Η ΚΔ δεν έχει σχέση με επιχειρήσεις Βρετανίας κατά Χούθι, λέει η κυβέρνηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση ή εμπλοκή με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας κατά των Χούθι, υποστήριξε εκ νέου σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και διεθνώς από τις επιθέσεις των Χούθι είναι εμφανείς.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την κατάσταση σε σχέση με τις επιθέσεις των Χούθι, είπε ότι «οι επιπτώσεις στην οικονομία – όχι μόνο στην Κύπρο – μέσα από την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω των επιθέσεων των Χούθι είναι εμφανείς».

Όπως ανέφερε, σε επίπεδο ΕΕ, στις 22 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί το θέμα, με συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών και εκεί θα τεθεί το ζήτημα και της ασφάλειας και των οικονομικών επιπτώσεων.

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε για τα βρετανικά χτυπήματα κατά των Χούθι πριν αυτά γίνουν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης σε σχέση με τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων.

«Αυτό που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση ή εμπλοκή με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι σχετική, άλλωστε, και η επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του».

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στις διπλωματικές επαφές που έχει η Κυβέρνηση με τα κράτη που εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν. «Αντιλαμβάνεστε, όμως», σημείωσε, «ότι αυτή η περαιτέρω εξέλιξη και ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες».

Σύλληψη Τ/κ στην Ιταλία

Σε σχέση με το θέμα του Τουρκοκύπριου που συνελήφθη στην Ιταλία και ερωτηθείς ποια είναι η τελευταία ενημέρωση που έχει η Κυβέρνηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι σήμερα ο Τ/κ θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου στη Ρώμη, όπου είτε θα αποδεχθεί την έκδοση του στην Κυπριακή Δημοκρατία για να προχωρήσουν οι δικαστικές διαδικασίες είτε θα προχωρήσει η δικαστική διαδικασία στη Ρώμη, αν αμφισβητήσει την έκδοση του εντάλματος. «Αναμένουμε μέχρι το τέλος της μέρας, βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες ιταλικές Αρχές για περαιτέρω ενημέρωση», είπε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η Κυβέρνηση εξετάζει το θέμα που αφορά τη δραστηριοποίηση Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών και δικηγόρων και στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ένα φάσμα νομικών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε σχέση, ιδιαίτερα, με τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, είναι κάτι που η Κυβέρνηση εξετάζει.

«Είναι σχετικές οι συναντήσεις που έχουν γίνει και του Υπουργού Εξωτερικών με τη Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο αυτή η αξιολόγηση των μέτρων που μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα κάποια από αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται», πρόσθεσε.