«Αγώνας για μια ελεύθερη Αμμόχωστο»

Εξαγγελία υποψηφιότητας Βασίλη Μαύρου για τη δημαρχία Αμμοχώστου

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου, Δρ Βασίλης Μαύρου, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, κάτω από το σύνθημα «Αγώνας για μια ελεύθερη Αμμόχωστο», καθώς και τη διακήρυξη αρχών και το πρόγραμμα δράσης που εισηγείται προς τους δημότες της Αμμοχώστου, διεκδικώντας την ψήφο τους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Κυπριακής Αδελφότητας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παριστάμενοι, ανάμεσά τους εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, παράγοντες της ομογένειας και σημαίνουσες προσωπικότητες, καθώς και μεγάλος αριθμός Αμμοχωστιανών, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το σχέδιο δράσης που προτείνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βασίλης Μαύρου, ο οποίος ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ο οποίος παρουσίασε τον υποψήφιο Βασίλη Μαύρου, ήταν ο διεθνούς φήμης διακεκριμένος επιστήμονας, και καθηγητής ιατρικής, Δρ Κύπρος Νικολαΐδης. Παρουσίασε τον υποψήφιο Δήμαρχο Αμμοχώστου, προβάλλοντας το ακαδημαϊκό του έργο και τα προσόντα του, την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, αλλά πρωτίστως την πολύτιμη για την Κύπρο, και ειδικά για την Αμμόχωστο, εθελοντική και ακούραστη προσφορά του ως Προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ομιλία Δρ Κύπρου Νικολαΐδη

Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Δρ Κύπρος Νικολαΐδης «οι ακούραστες προσπάθειες του Βασίλη Μαύρου μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη απήχηση, εάν εκλεγεί στη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου». Ενώ ανέλυσε τη διακήρυξη αρχών που παρουσιάζει τονίζοντας ότι «η δυναμική των θέσεων του ως υποψηφίου, είναι απτό παράδειγμα της διεκδικητικής πολιτικής που πρεσβεύει και του σχεδιασμού που έχει ετοιμάσει, στοχεύοντας στην κινητοποίηση του συνόλου των δημοτών της Αμμοχώστου, και στην ανάληψη μιας νέας καμπάνιας διαφώτισης στο εξωτερικό, για τα δίκαια της Κύπρο, πρωτίστως για την επιστροφή των προσφύγων Αμμοχωστιανών και όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Παρουσίαση υποψηφιότητας

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος του Ελληνικού Ραδιοσταθμού και της Ελληνικής Τηλεόρασης Ηνωμένου Βασιλείου, Βασίλης Παναγής, ο οποίος ανέπτυξε όσα έχει προσφέρει ο υποψήφιος ως εθελοντής και ως αγωνιστής για τα δίκαια της Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε στην εκστρατεία που ο Βασίλης Μαύρου είχε αναλάβει ως Πρόεδρος των Φοιτητικών Συνδέσμων σε Πανεπιστήμια στα οποία φοίτησε, και στο έργο του ως Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Αγγλίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασίλης Παναγή, το πρόσωπο που σήμερα διεκδικεί την Δημαρχία της Αμμοχώστου «μεγαλούργησε ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, προωθώντας δράσεις και οργανώνοντας καμπάνιες με γνώμονα τα δίκαια της Κύπρου και ειδικά της Αμμοχώστου». Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις χιλιάδες επιστολές που απέστειλε σε Βρετανούς βουλευτές, τις συναντήσεις που είχε μαζί τους, την επιτυχή προώθηση ψηφισμάτων για την Κύπρο και την Αμμόχωστο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τόνισε, ακόμα, τη σημασία των προσωπικών επαφών του με μέλη της κυβέρνησης της Βρετανίας και μέλη της σκιώδους κυβέρνησης της αντιπολίτευσης, αλλά και στις ειρηνικές διαμαρτυρίες έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και την Πρωθυπουργική κατοικία.

Διακήρυξη αρχών Βασίλη Μαύρου

Το προτεινόμενο πρόγραμμα του υποψήφιου Βασίλη Μαύρου βασίζεται σε εισήγηση για πλήρη αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Δήμου Αμμοχώστου. Ως αφετηρία προτείνει 20 σημεία με άξονα την ανάληψη νέας διεθνούς εκστρατείας και την ενεργοποίηση της διπλωματίας, ενώ ως πρώτιστο και σημαντικό βήμα, προβάλλει την ενδυνάμωση της ενότητας αλλά και της αγωνιστικότητας των δημοτών της Αμμοχώστου. Η διακήρυξη περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικές εισηγήσεις για σύσταση και δραστηριοποίηση επιτροπών του Δήμου Αμμοχώστου, καθώς και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

(επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο)

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την κατάληψη και κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

50 χρόνια είναι πάρα πολλά.

Δυστυχώς η δική μας η πλευρά μοιάζει να εφησυχάζει. Και αυτή η τακτική μάλλον προδιαγράφει και την ταφόπλακα στο Κυπριακό, και ειδικότερα στον στόχο μας για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις πόλεις και τις κοινότητες τους που βρίσκονται υπό κατοχή.

Ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής και εφησυχασμού.

Έφτασε η ώρα να εργαστούμε όλοι ομαδικά, δυναμικά, διεκδικητικά και αποτελεσματικά, για την επίλυση του Κυπριακού, στη σωστή βάση και διάσταση, χωρίς περαιτέρω υποχωρήσεις και αυτοκτονικούς συμβιβασμούς.

Έφτασε η ώρα, με τον ίδιο δυναμισμό, να κινητοποιήσουμε όλους τους δημότες της Αμμοχώστου μας, όπου και αν βρίσκονται σήμερα, μισό αιώνα μετά την προσφυγοποίηση, σκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο, αλλά και σε κάθε γωνιά της Γης, και μαζί να διεκδικήσουμε να επιστρέψουμε στην πόλη μας, να την ανοικοδομήσουμε και να οικοδομήσουμε εκεί ένα ελεύθερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Επιθυμώ να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι εξ’ εκείνων που προκρίνουν τη λεγόμενη Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού. Είμαι αντίθετος με μια συμβιβαστική πρόταση επιστροφής της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα απεμπόλησης των άλλων κατεχόμενων εδαφών μας.

Γιατί έτσι θα γίνουμε συνένοχοι στον εσαεί ακρωτηριασμό της πατρίδας μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον και την επιβίωση μας ως λαού σε τούτο τον τόπο.

Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν είμαι διατεθειμένος απλώς να πάρω το νήμα που άφησαν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, γιατί στη διαδρομή των 50 χρόνων έγιναν μοιραία λάθη και παραλείψεις.

Αυτό που διεκδικούμε, και για το οποίο προσωπικά διεκδικώ να ηγηθώ των Αμμοχωστιανών ως Δήμαρχος, είναι να φέρουμε πιο κοντά την επιστροφή στην πόλη μας, τη Βασιλεύουσα Αμμόχωστο.

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια στοχευμένη διεκδικητική πολιτική.

Κανένας Αμμοχωστιανός δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε μπορεί κανείς να τον εμποδίσει να διεκδικήσει την πόλη του.

Κανένας Αμμοχωστιανός δεν νοείται να θέλει να ξεχάσει και να ξεγράψει την πόλη του Ευαγόρα. Να ξεχάσει τις μαγευτικές μυρωδιές της Αμμοχώστου όπου οι λεμονανθοί και οι ευωδιές από τους απέραντους πορτοκαλεώνες έσμιγαν με τις χαρές και την ανεμελιά των κατοίκων της.

Όπως και κανένας από εμάς, που μεγαλώσαμε και ζήσαμε στα σοκάκια και στις λεωφόρους της, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως κόπηκαν με τη βία των όπλων, εκείνο το αιματηρό καλοκαίρι του ΄74, η χαρά και τα όνειρα μας για προκοπή και ευημερία στη γη μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το πρόγραμμα που παρουσιάζω στους δημότες Αμμοχώστου, διεκδικώντας την ψήφο τους, βασίζεται σε παντελή αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Δήμου Αμμοχώστου. Κύριος άξονας θα πρέπει να είναι μια διεθνής εκστρατεία και η ενεργοποίηση της διπλωματίας.

Χωρίς να εγκαταλείπουμε υγιείς πολιτικές, πρότυπα και κανόνες. Έχει δε ως αφετηρία τα ακόλουθα 20 σημεία:

Προγραμματισμός συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων και άλλων δράσεων για την Αμμόχωστο, με σκοπό να ενδυναμωθεί η ενότητα μεταξύ των δημοτών, αλλά και να ενισχυθεί η μνήμη και η αγωνιστικότητα των Αμμοχωστιανών, όπου και αν ζουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Σύσταση επιτροπής στον Δήμο που θα εκπονήσει εκστρατεία για προβολή και καταδίκη των κακόβουλων επιδιώξεων των Τούρκων στα κατεχόμενα, του εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιχειρεί η Τουρκία, αλλά και για άλλες απαράδεκτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, όπως οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και οι προκλήσεις σε βάρος της Ελληνικής παιδείας.

Σύσταση ειδικής επιτροπής στον Δήμο που θα συντονίζει την διοργάνωση συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και με βουλευτές από διάφορες χώρες για την Αμμόχωστο.

Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, καταγραφής αλλά και καταγγελίας και λήψης άλλων μέτρων, σχετικά με τον σφετερισμό της Ελληνοκυπριακής γης, καθώς και την παράνομη ανέγερση κατοικιών ή άλλων αναπτύξεων σε κλεμμένη Ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα. Διοργάνωση αντικατοχικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό με τη συνεργασία και βοήθεια του απόδημου Ελληνισμού της Κύπρου και των αντιπροσώπων της χώρας μας.

Πιο συστηματικές και δυναμικές εκδηλώσεις για την Αμμόχωστο και την Κύπρο στο εξωτερικό. Όπως συγκεντρώσεις και ομιλίες στα διάφορα Κοινοβούλια, αλλά και δυναμικές εκδηλώσεις με ειρηνικές πικετοφορίες.

Ενδυνάμωση των δεσμών και ενίσχυση των επαφών με φιλοκύπριους βουλευτές στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, την ΜΒ, σε πρωτεύουσες χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και σε Αραβικές και άλλες χώρες, ώστε να εργαστούν για να εμποδιστεί η Τουρκία να προχωρεί σε προκλήσεις αλλά και να προβάλλει τις απαράδεκτες θέσεις της.

Ενδυνάμωση των ομάδων Λόμπι των αποδήμων Κυπρίων, καθώς και των σχέσεων τους με την Μητροπολιτική Κύπρο και ειδικά με τον Δήμο Αμμοχώστου.

Συντονισμός με την κυβέρνηση για τη δημιουργία θέσης στην ΜΒ θρησκευτικού αντιπροσώπου, για την καταγραφή και καταγγελία κακόβουλων ενεργειών των Τούρκων στην Αμμόχωστο και την Καρπασία. Στόχος να προστατευθεί η θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, να εμποδιστούν περαιτέρω βεβηλώσεις, αλλά και να καταγγέλλεται κάθε μορφή εθνοκάθαρσης Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη γη μας.

Προώθηση ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την  Αμερικανική Βουλή.

Συντονισμός του Δήμου με φορείς που μπορεί να συμβάλουν στη προβολή του θέματος της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλα διεθνή φόρα.

Προώθηση ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μέσων των Λόμπι των αποδήμων Κυπρίων.

Προώθηση συναντήσεων με ξένους βουλευτές μέσω συντονιστικού γραφείου του Δήμου, με στόχο την δραστηριοποίησή τους προς τον στόχο της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Σύσταση επιτροπής στον Δήμο για προγραμματισμό δράσεων και προώθηση των θέσεων μας σε αρχηγούς ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

Κατάρτιση συντονιστικής επιτροπής που θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ταμείου αποκλειστικά για δανειοδότηση προσφύγων Αμμοχωστιανών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θέλουν να πωλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα στο Κυπριακό κράτος.

Ο Δήμος Αμμοχώστου να διεκδικήσει, μαζί με τους άλλους κατεχόμενους Δήμους, την προώθηση τροποποίησης στη νομοθεσία, ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε συνεργασία με άλλους κατεχόμενους Δήμους, να απαιτήσει όπως σταματήσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων σε ζητήματα όπως το στεγαστικό, ιδιαίτερα εάν δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης από το κράτος ενώ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για δικοινοτικές επαφές, ειδικά με προοδευτικούς Τουρκοκύπριους, αλλά και με την προοδευτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Δήμος Αμμοχώστου να διεκδικήσει δυναμικά και με κάθε μέσο την επιστροφή της Πόλης του Ευαγόρα στους νόμιμους κατοίκους της, κάτω από την επικράτεια του διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους, κατ’

εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στόχος να γίνει πραγματικότητα το όραμα κάθε Αμμοχωστιανού που θέλει να δει μια Αμμόχωστο Ελεύθερη! Χωρίς τον στρατό κατοχής και παράνομους έποικους. Την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της κάτω από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η απαίτησή μας είναι δεδομένη. Οι εταίροι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια στο εθνικό πρόβλημα ενός κράτους μέλους της Ένωσης.

Είναι η απαίτησή μας όπως επιδείξουν και για την Αμμόχωστο, και ευρύτερα για την Κύπρο, την ίδια ευαισθησία που επιδεικνύουν σε άλλες περιπτώσεις.

Εμείς οι δημότες της Αμμοχώστου βρισκόμαστε δυναμικά στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης της επίλυσης του Κυπριακού.

Και το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα ή πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ δύο κοινοτήτων, όπως πολλοί επιχειρούν να το καταστήσουν εδώ και πέντε δεκαετίες.

Ο ένοχος είναι η Τουρκία, είναι ο παράνομος κατακτητής που σκότωσε, άρπαξε και λεηλάτησε, κατέστησε χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα ή τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν.

Και είναι η Τουρκία που επιμένει στην ιμπεριαλιστική της πολιτική και προωθεί λύση δύο κρατών, μη επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού να ζήσει χωρίς σύνορα και διαχωριστικές γραμμές.

Ως δημότες Αμμοχώστου θέλουμε να βρούμε και άλλους τρόπους για προώθηση των στόχων μας. Και μια τέτοια καλή ευκαιρία είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το 2026.

Ως Δήμος Αμμοχώστου θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, και σε συντονισμό με την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα οργανωμένα σύνολα των δημοτών μας, να αναδείξουμε ακόμα μια φορά πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην χρονίζουσα αδικία σε βάρος της πόλης μας.