Αποκαλυπτικός ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου

Του Νίκου Κατσουρίδη

Άκρως αποκαλυπτική η συνέντευξη του Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Σιντίκ, στην «Κ» της περασμένης Κυριακής.  Ιδιαιτέρως μια διατύπωση του κ. Πρέσβη, της Εγγυήτριας Δύναμης, της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει εντύπωση.  Σχολιάζοντας τα μέτρα προς τους τ/κ που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε επί λέξη: «Είναι θετικό, γιατί προτείνει λύσεις σε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες στο νησί και θα βοηθήσει την κατάσταση.  Το πιο πιθανό βεβαίως πως δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τ/κ ηγεσίας  και γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η ε/κ πλευρά  για να πείσει την τ/κ ηγεσία πως είναι προς όφελος της να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συζητώντας το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».  Δηλαδή το ζητούμενο με τα ΜΟΕ για τον κ. Σιντίκ είναι να ικανοποιηθεί η τ/κ ηγεσία;  Ο Τατάρ των δύο κρατών;  Να πάρει προκαταβολικά ανταλλάγματα για να συνομιλήσει;

Και συνεχίζει παρακάτω, απαντώντας στην ερώτηση αν εξαρτάται από την ε/κ πλευρά και λέει: «Γνωρίζω πως σε μια μερίδα των πολιτών δεν αρέσει αυτό που λέω καθώς διερωτώνται για ποιο λόγο  πρέπει οι Ε/κ να αναλάβουν πρωτοβουλίες προσέγγισης των Τ/κ ούτως ώστε να επιστρέψουν οι τελευταίοι στο τραπέζι των συνομιλιών τη στιγμή που κατέχουν τα εδάφη τους και καταπατούν δικαιώματα τους.  (Η υπογράμμιση δική μου).  Κατανοώ και σέβομαι αυτή τη θέση, ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει με αυτή τη προσέγγιση.  Η επιλογή συνεπώς είναι είτε να επιμείνεις στην αρχική σου θέση ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε κάτι με αποτέλεσμα να μην υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, είτε να αναγνωρίζεις την πολιτική πραγματικότητα, του ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο συμφωνημένο πλαίσιο.  Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να γίνουν βήματα που θα βελτιώσουν το κλίμα και θα προσελκύσουν τους Τ/κ και την ίδια στιγμή δεν θα προκαλέσουν ανασφάλεια στους ε/κ.  Μπορούν να γίνουν περισσότερα από την ε/κ ηγεσία γιατί αυτή είναι άλλωστε που ζητάει την επανέναρξη των συνομιλιών.  Η τ/κ ηγεσία δεν ζητάει επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.  Συνεπώς αν ο στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, θα πρέπει να γίνει κάτι για να επιτευχθεί».

Αρχίζω από τα θετικά των πιο πάνω αναφορών.  Αναγνωρίζει ότι έχει γίνει εισβολή αλλά δεν λέει από ποιόν. Αναγνωρίζει ότι τα εδάφη μας είναι κατεχόμενα.   Από ποιόν όμως;  Από τους τ/κ λέει.  Τουρκία πουθενά.  Από την άλλη λέει ότι δεν πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική μας θέση.  Μα η αρχική μας θέση είναι η ίδια με του ΟΗΕ την οποία απορρίπτει η Τουρκία.  Δηλαδή ένα κανονικό Κράτος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.  Να καταλάβουμε δηλαδή ότι συνομιλίες σημαίνει πως εμείς δεν  θα πρέπει να απαιτούμε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και να επιμείνουμε στην  αποκατάσταση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας; Έστω και αν αυτό προνοείται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.  ΄Έστω και αν αυτό προνοείται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Εμείς θα πρέπει  δηλαδή αντί να απαιτούμε τα πιο  πάνω, να κάνουμε και άλλες παραχωρήσεις στον κατακτητή ίσως συγκινηθεί και κάνει και αυτός ένα βήμα προς την … λύση.  Και γιατί θα πρέπει εμείς να κινηθούμε κατ΄ αυτό τον τρόπο κατά τον Πρέσβη;  Διότι ο κατακτητής δεν θέλει λύση και εμείς που θέλουμε λύση να κάνουμε πρόσθετες παραχωρήσεις για να φτάσουμε στην  «λύση» μέσον ουσιαστικά της παραχώρησης κάποιας μορφής κυριαρχικής ισότητας.  Την ίδια στιγμή ο ίδιος και η χώρα του δεν προκρίνουν τα δύο κράτη, δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, δεν υιοθετούν την κυριαρχική ισότητα.  Όχι.  Γιατί  τότε εγείρει το θέμα της κυριαρχικής ισότητας.  Τι μένει με βάση όσα λέει; Η συνομοσπονδία, υπό τον μανδύα της ομοσπονδίας με τη δική μας συναίνεση; Για να υπάρξει και διεθνής αποδοχή και να υπάρξει και η σύμφωνος γνώμη των δύο  Εγγυητριών Δυνάμεων, δηλαδή Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας;  Χωρίς βέβαια να επηρεαστούν οι αγγλικές βάσεις. 

Άραγε θα συμβούλευε τα ίδια την κυβέρνηση του Πακιστάν αν η Ινδία εισέβαλε και καταλάμβανε μέρος του Πακιστανικού εδάφους;   Άραγε αν ήταν Πρέσβης στην Ουκρανία αυτό θα συμβούλευε τους φίλτατους για το Ηνωμένο Βασίλειο Ουκρανούς;  Για τους οποίους  η χώρα του διεξάγει πόλεμο.

Εξόφθαλμα οι θέσεις αυτές όχι μόνο αφίστανται των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ρόλου της χώρας του ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού αλλά αφίστανται και των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Εγγυήτριας Δύναμης.  Πέραν από αυτά το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει επισήμως τα δύο κράτη, τη συνομοσπονδία και τη διχοτόμηση.  Ο πρέσβης τι ακριβώς προκρίνει και εισηγείται;  Και γιατί ρίχνει στο τραπέζι του κυπριακού με τον τρόπο που το θέτει  το θέμα της κυριαρχικής ισότητας;  Αυτό υποβοηθά ή όχι το έργο της κας. Ολγκίν;  Απερίφραστα όχι.  Γιατί πουθενά στις αποφάσεις του ΟΗΕ τον οποίο η κα. Ολγκίν εκπροσωπεί, δεν γίνεται αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα.  Άρα στην πράξη εμποδίζεται  το έργο της.

Λέει σε άλλο σημείο ότι η «πρόκληση με τον διορισμό της νέας απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών…»  Αυτή τη στιγμή  η διαφορά δεν είναι μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς.  Η διαφορά είναι μεταξύ τ/κ και Τουρκίας από τη μια και ΟΗΕ από την άλλη.  Διότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αρνούνται να συζητήσουν εντός παραμέτρων του ΟΗΕ.  Με αυτό το δεδομένο γιατί παρουσιάζει τη διαφορά ως διαφορά ε/κ και τ/κ;  Άλλωστε ο ίδιος παραδέχεται ότι «η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».  Ενώ προσθέτει: «Η Τ/κ ηγεσία φαίνεται πως δεν συμμερίζεται αυτή τη θέση τη δεδομένη στιγμή»  Και συμπληρώνει στο τέλος της συγκεκριμένης απάντησης του το εξής:  «Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά».  Μακάρι λέω εγώ.  Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.  Αν και μόλις 24 ώρες μετά τη συνέντευξη του φρόντισαν να του ξεκαθαρίσουν τ/κ ηγεσία και Άγκυρα ότι δεν τίθεται θέμα ευελιξίας.

Λέει και κάτι άλλο στη συνέχεια ο κ. Πρέσβης που αξίζει προσοχής:  «Όταν συνομιλήσεις με τους τ/κ η κυριαρχική ισότητα γι΄ αυτούς δεν σημαίνει δύο κράτη».  Το ίδιο λέει ισχύει και για την Τουρκία.  Βέβαια αυτό που είναι το κρίσιμο δεν μας το λέει.  Κατά τον ίδιο και τη χώρα του τι σημαίνει κυριαρχική ισότητα;  Γιατί η χώρα του την απορρίπτει;  Εκτός και αν άλλαξε θέση. Λέω τη χώρα του, γιατί είναι δύσκολο να λέει  όσα λέει από μόνος του.  Συμφωνούν  με τη Τουρκία ότι η κυριαρχική ισότητα δεν συνιστά δύο κράτη; Αναγνώριση  βέβαια τέτοιου δικαιώματος δεν  οδηγεί σε ένα κράτος το οποίο δεν αποδέχονται Τουρκία και Τατάρ! Τότε που οδηγούμαστε; Τι απομένει μεταξύ Ενός Κράτους και Δύο Κρατών που δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά και η διεθνής κοινότητα;  Τι είναι το ενδιάμεσο;

Καταληκτικά, θα ανέμενε κάποιος από ένα διπλωμάτη ο οποίος έχει την ευθύτητα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα.  Ότι δηλαδή εδώ έγινε εισβολή και υπάρχει κατοχή εδαφών, συνεπώς η ουσία είναι η εισβολή και κατοχή, να διατυπώνει για το κυπριακό την ίδια θέση που διατυπώνει ο ίδιος και η χώρα του για την Ουκρανία.