Κραυγή αγωνίας Ουκρανών αξιωματικών:Ο Ρωσικός στρατός οδεύει προς το Κίεβο

Ουκρανικές απώλειες έως 80%

Ουκρανοί αξιωματικοί περιγράφουν στη Washington Post μία κατάσταση δραματική με ακραίες απώλειες στις μονάδες τους

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται μπροστά σε μία εφιαλτική κατάσταση ενώ ανώτατος Ουκρανός αξιωματικός εκτιμά πως το 2024 ο ρωσικός στρατός θα κινηθεί προς το Κίεβο.
Συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα διαρκώς επιδεινούμενο έλλειμμα προσωπικού στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με πολλούς Ουκρανούς αξιωματικούς που μίλησαν στην Washington Post.
Είναι τόσο δραματική κατάσταση, που αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες οι πρώτες γραμμές να καταρρεύσουν σύντομα.
Η έλλειψη στρατιωτών φέρνει «εξάντληση και μειωμένο ηθικό» και πολλές μονάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να μάχονται.
Η κατάσταση, σύμφωνα με τη Washington Post, επιδεινώνεται από τις ολοένα και πιο σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών.

Ακραίες απώλειες έως 80% στις ουκρανικές μονάδες

Ο υποδιοικητής ενός τάγματος πεζικού, με το όνομα Nikita, μίλησε την Post σχετικά με το θέμα: «Έχουμε άμεσο πρόβλημα με το προσωπικό…
Μιλάω με τους φίλους μου, επίσης αξιωματικούς σε άλλες μονάδες, και αυτούς στο πεζικό.
Είναι σχεδόν η ίδια κατάσταση παντού».
Ο 41χρονος διοικητής της διμοιρίας που πολεμούσε στην Avdiivka, με το όνομα Sergey, είπε πως οι περισσότεροι από τους άνδρες του είναι άνω των 40 ετών και αισθάνονται αυξανόμενη πίεση.
«Μπορείς να το καταλάβεις.
Οι στρατιώτες είναι εξαντλημένοι τόσο ηθικά όσο και σωματικά», σημείωσε.
Οι τουλάχιστον 12 αξιωματικοί και στρατιώτες που μίλησαν στην εφημερίδα, απέκρυψαν την πραγματική τους ταυτότητα φοβούμενοι την ουκρανική στρατιωτική δικαιοσύνη.
Οι τελευταίες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τις ελλείψεις προσωπικού ακολουθούν δηλώσεις τόσο Ρώσων όσο και Ουκρανών αξιωματούχων που τονίζουν τα ακραία ποσοστά απωλειών που υπέστησαν οι ουκρανικές δυνάμεις το 2023, επισημαίνει το Military Watch Magazine.
Ο ανώτερος αξιωματικός στρατολογίας στην περιοχή Poltava της Ουκρανίας, ο αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhnyon, δήλωσε στις 15 Σεπτεμβρίου: «Από τα 100 άτομα που εντάχθηκαν στις μονάδες το περασμένο φθινόπωρο, 10-20 παραμένουν μάχιμοι, οι υπόλοιποι είναι νεκροί, τραυματίες ή ανάπηροι», υποδεικνύοντας ένα ποσοστό απωλειών 80-90% στις στρατεύσιμες μονάδες.
Διοικητής ενός τάγματος σε μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία μιλώντας στη Washington Post αποκάλυψε πως η μονάδα του έχει μειωθεί κατά 80%.
Από τα 200 άτομα έχουν μείνει λιγότερα από 40.
Ένας άλλος διοικητής τάγματος, με το όνομα Alexander, έκανε γνωστό πως οι λόχοι πεζικού στελεχώνονται μόνο στο 35% της δυναμικότητάς τους, με συνάδελφό του από μια ταξιαρχία εφόδου να δηλώνει πως αυτή η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλακτη για τις μάχιμες μονάδες.

«Η πρώτη γραμμή ραγίζει, το μέτωπο καταρρέει»

Η επίσης αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός έστελνε στρατεύσιμους σε μάχη υψηλής έντασης με ελάχιστη έως καθόλου εκπαίδευση, γεγονός που αύξανε περαιτέρω τα ποσοστά απωλειών.
Ο Alexander τονίζει οι ελλείψεις προσωπικού είναι το πρωταρχικό ζήτημα στην πρώτη γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι στο τάγμα του είχαν σταλεί ανεκπαίδευτοι στρατιώτες σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσαν καν να σταλούν στη μάχη.
Αυτό εμπόδισε τις μονάδες να εναλλάσσονται, με τον διοικητή να παρατηρεί: «Δεν υπάρχει κανείς να τις αντικαταστήσει, οπότε κάθονται περισσότερο εκεί, πέφτει το ηθικό τους, αρρωσταίνουν ή παθαίνουν κρυοπαγήματα. Τελειώνουν… Η πρώτη γραμμή ραγίζει. Το μέτωπο καταρρέει».
Συνεχίζοντας σε δραματικούς τόνους σημείωσε: «Κανείς δεν έρχεται πια στο στρατό» και όσοι προσφέρθηκαν εθελοντικά «έχουν ήδη τελειώσει. Που πάμε; Δεν γνωρίζω. Δεν υπάρχει θετική προοπτική. Καμία απολύτως… Θα καταλήξει σε πολύ θάνατο, μια παγκόσμια αποτυχία».

Marchenko (Ουκρανός στρατηγός): «Το 2024 θα δούμε τους Ρώσους να εισβάλουν στο Κίεβο»

Σε πολλές περιοχές του μετώπου η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο αριθμός των ρωσικών συστημάτων πυροβολικού υπερβαίνει τα ουκρανικά κατά εκατοντάδες φορές.
Ως εκ τούτου, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν drones FPV για να προκαλέσουν ζημιά στον εχθρό.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο Υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Marchenko, ο οποίος προέβλεψε μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού με στόχο το Κίεβο.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν θα προχωρούσαν οι Ρώσοι σε μία νέα απόπειρα κατάληψης της πρωτεύουσας,  απάντησε: «Έχουν και τη δύναμη και τα μέσα για αυτό».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό οι Ρώσοι δεν «ξέχασαν» το Κίεβο.
«Κανείς δεν φεύγει απλώς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Υποχώρησαν για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, να εξάγουν συμπεράσματα, να ανασυγκροτήσουν τα στρατεύματά τους – και να κινηθούν ξανά προς το Κίεβο.
 Επομένως, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προετοιμαστούμε για αυτό», είπε ο Marchenko.Παρεμπιπτόντως, αυτό το θέμα τέθηκε στην ουκρανική τηλεόραση μετά τη δήλωση ανώτατου αξιωματικού του Συντάγματος Azov οποίος παραδέχτηκε ότι οι Ρώσοι θα βρεθούν ξανά, και φέτος, κοντά στο Κίεβο.

Η Ρωσία κινητοποιεί σταδιακά τις δυνάμεις της για την επίτευξη των στόχων της

Το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Understanding War, που απηχεί τις θέσεις του Πενταγώνου, σημειώνει ότι «η Ρωσία κινητοποιεί σταδιακά τις δυνάμεις της για να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα έχει διατηρήσει την ικανότητα να αγοράζει σημαντικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της με την προμήθεια πρώτων υλών από τις συμμαχικές χώρες.
Αλλά αυτό που παράγει η ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι ήδη αρκετό για να επικρατήσει στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός μοιάζει ολοένα και περισσότερο με υβριδική δύναμη.
Εξαρτάται 100% από ΗΠΑ και ΕΕ ενώ φαίνεται να ελέγχεται πλήρως από το Πεντάγωνο.
Είναι τόσο μεγάλη η εξάρτηση από τις ΗΠΑ, που ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν μπορούσε να αποπέμψει αμέσως τον αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny καθότι βρισκόταν υπό το καθεστώς πιέσεων από το Πεντάγωνο.

ISW: Η Ρωσία έχει την απόλυτη πρωτοβουλία στο μέτωπο

«Ωστόσο, όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός διατηρεί την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να προσαρμόσει τις επιχειρήσεις του με σκοπό να βελτιστοποιήσει τη ρωσική παραγωγή και κατανάλωση ορισμένου υλικού με βιώσιμο και επεκτάσιμο τρόπο», λέει το Ινστιτούτο Μελέτης Πόλεμος (ISW).
«Η διατήρηση της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στο Κρεμλίνο να επεκτείνει τις δυνατότητες του στρατού του αντί να διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις που θα απαιτούσαν σημαντικό υλικό», συνεχίζει.
Με μια λέξη, δεν υπάρχει βιασύνη για τη Ρωσία να καταλάβει το Κίεβο, για παράδειγμα, εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες και τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών.
Το βρετανικό think tank IISS σημειώνει ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu είπε στις 2 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενους χαρακτηρισμούς των ρωσικών επιχειρήσεων ως ενεργητικής άμυνας