Λαφαζάνης στο Liberal: Ο Κασσελάκης είναι επιλογή Τσίπρα-Μυρίζει καμαρίλα

Είναι φυτευτός από αμερικάνικα κέντρα και μεγάλα εγχώρια συμφέροντα

«Ο Κασσελάκης είναι επιλογή Τσίπρα, ο οποίος απεχθάνεται την ιστορική Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στο Liberal, με συνέντευξη που δόθηκε χθές (18/09), το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τον εγκατέλειψε με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και σήμερα επικεφαλής του “Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης” (ΔΗ.Κ.Ε.Α), Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος εξηγεί γιατί ο κ. Κασσελάκης στηρίζεται από αμερικάνικα κέντρα και μεγάλα συμφέροντα του τόπου, μιλάει για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύει τους λόγους που η σημερινή Αριστερά στο σύγχρονο κόσμο δεν είναι πλέον ελκυστική.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Στην Ευρώπη παρατηρείται το φαινόμενο υποχώρησης της Αριστεράς, την οποία δεν εμπιστεύεται ούτε η μεσαία, ούτε η εργατική τάξη. Ποιοι οι λόγοι που δεν είναι ελκυστικός πλέον ο χώρος;

Η Αριστερά σήμερα βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Αν δεν αλλάξει εκ βάθρων, και όταν λέω εκ βάθρων το εννοώ πλήρως, δεν πρόκειται να έχει κανένα μέλλον. Τα δύο μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα η Αριστερά, είναι ότι δεν έχει επανεξετάσει το παρελθόν της, δεν θέλει να το θίξει ουσιαστικά και να βγάλει πραγματικά συμπεράσματα.

Το δεύτερο είναι ότι η Αριστερά έχει ενσωματωθεί πλέον στο σύστημα. Ακόμα και δυνάμεις, οι οποίες εμφανίζονται να αντιστέκονται, στην ουσία συναινούν στο βασικό πρόσταγμα της παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού.

Τρίτον, η Αριστερά, δυστυχώς, στην εποχή μας έχει αποεθνοποιηθεί. Αυτό καταστρέφει κάθε δυνατότητά της, να αποκτήσει επιρροή στα εργατικά λαϊκά στρώματα, ακόμα και στα μεσαία στρώματα των σύγχρονων κοινωνιών, που καταδυναστεύονται, υποφέρουν και δεν βλέπουν μέλλον. Για αυτόν το λόγο ο κόσμος στρέφεται, δυστυχώς, σε μια επάρατη ακροδεξιά, που κρύβει επιμελώς το πραγματικό της πρόσωπο για να κερδίσει τη λαϊκή επιρροή.

Στην Ελλάδα; Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις;

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, με μια Αριστερά αποεθνοποιημένη, όπως είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η Αριστερά υπέστη μια πρώτη μετάλλαξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Και κινδυνεύει με μια δεύτερη μετάλλαξη, χειρότερη από την πρώτη, από τον Στέφανο Κασσελάκη. Που ήρθε σαν κομήτης στο ελληνικό προσκήνιο και από ένα κόμμα που εξελίχθηκε υποτελές σε ξένες δυνάμεις, πάει να γίνει ξεκάθαρα ξένων συμφερόντων. Πρόκειται για μια τραγωδία για τη χώρα, διότι δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη, τον επέβαλαν συμφέροντα και τον στηρίζει ο κ. Τσίπρας; Ποια η άποψή σας; 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήρθε τυχαία στην Ελλάδα. Τον στηρίζουν ξένα και μεγάλα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι ορατά. Είναι διαπλεκόμενες δυνάμεις που ελέγχουν και τα ΜΜΕ και έβγαζαν διθυραμβικές κραυγές για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στην ουσία αυτές οι δυνάμεις που σε λίγες εβδομάδες τον έφεραν στο προσκήνιο και τον κατέστησαν κεντρική πολιτική προσωπικότητα.

Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος από το πουθενά σε λίγες μέρες να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για πρωτοφανή αλαζονεία, νεποτισμό και μυρίζει 100% καμαρίλα η όλη του πορεία. Τον στήνουν διαπλεκόμενα συμφέροντα και ακόμα και η αρνητική κριτική που του ασκείται, στην ουσία τον ενδυναμώνει. Γιατί πρόκειται για μια κριτική που αναδεικνύει ένα πρόσωπο και το θέτει στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας; Ποια είναι η στάση του;

Νομίζω ότι ο Τσίπρας έκανε την επιλογή Κασσελάκη ως «μονοτικό» προϊόν γιατί θέλει να ξεμπερδέψει πλήρως με τα υπολείμματα της ιστορικής ηγεσίας που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, έχει μάλλον, ένα μίσος σε όσους αντιπροσωπεύουν το ιστορικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και προς αυτούς που τον στήριξαν τις δύσκολες ώρες του 2015 για να κάνει τη μεγάλη «κωλοτούμπα» των μνημονίων. Θέλει στην ουσία έναν ΣΥΡΙΖΑ πλήρως αποαριστεροποιημένο.

Σε περίπτωση ήττας της κ. Αχτσιόγλου, τι θα κάνει; Βλέπετε κίνδυνο διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι πολύ αδύναμη πολιτικά για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε μια εμφάνιση προεκλογική , η οποία πέρασε απολύτως απαρατήρητη. Δεν καταλαβαίνει κανείς τι θέλει και πού θέλει να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά για αυτό και ήταν επόμενο όταν εμφανίζονταν μια πιο δυναμική υποψηφιότητα να έρθει σε δεύτερο πλάνο. Και αυτό έγινε παρά το γεγονός πως η κα. Αχτσιόγλου έχει όλα τα εχέγγυα με την έννοια της επιρροής της στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στέλεχος που έχει αναδειχθεί από τα «σπλάχνα» του κόμματος, αλλά δεν μπορεί να δείξει ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με την ερώτηση περί διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι βαδίζει ολοταχώς σε αυτήν. Θα γίνει αργά ή γρήγορα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη αν δεν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης. Ο οποίος φαίνεται μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου πως έχει αέρα νίκης και ίσως ενισχυθεί στο δεύτερο γύρο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τα αποτελέσματα της κάλπης, μια εκτίμηση κάνω.

Ο κ. Κασσελάκης μιλάει καλά αγγλικά, έχει εργαστεί στην Goldman Sachs και δηλώνει εφοπλιστής. Είναι απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Ο κ. Κασσελάκης από άποψη ουσίας για την κοινωνία μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερος από τον κ. Μητσοτάκη. Σχετικά με όσα λέει ο ίδιος και διαρρέονται για το παρελθόν του πιστεύω πως είναι διάτρητα και θα μου επιτρέψετε να έχω τις επιφυλάξεις μου. Η γνώμη μου είναι πως ο συγκεκριμένος πολιτικός θα αποδειχθεί ένας διάττων αστέρας. Δεν μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον με βάση την εμπειρία μου και δυστυχώς η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει δεν δίνει καμία διέξοδο. Απλώς για μεγάλα συμφέροντα, προς ώρας, φαίνεται ως μια σωσίβια λέμβος.