Με επιστολή προς Γκουτέρες ο Πρόεδρος ζητά ορισμό αντιπροσώπου και συνάντηση με Τατάρ

Γραπτώς απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας να διευθετηθεί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα διερευνήσει τις προοπτικές των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος, εξερχόμενος από το Γυμνάσιο Ακρόπολης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη κατά την πρώτη μέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι από όσο έχει ενημερωθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, “δημιουργείται μία προοπτική”, για επανέναρξη των συνομιλιών, “αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα θα κριθούν επί των δεδομένων”, σημείωσε.

Σημειώνοντας ότι έχει ήδη διευθετηθεί η συνάντηση του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη (σσ: 22 Σεπτεμβρίου), ο Πρόεδρος ανέφερε ότι την Τετάρτη απευθύνθηκε στον ΓΓ γραπτώς, “ζητώντας να προχωρήσει στο να γίνει αυτή η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη”.

“Ήταν κι ένα μήνυμα που μεταφέραμε και από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία αλλά και στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κι ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ επικεντρώθηκε μόνο στη διευθέτηση συνάντησης, ο Πρόεδρος είπε ότι “ήμουν επικεντρωμένος στο θέμα της συνάντησης και φυσικά στο να ανταποκριθεί και ο ΓΓ στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές των συνομιλιών”.

Σε ερώτηση αν αναμένεται κάθοδος κάποιου αξιωματούχου του ΟΗΕ πριν την αναχώρηση του ιδίου για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. “Δεν αναμένω να υπάρξει κάθοδος στην Κύπρο από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Στιούαρτ και γι’ αυτό το θέμα, αλλά και η Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη”.