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρευρέθηκαν στη σύνοδο συμφώνησαν να αναλάβουν δράση σε πέντε τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης, της υποστήριξης της Ουκρανίας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία με μη στρατιωτικές δυνάμεις, της κυβερνοάμυνας και της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία.

Ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέλνουν ήδη αθόρυβα συμβούλους και εκπαιδευτές για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χειριστούν τον δυτικό εξοπλισμό, αλλά η αποστολή πιο οργανωμένων ομάδων προσωπικού θα ισοδυναμούσε με ένα σημαντικό βήμα από τους συμμάχους.

Αυτές οι ομάδες μπορεί να χρειαστεί να αμυνθούν, «κάτι που στη συνέχεια θα δικαιολογούσε ορισμένα στοιχεία ανάπτυξης», τόνισε ο Μακρόν. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τον πρόσθετο κίνδυνο οι σύμμαχοι να χρειαστεί να χτυπήσουν κατά των ρωσικών δυνάμεων για να προστατεύσουν το προσωπικό τους.

Η σύγχυση σχετικά με την ευρωπαϊκή στάση κινδύνευσε να επισκιάσει το σχέδιο αγοράς πυρομαχικών για την Ουκρανία από χώρες εκτός Ευρώπης, το οποίο κέρδισε έδαφος στη σύνοδο της Δευτέρας, τονίζει το Bloomberg.

Ενώ η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη από περισσότερους στρατιώτες για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τις προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να απορρίπτουν κατηγορηματικά την αποστολή συμμαχικών στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς φοβούνται ότι θα οδηγηθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη. Το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Αυτό που συμφωνήσαμε από την αρχή εξακολουθεί να ισχύει για το μέλλον, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, δεν θα υπάρξουν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Και ότι οι στρατιώτες που αναπτύσσονται από τις χώρες μας δεν θα συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα σαφή σχόλια του Σολτς, τα σχόλια του Μακρόν έχουν μια μορφή στρατηγικής ασάφειας, η οποία είχε σαν στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να δείξει ότι οι σύμμαχοι δεν θα υποχωρήσουν από την υποστήριξή τους στο Κίεβο, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε το Παρίσι να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συντάχθηκε με τον Σολτς λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Εάν όλες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονταν να βοηθήσουν την Ουκρανία στο ίδιο επίπεδο με την Πολωνία και την Τσεχία, τότε μάλλον δεν θα χρειαζόταν να μιλήσουμε για άλλες μορφές βοήθειας», είπε ο Τουσκ.