Η υποκρισία της Ε.Ε. για την τραγωδία στη Μεσόγειο

Ενώ η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υγρό τάφο για χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν  από  συγκρούσεις και συρράξεις, η Ε.Ε. πέραν από του να παραμένει αδρανής σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία περιορίζεται να εκφράζει μόνο τη λύπη και την οδύνη της.Με αφορμή την τραγωδία στη Μεσόγειο, η Κομισιόν εκφράζει λύπη για τα θύματα.110 migrants desembark in Corigliano Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύεται αυτό το διάστημα με τα κράτη μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προετοιμάσει μια νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Μετανάστευση, η οποία θα υιοθετηθεί από την Κομισιόν στα μέσα Μαΐου. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες δράσεις για να εμποδίσουμε την περαιτέρω απώλεια ζωής, καθώς και μια συνολική προσέγγιση στην καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της τις πτυχές».

«Ο μόνος τρόπος να αλλάξει όντως η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στις ρίζες της. Διότι όσο υπάρχει πόλεμος και δυσκολίες στην κοντινή και μακρινή γειτονιά μας, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Κι όσο οι χώρες προέλευσης και μεταφοράς δεν αναλαμβάνουν δράση να εμποδίσουν αυτά τα ταξίδια απελπισίας, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Για αυτό ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισης επί της οποίας εργαζόμαστε θα έχει να κάνει με τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Προς το σκοπό αυτό θα οργανωθεί μια κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών. Αυτή είναι μια κοινή ευθύνη των 28 κρατών μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ κι απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναθέσει στον πρώτο Αντιπρόεδρο Φρανς Τίμμερμανς, την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική/Αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Επίτροπό για τη Μετανάστευση να εργασθούν από κοινού πολύ στενά σε όλες αυτές τις πτυχές, προετοιμάζοντας τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και για την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των κοινοτικών εργαλείων που ήδη υπάρχουν σε αυτή τη φάση».

Στο μεταξύ:

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε την Κυριακή να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, “θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει “να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων, να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές Αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης. “Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή. “Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό”, πρόσθεσαν.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”. “Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Κύπρου) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ “πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα.

Το ναυάγιο ενός αλιευτικού γεμάτου μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης δημιουργεί φόβους για μια αληθινή “εκατόμβη” στη Μεσόγειο με 700 νεκρούς, επιπλέον των 450 της περασμένης εβδομάδας.

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι “η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο”, τόνισε η εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό “έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους”.

Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.