Η Βουλγαρία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ με στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που φέτος πέτυχαν τον στόχο αμυντικών δαπανών στο ίδιο επίπεδο με το 2% του ΑΕΠ και αυτό θα συνεχίσει μέχρι το 2032, ξεπερνώντας μάλιστα τον στόχο σε ορισμένες χρονιές, δήλωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας Τοντόρ Ταγκάρεφ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ομολόγων του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Για το 2026, έχουμε σοβαρές πληρωμές για ήδη συναφθείσες συμβάσεις, τότε ο προϋπολογισμός [άμυνας] είναι υψηλότερος γύρω στο 2,4% του ΑΕΠ», είπε ο Ταγκάρεφ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ). «Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του επανεξοπλισμού σε μεγαλύτερη κλίμακα, πρέπει να καλύψουμε τις δεκαετίες υστέρησης», εξήγησε ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, προσθέτοντας πως σημαντικό μέρος αυτού του προϋπολογισμού, περίπου το ένα τρίτο, προορίζεται για επενδύσεις σε νέες δυνατότητες «και αυτό είναι πολύ καλά αποδεκτό από τους συμμάχους της Βουλγαρίας».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ, που έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Πρόεδρος για άλλη μια θητεία Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγκάρεφ είπε ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. «Αυτή ήταν η θέση του και όταν ήταν Πρόεδρος, ήταν απολύτως κατανοητή», είπε ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας. Εξήγησε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια απόφαση πριν από 10 χρόνια να επιτύχουν αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ τους. «Το γεγονός ότι ορισμένοι δεν έχουν φτάσει ακόμη αυτό το 2% είναι ανησυχητικό γιατί πρέπει να μοιραστούμε το βάρος μαζί», πρόσθεσε ο Ταγκάρεφ.

Όσον αφορά την αναμενόμενη εκ περιτροπής κυβέρνηση, ο Ταγκάρεφ επεσήμανε ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ. «Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά μαζί του και την Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαρίγια Γκάμπριελ», πρόσθεσε.