Αναστασιάδης: Η ήττα του ΔΗΣΥ οδήγησε στην επίρριψη ευθυνών σε ώμους άλλων

«Η αυτοκριτική και η ανάληψη ευθυνών είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα πραγματικό ηγέτη. Είναι κανόνας πως όσοι στερούνται της δύναμης για αυτοκριτική είναι καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουν τα ίδια και χειρότερα λάθη» δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και ερωτηθείς για την ήττα του Δημοκρατικού Συναγερμού στις προεδρικές εκλογές είπε ότι «η βαρύτερη ήττα που υπέστη το κόμμα από ιδρύσεως του αντί να οδηγήσει σε άμεση ανάληψη ευθυνών, οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη εκστρατεία με στόχο, όχι την ανάληψη αλλά την επίρριψη ευθυνών σε ώμους άλλων. Μια παγκύπρια εκστρατεία που αποσκοπούσε στην περαιτέρω καλλιέργεια του φανατισμού και την δημιουργία μιας πρόσθετης εστίας διαχωρισμού των οπαδών του κόμματος, μεταξύ «εκείνων» που πίστευαν στην παράταξη και των «άλλων» που δήθεν ακολουθώντας τον «αόρατο ελέφαντα» οδήγησαν στην ήττα του κόμματος. Δεν θέλω να σχολιάσω τα όσα αχαρακτήριστα ελέγχθηκαν στα ΜΜΕ στα ΜΚΔ ή στις μετεκλογικές συγκεντρώσεις, εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως με τον φανατισμό που καλλιεργήθηκε οδηγηθήκαμε σε ένα παγκύπριο συνέδριο, που αντί της τεκμηριωμένης και αντικειμενικής αποτίμησης του αποτελέσματος, αρκεστήκαμε στην επιδερμική και αόριστη αναφορά αιτιών και αιτιατών λειτουργώντας περισσότερο ως ιατροί που δίδουν προτεραιότητα στην επούλωση των πληγών παρά ως ερευνητές για τα αίτια που οδήγησαν σε ένα προδιαγραμένο καταστροφικό συμβάν» .

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα ομιλίας του την οποία δεν εκφώνησε στο συνέδριο του κόμματος.
Υπό μορφή ερωτήσεων κατέγραψε κάποιες από τις επισημάνσεις της ομιλίας του.

(α) Πόσο βεβιασμένη ήταν η απόφαση, το κυβερνών κόμμα, να χρήσει υποψήφιο, 18 μήνες πριν τη λήξη της προεδρικής θητείας;

β) Δεν θα έπρεπε να αναμέναμε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναλόγως των αποτελεσμάτων να αποφασίζαμε;

(γ) Πόσο λάβαμε υπόψιν την, προ της απόφασης άρνηση, των κομμάτων του κεντρώου χώρου, στήριξης της υποψηφιότητας του προέδρου της παράταξης;

(δ) Ποιές ήταν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τρίτης εντολής διακυβέρνησης της χώρας, από τον ΔΗΣΥ όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό αποδοχής του υποψηφίου που δεν ξεπερνούσαν το 7%;

(ε) Πόσο λάβαμε υπόψιν τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, όταν στις καθοριστικές, για την απόφαση μας, δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της παράταξης έδειχναν να προτιμούν άλλο από τον προτιθέμενο να διεκδικήσει την προεδρία;

(στ) Από ποια δεξαμενή κομμάτων αναμέναμε να αντλήσουμε ψήφους, με γνωστή την άρνηση στήριξης των κεντρώων κομμάτων;

(ζ) Ποια ήταν η συμπεριφορά μας έναντι των οπαδών, που κατά πληροφορίες, «εφέροντο» να στηρίζουν άλλη υποψηφιότητα;

η) Πόσο αστόχευτη ήταν η προεκλογική εκστρατεία όταν αντί της προβολής του έργου της δεκαετίας και της συνέχισης του αισθήματος σταθερότητας και ασφάλειας των πολιτών, επικεντρωθήκαμε στην αποδόμηση του ενός αφήνοντας στο απυρόβλητο τον άλλο των υποψηφίων;

Αναφερόμενος στο κυπριακό ανέφερε ότι η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δίδουν ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τα χαρτιά του και, μεταξύ άλλων, απαντά στους επικριτές του εντός και εκτός κόμματος και σε όσους τον θέλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επίσης μιλά για την πρωτοβουλία που θα αναλάβει για αναγέννηση του ΔΗΣΥ, ενώ κρίνει και Αβέρωφ Νεοφύτου και στελέχη για τις εκλογές, το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν.

«Θεωρώ πως η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η αναβίωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για βελτίωση σημαντικών, για την ίδια, συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, με το σύνολο των γειτονικών χωρών, και όχι μόνο, αλλά και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε βαθμό που να χαρακτηρίζουν την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, δίδουν μια ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν συνεπώς, είπε ο τέως Πρόεδρος, τα Ηνωμένη Έθνη με αποφασιστικότητα αναλάβουν επιτέλους μια νέα πρωτοβουλία, χωρίς εξάρτηση από τη βούληση της Τουρκίας και αξιοποιηθούν οι συγκυρίες, «πιστεύω πως θα έχουμε και το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ισχυρών παικτών που σήμερα απουσιάζουν».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας 187 μέρες μετά την παράδοση της σκυτάλης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αξιολογεί επίσης στην συνέντευξή του τις προεδρικές εκλογές, τα όσα έγιναν στον ΔΗΣΥ και όσα ακολούθησαν, απαντά σε όσους τον θεωρούν «προδότη» και τον στηλιτεύουν για τη λειτουργία πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία.

Μιλά ακόμη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το μεγάλο στοίχημα που είναι μπροστά του, ειδικά το 2024, και συμβουλεύει Νίκο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου να βρουν διαύλους επικοινωνίας.

Αποκαλύπτει επίσης ότι προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία πάντα µε τη νέα ηγετική ομάδα στην Πινδάρου, «πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης και το αίσθημα ασφάλειας όχι µόνο στους οπαδούς αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα». Μια πρωτοβουλία, όπως αναφέρει, «επανασυγκόλλησης» μερών του Συναγερμού, που θα οδηγήσει, σε σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονες πολιτικές θέσεις.

Ο τέως Πρόεδρος δεν κρύβει ότι τον θλίβει η επιλογή παλιών στελεχών να συγκροτήσουν δεξαμενές σκέψης, κάτι που κατά τον ίδιο παραπέμπει σε φυγόκεντρες τάσεις όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα.

Μιλά επίσης για όσα του καταλογίζουν για διαφθορά και για όσους κάνουν διασύνδεση µε τις προεδρικές εκλογές και την επικράτηση Νίκου Χριστοδουλίδη και για παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, με τον τέως Πρόεδρο να διερωτάται «για ποιο έγκλημα να παραπεμφθεί σε δίκη».

Επισημαίνει επίσης πως επικριτές του είναι εκείνοι που διαφήμιζαν πως στο Κραν Μοντανά η Τουρκία θα µας εξέπλησε ευχάριστα στο θέμα των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται πλέον εκτός ενεργού πολιτικής, πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας, ο τέως Πρόεδρος δηλώνει ότι «ούτε πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας αισθάνομαι και βεβαίως ούτε και ‘ταύρος εν υαλοπωλείο’» προσθέτοντας ότι ο ρόλος ενός πολιτικού δεν εξαντλείται με την κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων.