Από το διάστημα Ρώσοι κοσμοναύτες εύχονται στον Κυπριακό λαό ειρήνη και ευημερία

Ειρήνη και ευημερία στον λαό της Κύπρου ευχήθηκαν οι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), σε φιλμάκι που προβλήθηκε κατά την τελετή έναρξης της Κυπριακής Εβδομάδας Διαστήματος, που πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

Η έκπληξη που επιφύλαξαν οι διοργανωτές στο κοινό ήταν μεγάλη αφού για πρώτη φορά αστροναύτες χαιρετούν την Κύπρο από τον ΔΔΣ (σχετικός ιστότοπος για το φιλμάκι https://www.youtube.com/watch?v=2DRd9GKJgl4).Russian cosmonauts complete spacewalk

“Με μεγάλη μας χαρά θέλουμε να χαιρετήσουμε όλους εσάς που βρίσκεστε στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Λευκωσία , όλους όσοι μαζευτήκατε στην τελετή εγκαινίων της Εβδομάδας Διαστήματος στην Κύπρο” είπαν οι αστροναύτες, οι οποίοι βρίσκονται στον διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων.

Χαιρέτισαν επίσης το γεγονός ότι η Εβδομάδα Διαστήματος περιλαμβάνει συμμετοχή σχολείων, φοιτητών και εκπροσώπων νεολαίας και είπαν ότι κάποτε μπορεί να πάνε και Κύπριοι στο διάστημα.

“Μπορεί σε μερικά χρόνια κάποια από αυτά τα παιδιά να βρεθούν εδώ σε τροχιά γύρω από τη Γη για να δουλέψουν είτε ως αστροναύτες είτε ως ειδικοί επιστήμονες συμβάλλοντας στην εξερεύνηση του διαστήματος” είπαν.

Πρόσθεσαν ότι πολύ συχνά παρακολουθούν το νησί της Κύπρου από το φινιστρίνι του ΔΔΣ και είπαν ότι φαίνεται πολύ όμορφο από το διάστημα.

“Είναι ένα πολύ όμορφο νησί που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ολη η περιοχή της Μεσογείου γοητεύει γιατί αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στέλνουμε στον λαό της Κύπρου χαιρετισμούς από το διάστημα και σας ευχόμαστε ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα και να είστε ευτυχισμένοι” ήταν το μήνυμα των Ρώσων αστροναυτών στον κυπριακό λαό.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) – που διοργανώνει την Εβδομάδα Διαστήματος-, Γιώργος Δανός, είπε στον χαιρετισμό του ότι η Εβδομάδα Διαστήματος αποτελεί μια γιορτή γνώσης, εμπειριών και συνεργασιών που αποσκοπεί στο να φέρει το διάστημα κοντά στον κόσμο και να ανοίξει παράθυρο στις δυνατότητες που διανοίγονται.

“Ο Οργανισμός από την ίδρυση του έβαλε μπροστά ένα όραμα. Οχι απλά να φτάσουμε στο διάστημα αλλά να φέρουμε τα οφέλη και τις τεχνολογίες του διαστήματος σε αυτόν τον τόπο. Να δημιουργήσουμε συνεργασίες και συνέργειες, να κτίσουμε κοινά ερευνητικά προγράμματα με διάφορους εταίρους παγκοσμίως και να καινοτομήσουμε, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινό μας δυναμικό, να συνεισφέρουμε στην διαφοροποίηση και ενίσχυση των οικονομικών πόρων αυτού του τόπου” σημείωσε.

Ο κ. Δανός υπογράμμισε ότι “εξακολουθούμε να πιστεύουμε στις ικανότητες των ανθρώπων του τόπου μας και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά. Αυτή η πίστη και αυτό το όραμα καρποφόρησε και η επιτυχία είναι αυταπόδεικτη από τα αποτελέσματα”.

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας Χάρης Θράσου μίλησε για το διαχρονικό όραμα του ανθρώπου για εξερεύνηση του διαστήματος και είπε ότι η αρχή της διαστημικής εποχής ξεκίνησε το 1957 με την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του Σπούτνικ 1 και είπε ότι αντιπροσωπεία μετέβη στην προτομή του Γιούρι Γκαγκάριν στη Λευκωσία όπου τίμησε την μνήμη του και κατέθεσε λουλούδια. Ο Γκαγκάριν το 1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι είπε ότι το διάστημα ενώνει όλο τον κόσμο και εξέφρασε τη θέση ότι σύντομα θα δημιουργηθούν νέοι διαστημικοί σταθμοί και διαστημόπλοια.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το διάστημα και σε αυτό συμβάλλει και ο CSEO” είπε ο Ρώσος Πρέσβης.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο Δήμος συνδιοργανώνει την Εβδομάδα Διαστήματος καθώς πρόκειται για μια πρωτοποριακή, καινοτόμο πρωτοβουλία που προωθεί την πρόοδο και την γνώση. Μίλησε και για την αξιοσημείωτη προσφορά του CSEO, ο οποίος στα λίγα μόνο χρόνια ύπαρξής του, έβαλε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών με διαστημική τεχνολογία.

Ο θρύλος Αλεξάντρ Βολκόφ

Στο βήμα προσκλήθηκε και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Βολκόφ, ο οποίος ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος της τελετής έναρξης. Ο κ. Βολκόφ εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και διαβίβασε τους χαιρετισμούς του επίσης Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ, ο οποίος έγραψε ιστορία με τον πρώτο διαστημικό περίπατο εκτός σκάφους που πραγματοποίησε πριν από 50 χρόνια. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην πρώτη αυτή έξοδο ανθρώπου στο ανοικτό σύμπαν.

“Οταν ήμουν στο διάστημα”, είπε, “έβλεπα συχνά το όμορφο νησί σας αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα το επισκεπτόμουν μια μέρα. Είναι πραγματικά πολύ όμορφη η Κύπρος από το διάστημα και από κοντά” είπε.

Ο Βολκόφ, ο γιος του οποίου είναι αστροναύτης δεύτερης γενιάς, είπε στους παρευρισκόμενους ότι η Ρωσία σε λίγα χρόνια θα διαθέτει ένα νέο εξελιγμένο διαστημόπλοιο το οποίο θα πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη (όπου θα δημιουργηθεί βάση) και αργότερα στον Αρη.

Ο 66χρονος σήμερα Βολκόφ έγραψε ιστορία, παραμένοντας στο διάστημα συνολικά 391 ημέρες, 11 ώρες και 52 λεπτά κάνοντας ρεκόρ παραμονής.

Ταξίδεψε στο διάστημα τρεις φορές, το 1985 (παραμονή 64 μέρες), το 1988/89 (151 μέρες) και το 1991-1992 (175 μέρες).

Οταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση το 1991, ο κοσμοναύτης βρισκόταν στο θρυλικό διαστημικό σταθμό Μιρ σε τροχιά γύρω από τη Γη μαζί με τον Σεργκέι Κρικάλεφ. Θεωρείται ότι οι δύο ήταν οι τελευταίοι πολίτες της ΕΣΣΔ, οι οποίοι επιστρέφοντας στη Γη ήταν πλέον Ρώσοι πολίτες.

Ο κ. Βολκόφ είναι προσκεκλημένος όσων συνεργάστηκαν για την επίσημη τελετή έναρξης της Εβδομάδας Διαστήματος, του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας – ο οποίος πρωτοστάτησε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης -, του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, του CSEO και του Δήμου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, ο Πρέσβης της Γερμανίας Νίκολάι φον Σιόπφ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Γεώργιος Προδρόμου, κ.α.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή σύντομης ταινίας για την ιστορική έξοδο του Λεόνοφ στο ανοικτό σύμπαν όπως επίσης και ένα φιλμάκι για το αξιοσημείωτο έργο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.

Εβδομάδα Διαστήματος

 

Η Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και τον Δήμο Λευκωσίας και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αστροναυτικής.

Στόχος της είναι η προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως έκθεση για το διάστημα, διαλέξεις, επισκέψεις σε σχολεία, διαστημικές κινηματογραφικές βραδιές, διαστημικά πειράματα, κινητό πλανητάριο κ.ά.

Την Εβδομάδα Διαστήματος στηρίζουν επίσης η ROSCOSMOS, το Ινστιτούτο Κομφούκιος, η Κινεζική Εταιρεία Αστροναυτικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

 

Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.

Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς. .

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.

Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.