Η κατάσταση στην ΕΕ και η ψηφοφορία για την έκθεση για Τουρκία στην Ευρωβουλή

Η ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης και η ψηφοφορία για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της Τουρκίας θα απασχολήσουν τους Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, την Τετάρτη.

Εννέα μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου 2024, η Πρόεδρος της Κομισιόν θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες της Επιτροπής της για το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της. Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της, εκθέτοντας παράλληλα τις δικές τους προτεραιότητες.

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από την είσοδο της αίθουσας της Ολομέλειας.

Ακόμη, την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, μέσω της οποίας καλούνται η τουρκική κυβέρνηση και η ΕΕ να βρουν ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για τη σχέση τους και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση.

Παράλληλα, θα τεθούν προς ψήφιση η αναθεώρηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και τη. λογοδοσία στο Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και η θέση του ΕΚ για βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ΕΕ.

Επιπλέον, στην Ολομέλεια θα συζητηθούν η ενίσχυση της προμήθειας στρατηγικών πρώτων υλών και η πορνεία στην ΕΕ, ενώ η Λευκορωσίδα ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, θα απευθύνει ομιλία στην αίθουσα της Ολομέλειας.