Στις 30 Ιανουαρίου η συνάντηση του Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την κ. Κουεγιάρ, Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως ο διορισμός της από τον ΓΓ των ΗΕ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένου, δυστυχώς, τέλματος στο Κυπριακό. 

Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων εργαζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, σημείωσε.

“Με την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση προσερχόμαστε σε αυτή τη νέα περίοδο για το Κυπριακό, ευελπιστώντας ότι την ίδια πολιτική βούληση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”, ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι η κ. Κουεγιάρ πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία έχει ενημερωθεί εκτενώς, ενώ πραγματοποίησε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ  Ζοζέπ Μπορέλ.

Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κ. Κουεγιάρ προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

“Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας στο ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα έχει μόνο μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής αυτή έχει διευθετηθεί.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι δεν θα είναι μονοήμερη η επίσκεψη της, κάτι που η δική μας πλευρά, όπως είπε, έχει μεταφέρει από την πρώτη στιγμή στον ΓΓ, «ότι δηλαδή οι επισκέψεις της κα Ολγκίν θα πρέπει να έχουν και συχνότητα, έκταση και ένταση, ώστε αυτές να έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει στη συμβολή της κας Ολγκίν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».