Υπόθεση πολιτογραφήσεων: Εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου οι 4 κατηγορούμενοι

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που θα συνεδριάσει στις 11 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν εκ νέου οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν χθες Τρίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στις 09:00, το οποίο τους παρέπεμψε σε δίκη στο Κακουργιοδικείο, όπου αναμένεται να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες και να κληθούν να απαντήσουν με παραδοχή ή μη στις εναντίον τους κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση επειδή ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας καθυστέρησε και όταν η δικαστής ζήτησε το μαρτυρικό υλικό διαπιστώθηκε πως δεν το έφερε μαζί του. Ακολούθησε διακοπή και η διαδικασία επανήρχησε ύστερα από τρεις ώρες.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την επόμενη δικάσιμο, αφού πρώτα τους επιβλήθηκαν όροι, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.

Συγκεκριμένα, για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ και για τον κ. Πιττάτζιη εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.

Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Αναστολή από τον περασμένο Ιούνιο και επανακαταχώρηση

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην αναστολή της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, η οποία ακολούθως επανακαταχωρήθηκε.

Η υπόθεση είχε αποσυρθεί, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου. Το Εφετείο ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 η προηγούμενη παραπομπή τους.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν πρώτη φορά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή τους σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Και οι τέσσερις αντιμετώπιζαν κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Συλλούρης εκπροσωπείται από τον δικηγόρο, Κρις Τριανταφυλλίδη, και ομάδα νομικών, ενώ τον Χριστάκη Τζιοβάνη και τον Αντώνη Αντωνίου, εκπροσωπεί ο δικηγόρος, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ο Αντρέας Πιττάτζης, ως δικηγόρος, εκπροσωπεί τον εαυτό του στο Δικαστήριο.

Πέραν του ενός χρόνου διήρκησε η έρευνα που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα

Η καταχώριση της υπόθεσης έγινε μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο του δικτύου Al Jazeera, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και επεκτάθηκε στο εξωτερικό, όπου λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία.

Επίσης, εξετάστηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των τεσσάρων υπό κατηγορία προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην απόσυρση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την Κυβέρνηση.