Πολεμικό κλίμα Ουγγαρίας, Πολωνία, Σλοβακίας εναντίον Ουκρανίας!-Αποσύρθηκαν από πλατφόρμα ΕΕ

Άγρια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας, από τη μία πλευρά, και Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας από την άλλη, βρίσκεται σε εξέλιξη σημαίνοντας συναγερμό τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Η κρίση στις σχέσεις των τεσσάρων χωρών κλιμακώθηκε απότομα μετά την απόφαση του Κιέβου να καταθέσει αγωγή εναντίον τους στον ΠΟΕ ως απάντηση στην απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Jan Krzysztof Ardanowski ανέφερε ότι το Κίεβο «παίζει ένα περίεργο παιχνίδι γύρω από την κατάσταση των σιτηρών, δυσνόητο»!

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki, …φίλος του Ζελένσκι, πρόσθεσε με έμφαση:

«Δεν θα ακούσουμε το Βερολίνο, δεν θα ακούσουμε την Φον ντερ Λάιεν, τον Τουσκ ή τον Βέμπερ! Θα το κάνουμε αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον του Πολωνού αγρότη!».

Το Κίεβο ωστόσο έριξε και άλλο λάδι στην φωτιά. Η Ουκρανία απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρεμμυδιών και μήλων από την Πολωνία, καθώς και αυτοκινήτων από την Ουγγαρία ως απάντηση στην απαγόρευση των ουκρανικών αποστολών σιτηρών.

Πριν το Κίεβο υλοποιήσει την απειλή του, οι τρεις χώρες επέκτειναν το εμπάργκο γεωργικών προϊόντων στο Κίεβο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που Πολωνία και Ουκρανία συγκρούονται άσχημα γεγονός που δείχνει πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει στα ανώτατα όρια της. Η ολική ρήξη είναι θέμα χρόνου.

H Oυκρανία καταθέτει αγωγή κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας-Σλοβακίας στον ΠΟΕ

Η Ουκρανία θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με συνέντευξη του ουκρανού υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και Εμπορικό Επιτετραμμένο της Ουκρανίας Ταράς Κάσκα που δημοσιεύεται στο Politico.

Ο Ταράς Κάσκα δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι πιθανόν να επιβάλει επίσης αντίμετρα στην Πολωνία, αν η Βαρσοβία δεν ανακαλέσει τα επιπλέον μέτρα που έχει λάβει.

«Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι νομικά εσφαλμένα. Και για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσουμε νομικές διαδικασίες αύριο», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να απαντήσει απαγορεύοντας την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν ως στόχο την προστασία των αγροτών από την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ρόλος της ΕΕ

Ειδικά το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάσχεση της ροής ουκρανικών σιτηρών, έστω για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, εν όψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου που εμφανίζονται αμφίρροπες και στις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη από την στήριξη της αγροτικής εκλογικής βάσης.

Οι τρεις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στασίασαν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή να επιτρέψει την πώληση ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφασίζοντας με την σειρά τους να επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις.

«Στα μάτια μας, αυτά τα μέτρα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αποτελούν δήλωση απόλυτης δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στο Politico o Ταράς Κάσκα προσθέτοντας ότι δημιουργείται «τεράστιο συστημικό πρόβλημα» που μεταφράζεται στο ερώτημα αν οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Κομισιόν εκπροσωπεί όντως την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Για πολλά χρόνια, ίσχυε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εμπορικός διαπραγματευτής και θεσμός της εμπορικής πολιτικής για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης…

Η συστημική προσέγγιση της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας με την αγνόηση της θέσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της εμπορικής πολιτικής πιστεύω ότι θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά, διότι εδώ δεν υπάρχει ενότητα», εξήγησε.

Αν και η Σλοβακία απλώς παρέτεινε την προηγούμενη απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων, η Πολωνία και η Ουγγαρία αποφάσισαν την επιβολή επιπλέον απαγορεύσεων για νέα ουκρανικά προϊόντα.

Ειδικά οι νέες απαγορεύσεις της Βαρσοβίας αναμένεται να πλήξουν σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών.

Ο Ταράς Κάσκα εξήγησε επίσης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο «να αναλάβει την ευθύνη διασφαλίζοντας ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία δεν θα δημιουργήσουν τσουνάμι για τις γειτονικές χώρες» και ότι προτίθεται να επιβάλει ένα σύστημα εξαγωγικών αδειών σε «πραγματικό χρόνο» για τα σιτηρά ώστε να επιβραδύνει τις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και να επιτραπεί στην Ουκρανία «να αντιδρά γρήγορα» σε περίπτωση εντοπισμού απότομης αύξησης εξαγωγών.

Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ έως ότου επιλυθεί το «πρόβλημα των σιτηρών»

Η Πολωνία δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Αυτό δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους στο TVN24.

«Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εισέλθει στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών», είπε συγκεκριμένα.

“Η Βαρσοβία δεν θα συμφωνήσει με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως ότου εκπληρωθούν οι «κατάλληλες προϋποθέσεις» συγκρίσιμες με τις προϋποθέσεις που κάποτε έπρεπε να εκπληρώσει η Πολωνία.

Ειδικότερα, αυτό αφορά το ευαίσθητο θέμα των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης”.

Ο Τέλους υπενθύμισε ότι οι όροι που «επιβλήθηκαν» στην Πολωνία ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΕ το 2004 ήταν πολύ σκληρές.

Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα της ΕΕ

Πριν λίγο, οι τρεις χώρες της ΕΕ, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία, αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών.

Η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις απειλές από το Κίεβο και σημείωσαν ότι είναι έτοιμοι να δράσουν προκειμένου να προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η αντιπαράθεση των κρατών αυτών με την Ουκρανία υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι έτοιμος να ενθαρρύνει ατελείωτα το Κίεβο.

Επέκτειναν το εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα!

Η Ουγγαρία όχι μόνο επέκτεινε το εμπάργκο στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, αλλά απαγόρευσε επιπλέον την εισαγωγή 25 ακόμη προϊόντων που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αυτές οι αυθαίρετες απαγορεύσεις είναι απλώς γελοίες. Νομίζω ότι η Ουγγαρία κάνει μια πολιτική δήλωση ότι θέλει να εμποδίσει το εμπόριο με την Ουκρανία και επίσης να αγνοήσει εντελώς τις Βρυξέλλες», είπε ο Kaczka και πρόσθεσε:

“Οι πρόσθετες απαγορεύσεις της Ουγγαρίας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές επειδή η Ουκρανία δεν εξάγει πολύ βοδινό και χοιρινό κρέας στη χώρα”.

Η Πολωνία επέκτεινε επίσης την προηγούμενη απαγόρευση για να συμπεριλάβει αλεύρι και ζωοτροφές. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών, σημείωσε ο Κάτσκα.

Και η Σλοβακία επέκτεινε τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι πριν λίγες ώρες.