Με βούλα USA τρομοκράτες οι Χρ.Ξηρός-Μαζιώτης

Σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα προχώρησαν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας επισήμως τρομοκράτες τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη, βάσει του αμερικανικού εκτελεστικού διατάγματος 13224.newego_LARGE_t_1101_54495181_type12713

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόνον ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αυστηρή δήλωση του Τζον Κέρι ότι οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία θα πρέπει να παραμένουν στη φυλακή.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «μη φιλική πράξη» την ψήφιση του νόμου που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις στην αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα  στα θέματα της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα στη ψήφιση του νόμου που όπως ισχυρίστηκαν ανοίγει τον δρόμο για αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού. «Μη φιλική πράξη» τη χαρακτήρισε ο πρέσβης  στην Αθήνα Ντ. Πιρς. Απέρριψε τις επικρίσεις η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο νόμος δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Τζ. Κέρι – Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον.

Με φόντο την πλακέτα στη μνήμη των πέντε Αμερικανών, θυμάτων της «17Ν», ο Ντ. Πιρς έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στην είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.