Τραμπ προς Ρωσία: Επιτεθείτε στα κράτη που δεν πληρώνουν το ΝΑΤΟ!-Σάλος στη Δύση!

Έχοντας ήδη εξασφαλισμένο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, και βλέποντας τον Joe Biden να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και της νοητικής του αδυναμίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο, συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία με ολόενα και πιο ηχηρές δηλώσεις. Αυτή τη φορά ο Trump όμως προκάλεσε πραγματικό σεισμό και κλόνισε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με ένα σκωπτικό σχόλιο…Κάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί στα κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Σύμφωνο. Σοκαρισμένος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον Trump υπονομευτή της Συμμαχίας. Επιθέσεις δέχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ από Λευκό Οίκο και ΕΕ.

«Ρωσία να επιτεθείς στα κράτη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν»

Μιλώντας στη Νότια Καρολίνα, ο Trump έβαλε στο στόχαστρο τα κράτη  της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα πληρώνει τη συμμετοχή του στη Συμμαχία.
Αν μια χώρα δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ, είπε ο Trump, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα αυτή.
«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ότι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ο Trump είχε εγείρει πολλάκις το θέμα των πληρωμών στο ΝΑΤΟ (τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ) θέτοντας στο στόχαστρό του κυρίως τη Γερμανία.

Λευκός Οίκος: Φρικτές και ανισόρροπες οι δηλώσεις Trump

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο Λευκός Οίκος τις απέρριψε ως «φρικτές και ανισόρροπες», με τον εκπρόσωπο του να τονίζει:
«Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».

Ο Stoltenberg κατηγορεί τον Trump για υπονόμευση του ΝΑΤΟ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg σε συνέχεια των δηλώσεων του Trump.
Ο Stoltenberg σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.
Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση.
Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Michel: Απερίσκεπτες οι δηλώσεις Trump, εξυπηρετούν τον Putin

«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Putin» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, σπεύδοντας επίσης να τοποθετηθεί ενάντια στις δηλώσεις του Donald Trump.
Ειδικότερα, ο κ. Michel σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια.
Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Putin.
Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της.
Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή», καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Trump ασκεί κριτική στο Biden για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Trump ασκεί επί μακρόν κριτική στο ΝΑΤΟ και αυτό που θεωρεί ως υπερβολικό οικονομικό βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγγυηθεί την άμυνα άλλων 30 εθνών.
Παράλληλα, έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο Biden για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 44 δισ. δολαρίων από την εισβολή του 2022.
Η συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης προς την κυβέρνηση Zelensky έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, λόγω της άρνησης των Ρεπουμπλικανών βουλευτών