Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία με την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια.newego_LARGE_t_1101_54470615_type12713

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη “δεν αποτελεί επιλογή”.
Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη «θα έχετε μια πολύ επικίνδυνη αστάθεια», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL. “Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης στο σύνολό της να αποφευχθεί αυτό”.
«Αρχίζουν να εξαντλούνται τα χρήματα], πρόσθεσε εξάλλου ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη «πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένους όρους και συμφωνίες ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία»
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος «δεν αποτελεί επιλογή».

«Δεν αναμένεται συμφωνία έως τέλος Απριλίου»

Ανώτερος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης πάντως, εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς την προοπτική να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Απριλίου, παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.
«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.
«Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.
Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας και ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Ο ίδιος επισήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές και το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.