Φινλανδία:Συντριπτική ήττα συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών

Κερδισμένοι το Κέντρο και οι ευρωσκεπτικιστές στις χθεσινές εκλογές

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κέντρου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, ακολουθούμενο από έναν δεξιό ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κόμμα των Φινλανδών (γνωστό μέχρι πρόσφατα ως κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.Finland general elections

Η ψήφος των Φινλανδών, οι οποίοι τιμώρησαν τα κόμματα της συμπολίτευσης έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης, σημαίνει ότι ο βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, 53 ετών, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Σιπίλα καλείται να διαπραγματευθεί τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συμμαχίας, ξεκινώντας από το κόμμα των Φινλανδών, το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας αλλά και της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Βάσει της καταμέτρησης του 100% των ψήφων, το κόμμα του Κέντρου θα καταλάβει 49 έδρες στη νέα φινλανδική Βουλή. Δεύτερο είναι το κόμμα των Φινλανδών με 38 έδρες, μπροστά από τους συντηρητικούς με 37 έδρες και τους σοσιαλδημοκράτες με 34.

Αν και οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει τη νίκη του Κέντρου, δεν είχαν αφήσει να διαφανεί ότι οι Φινλανδοί θα ξεπερνούσαν τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, τα μείζονα κόμματα της πολιτικής ζωής της χώρας που υπέστησαν μια σημαντική ήττα.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσει να συζητείται από σήμερα και κατά τα φαινόμενα η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Ο Σιπίλα δεν αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα εντός της εβδομάδας. Ως σήμερα, δεν έχει αποκαλύψει με ποια άλλα κόμματα επιθυμεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.