Οι αγρότες της Ιταλίας ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη, με ομάδες στην Ιταλία και Ισπανία να κατεβαίνουν στο κέντρο των πρωτευουσών τους ζητώντας περισσότερη βοήθεια από τις Κυβερνήσεις τους. Ιταλοί αγρότες κατέβηκαν στο κέντρο της Ρώμης την Πέμπτη για να καλέσουν την Πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι να τους προσφέρει περισσότερη βοήθεια και να εμποδίσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν ότι είναι επιζήμιες για τον κλάδο τους.

Στην Ισπανία, περίπου 15 τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, στην καρδιά της Μαδρίτης, εν αναμονή μιας συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό, Λουίς Πλάνας.

Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις φθηνές εισαγωγές και τους περιορισμούς από τα μέτρα της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ιταλία, μια ομάδα συγκεντρώθηκε στην Piazza del Campidoglio, σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, όπου βρίσκεται το δημαρχείο της Ρώμης, για μια διαμαρτυρία με κουδούνια και πανό, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε «Τζιότζια, άκουσέ μας».

Μια δεύτερη διαμαρτυρία έλαβε χώρα αργότερα μέσα στην ημέρα κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή αρένα Circus Maximus, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολλά τρακτέρ.

Μετά από προηγούμενες διαδηλώσεις, που είδαν τρακτέρ να περνούν από το Κολοσσαίο και άλλα ρωμαϊκά ορόσημα, η Κυβέρνηση συμφώνησε να επαναφέρει εν μέρει μια φορολογική ελάφρυνση που είχε καταργηθεί για το 2024.

Σύμφωνα με προσχέδιο τροπολογίας σύμφωνα με το Reuters, η οποία πρόκειται να εγκριθεί στο κοινοβούλιο, το εισόδημα γης έως 10.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από φόρους και θα υπάρχει έκπτωση 50% για το εισόδημα γης στην κατηγορία 10.000-15.000 ευρώ.

Στην Ισπανία, τα τρακτέρ έφθασαν αργά το πρωί περιμετρικά του Υπουργείου Γεωργίας, ένα κτήριο που βρίσκεται μπροστά στο σιδηροδρομικό σταθμό Atocha, όπου οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι αγρότες επί ποδός πολέμου» ή «Πλάνας, η καταστροφή της υπαίθρου, το πρότεινες, το κέρδισες». Υπό βροχή, περίπου 250 μέλη του κλάδου, με τη συνοδεία των συνδικάτων, παρέλυσαν την κυκλοφορία σε αυτή την κεντρική οδική αρτηρία της ισπανική πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έφθασαν με λεωφορεία στο σημείο.

Ο υπουργός, ο οποίος συνάντησε την Τετάρτη  εκπροσώπους του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναμενόταν να συναντηθεί την Πέμπτη με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων (Asaja, COAG και UPA).

Την Τετάρτη, οι Ισπανοί αγρότες διαδήλωσαν, όπως κάνουν εδώ και περισσότερες από 7 ημέρες, για να καταγγείλουν τις δυσκολίες του τομέα, κλείνοντας δρόμους σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Σεβίλλη (νότια) στο Βαγιαδολίδ (βορειοδυτικά) έως την Καταλονία (βορειοανατολικά).