Πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη νεκρά μετά από ατύχημα

Πέντε είναι τελικά οι Έλληνες (τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς) που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη και η τραγωδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όπως και οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ που διοργάνωσαν την επιχείρηση σε εχθρικό έδαφος .

Στις 6:58 το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη, προκειμένου να πάρει τους 13 τραυματίες από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής με τους πέντε νεκρούς.

Οι 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε λίγη ώρα απογειώνεται από Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς. Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Νεκρά είναι πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής μετά από τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό, το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Στην αρχή το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε μία ντροπιαστική ανακοίνωση που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες!

Μετά από αρκετές ώρες βγήκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ ανακοίνωση που έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους.

Τελικά οι νεκροί είναι πέντε!

Η ανακοίνωση, επεσήμανε δε, ότι θα βγει νεότερη ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως η Λιβύη έχει χτυπηθεί επίσης από την κακοκαιρία Daniel αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και ολόκληρες πόλεις κατεστραμμένες.

Η αποστολή πήγαινε ως βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και αποτελείτο κυρίως από στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς.

Στο C-130 της ελληνικής αποστολής υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 2 τόνοι από τρόφιμα και φάρμακα, ως βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

Η αποστολή μπήκε σε λεωφορείο και βγαίνοντας προς τον αυτοκινητόδρομο για να μεταβούν στους τόπους όπου θα διαμοιράζονταν, έπεσαν πάνω σε ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να τυλιχθεί το λεωφορείο στις φλόγες.

Πιθανή είναι η εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας κατά της ελληνικής αποστολής στην Ντέρνα της Λιβύης που στοίχισε τις ζωές πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο διερμηνέων.

Οι λιβυκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η τραγωδία να προήλθε από εξτρεμιστική ισλαμιστική ενέργεια καθώς η Ντέρνα είναι η πόλη προπύργιο του ISIS από το 2011 και ελέγχεται πλήρως από σκληρές ένοπλες ομάδες που δεν δέχονται κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Α.Ντμπεϊμπά.

Οι Λίβυοι δηλώνουν πως δεν είναι λογικό να καεί έτσι ένα λεωφορείο και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ταχύτατη εκδήλωση και επέκταση της πυρκαγιάς αμέσως μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό ενώ τα εγκαύματα που φέρουν τόσο οι νεκροί όσο και οι τραυματίες που θεωρούνται σοβαροί εγκαυματίες, δείχνουν ότι κάτι άλλο έχει συμβεί.

Επίσης εντύπωση προκαλεί ο εγκλωβισμός των μελών της ελληνικής αποστολής μέσα στο λεωφορείο από την άμεση επέκταση της φωτιάς.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίες που έχουν επικοινωνήσει με συγγενείς τους μίλησαν για μία πολύ μεγάλη έκρηξη.

Εξετάζεται επίσης η περίπτωση το μοιραίο φορτηγό που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής να μετέφερε πυρομαχικά στις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν την πόλη της Ντέρνα.