Ελεύθερος υπό όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του ο Ακάν Κιουρσάτ

Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε την Παρασκευή από το δικαστήριο ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ μέχρι την ακρόαση της υπόθεσής του, που θα γίνει στις 29 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί.

Ο Κιουρσάτ είχε εκδοθεί από τις ιταλικές Αρχές στην Κύπρο, όπου αφίχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ως ύποπτος για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το Δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος αφού δώσει ως εγγύηση €10.000 μετρητά και €65.000 με δύο τραπεζικές επιταγές από κυπριακές τράπεζες. Επίσης θα παρουσιάζεται κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου μεταξύ 6-9 το απόγευμα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

O Κιουρσάτ έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 11.35 π.μ., συνοδευόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης Ρίκκο Μαππουρίδη.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον δικαστηρίου ο κ. Μαππουρίδης, είπε ότι εφόσον κριθεί απαραίτητη η ανάγνωση του κατηγορητηρίου προς τον πελάτη του, το οποίο σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή περιλαμβάνει 20 κατηγορίες, αυτός θα δηλώσει μη παραδοχή.

Επ’ αυτού, ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε πως πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου με τη βοήθεια μεταφράστριας.

Εν συνεχεία, ο κ. Μαππουρίδης ζήτησε όπως η χρηματική εγγύηση κατατεθεί από τη σύζυγο του κατηγορουμένου και η τραπεζική εγγύηση από δύο διαφορετικές τράπεζες της Κύπρου. Το δικαστήριο συμφώνησε όπως η εγγύηση σε μετρητά κατατεθεί από τον ίδιο προσωπικά και η τραπεζική εγγύηση με δύο επιταγές 50 και 15 χιλιάδων από τις Τράπεζα Κύπρου και Astrobank αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βάσει εντάλματος σύλληψης του 2007, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου συναίνεσε στην έκδοσή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κλεπίνη στην επαρχία Κερύνειας.

Με βάσει εκείνο το ένταλμα σύλληψης, καταζητούνταν ακόμη ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο Τ/κ εργολάβος Τουντζέλ Ταχίρ Σοϊκάν και ο Τ/κ μηχανικός Κουτσάλ Τοκατλίογλου, οι οποίοι είχαν σχέση με την εταιρεία AGA Developments, η οποία εκμεταλλεύτηκε ε/κ γη στην Κλεπίνη, πάνω στην οποία θα χτίζονταν επαύλεις που άρχισαν να πωλούνται σε Βρετανούς.

Εξάλλου ο Πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, δικηγόρος του Ακάν Κιουρσάτ παρέστη χθες στη διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστηρίο Λευκωσίας.

Σε δήλωσή του μετά ανακοίνωσε απλά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κιουρσάτ που κατηγορήθηκε για την υπόθεση εκμετάλλευσης ε/κ γης στην κατεχόμενη Κλεπίνη, την περίοδο 2004-2005.

Είπε ότι ο Κιουρσάτ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας 10.000 ευρώ μετρητά και 65.000 με επιταγές, ενώ θα παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό σταθμό για εξακρίβωση στοιχείων. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 29 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

Ο κ. Εσένταγλι μίλησε στα τούρκικα σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την δίκη.