Κακήν κακώς έφυγε από το Νίγηρα η Β.Νούλαντ : Διακόπηκε η βοήθεια των ΗΠΑ

Αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης στο Νίγηρα καταγράφεται , καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, παρά τις απειλές προς τη νέα κυβέρνηση για την συνεργασία της με την Wagner, έφυγε άπρακτη και εμφανώς απογοητευμένη από την συνάντησή της με τους ηγέτες της στρατιωτικής κυβέρνησης.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση (σ.σ.: να προχωρήσουν στο κίνημα και να ανατρέψουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο) κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Wagner», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αρνητικό για τις ΗΠΑ που η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, «πανηγυρίζει» με δηλώσεις της σε μία πρωτοφανή λεκτική αντιπαράθεση Ουάσικτον και Μόσχας.

Το άμεσο (ορατό…) αποτέλεσμα της επίσκεψης από πλευράς ΗΠΑ, ήταν η Ουάσιγκτον να αναστείλει ακαριαία το κυβερνητικό πρόγραμμα «βοήθειας στον Νίγηρα».

Βέβαια, η επίσκεψη της Β.Νούλαντ, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής κυβέρνησης με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουκρανική κρίση, ήταν μεν ιδιαίτερα «θαρραλέα», αφού ελλόχευε ο κίνδυνος της αποτυχίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα που έχει πλέον αναπτυχθεί το εθελοντικό ρωσικό σώμα της Wagner, αλλά είχε λίγες πιθανότητες επιτυχίας, έτσι ή αλλιώς, αφού η νέα κυβέρνηση διακατέχεται από «επαναστατικό πυρετό».

Οι δηλώσεις της Β.Νούλαντ μετά την επίσκεψη ιδιαίτερα «φαρμακερές» αν αποκωδικοποιηθούν ορθά, δεν προϊδεάζουν για τίποτα το καλό: «Οι συνομιλητές μου στη Νιαμέι είναι αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν, αλλά αυτό δεν συνάδει με το Σύνταγμα του Νίγηρα. Ήταν δύσκολο σήμερα, και θα είμαι ξεκάθαρη για αυτό.

Μου αρνήθηκαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Bazum, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία και με τον στρατηγό Tchiyani. Ο Tchiyani μου αρνήθηκε την είσοδο στο γραφείο του».

Και όταν οι ΗΠΑ μιλούν το ότι δεν συνάδει με το Σύνταγμα μιας χώρας η συμπεριφορά μιας κυβέρνησης , είναι γνωστό τι ακολουθεί: Ενέργειες «συμμόρφωσης».

Η θέση του ρωσικού ΥΠΕΞ (τοποθετήθηκε ως μη όφειλε, αλλά πλέον καταδεικνύεται ότι η κατάσταση στο Νίγηρα εξελίσσεται σε μία πολύ ευρύτερη σύγκρουση και όχι ένα «παραδοσιακό» αφρικανικό στρατιωτικό κίνημα-πραξικόπημα) ήρθε από την εκπρόσωπό του Μ. Ζαχάροβα η οποία το συνέδεσε με τα… γεγονότα της Ουκρανίας το 2014!

«Η Βικτώρια Νούλαντ σκέφτηκε ότι με τον Νίγηρα μπορείς να κάνεις το ίδιο με την Ουκρανία; Να βάλεις μερικά ψωμάκια σε μια πλαστική σακούλα και να τους ξεγελάσεις; Τέτοια καθεστώτα μπανανίας, όπως στο Κίεβο, δεν υπάρχουν πλέον» είπε με νόημα.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο πρόεδρος της Αλγερίας, της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Αφρικής μετά την Αίγυπτο, Αμπντελματζίντ Ταμπούν: «Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα χώρες όπου υπήρξαν στρατιωτικές επεμβάσεις; Δείτε τι γίνεται στη Λιβύη, στο Ιράκ και στη Συρία. Η Αλγερία  τάσσεται κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα» είπε βλέποντας την γαλλοαμερικανική καταιγίδα να πλησιάζει.

«Άλλωστε» συμπλήρωσε, «δυο χώρες είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη στο πλευρό των κινηματιών του Νίγηρα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο. Δεν θα υπάρξει όμως καμιά λύση χωρίς εμάς καθώς είμαστε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι. Η Αλγερία έχει σύνορα χιλίων χιλιομέτρων με τον Νίγηρα. Για τον λόγο αυτό ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα αποτελεί άμεση απειλή για την Αλγερία και την απορρίπτουμε».

Η Β.Νούλαντ, είχε συνομιλίες με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων του Νίγηρα, Ταξίαρχο Μούσα Σαλάου Μπαρμού, που θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του κινήματος, αλλά ο ουσιαστικός ηγέτης της νέας κυβέρνησης.

Η Νούλαντ ζήτησε να συναντήσει, όπως η ίδια δήλωσε, τον φυλακισμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και τον Αμπντουραχαμάν Τσιανί, τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό της στρατιωτικής κυβέρνησης, αλλά «Το αίτημά της δεν έγινε δεκτό»,  όπως είπε.

Η απάντηση του Μούσα Σαλάου Μπαρμού ο οποίος πλέον φυλάγεται και από την Wagner, εκτός από την επίλεκτη προεδρική φρουρά, ήταν ότι «Η χώρα μας είναι ανεξάρτητη και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της με ποιον και τι είδους σχέσεις θα οικοδομήσει. Εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι αξιωματούχοι για να δεχόμαστε λεφτά από την Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της βοήθειας του λαού του Νίγηρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Νίγηρα, η Νούλαντ απείλησε τις νέες αρχές του Νίγηρα ότι θα κλείσουν τα κανάλια κρατικής χρηματοδότησης των ΗΠΑ (σ.σ.: κάτι που έγινε μόλις αποχώρησε από τον εναέριο χώρο του Νίγηρα) λέγοντας ότι «το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται πλέον οξύ ζήτημα», αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κανείς στο Νίγηρα που να τον απασχολεί το ζήτημα: Ρωσία, Κίνα και Αλγερία, αλλά και Τουρκία, Αίγυπτος, είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο.

Βέβαια, αυτή η αναστολή της οικονομικής βοήθειας στο Νϊγηρα δεν είναι απλή υπόθεση: Τα κονδύλια δίνονταν ως αντάλλαγμα για τις βάσεις των ΗΠΑ στο Νίγηρα (έχουν την μεγαλύτερη βάση στρατηγικών UAV εκτός ΗΠΑ). Τώρα δίνεται λαβή στη νέα κυβέρνηση της Νιαμέι να «πιέσει» ασφυκτικά για την «αποβολή» της.

Όλα δείχνουν έτοιμα για την στρατιωτική επέμβαση των δυτικών μέσω των φιλοδυτικών κρατών του ECOWAS της περιοχής, πρωτοσταντούντος του νιγηριανού στρατού, αλλά πόσο εύκολο θα είναι αυτό;

Ετοιμάζεται στρατιωτική επέμβαση

Εν τω μεταξύ , 25.000 στρατός του ECOWAS συγκεντρώνεται για την εισβολή στον Νίγηρα αναφέρουν έγκυρες γαλλικές πηγές. Το πράσινο φως φέρεται να δόθηκε μετά την εκδίωξη της Βικτόρια Νούλαντ από τον Νίγηρα μαζί με την αντιπροσωπεία του ECOWAS, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές του Νίγηρα αναπτύσσουν στρατεύματα γύρω από το προεδρικό μέγαρο ενώ ειδικές δυνάμεις κινούνται προς το αεροδρόμιο του Νιαμέι.

Ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι με κοινή ανακοίνωση τόνισαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση, θα πολεμήσουν μαζί. Στις χώρες τους υπάρχει σχετική στρατιωτική κινητοποίηση.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα μεταφέρουν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα της χώρας καθώς προετοιμάζονται για πιθανή ξένη επέμβαση μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN.

Νωρίτερα, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RFI μετέδωσε ότι οι αφρικανικές χώρες σχεδιάζουν να στείλουν δύναμη εισβολής 25.000 στρατιωτών στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, οι 25.000 στρατιώτες θα προέρχονται κατά 50% από την Νιγηρία και οι υπόλοιποι από την Σενεγάλη, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι γαλλικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει πιο ενεργές σε αφρικανικές χώρες που γειτνιάζουν με τον Νίγηρα, κυρίως στη Νιγηρία και τη Λιβύη.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον συντονισμό των ενεργειών αρκετών αφρικανικών στρατών και μη κρατικών ενόπλων ομάδων για την εισβολή στον Νίγηρα και την κατάληψη της πρωτεύουσάς του, Νιαμέι.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να συντονίσουν ενέργειες για τον αποκλεισμό των συνόρων του Νίγηρα ενώ οι Αμερικανοί αναπτύσσουν απευθείας επιχείρηση κατά των νέων αρχών της χώρας.

Με μεγάλη πιθανότητα μπορούμε να πούμε ότι στην επιχείρηση, αν ξεκινήσει, θα συμμετάσχουν γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Πρώτος στόχος θα είναι η κατάληψη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, της Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη… μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο κ. Ντιόπ.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι ο ECOWAS μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Γαλλία θα έχει μεγάλο πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης της επιχείρησης

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα  logistics της στρατιωτικής επιχείρησης, θα πέσουν στους ώμους των Γάλλων με δυσβάσταχτο βάρος και ολόκληρη η στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα θα γίνει τεράστιο πρόβλημα για τη Γαλλία.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Το θέμα είναι ότι τα μέλη του ECOWAS  δεν θέλουν να κάνουν πολύ ακριβές κινητοποιήσεις με δικά τους έξοδα.

Ο κολοσσιαίος βραχίονας των μεταφορών καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνάμεις και μέσα κατά του Νίγηρα. Αυτό το έργο θα είναι πιο δύσκολο από την επιχείρηση Serval στο Μάλι το 2013-2014. Τότε όλος ο συνασπισμός βοήθησε τους Γάλλους.

Επιπλέον, από μόνη της, η Γαλλία δεν μπορεί να λύσει τα ζητήματα εφοδιαστικής υποστήριξης. Τότε τη βοήθησαν όχι μόνο οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Τα αεροπλάνα της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας Antonov, των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών Volga-Dnepr και Polet, καθώς και το 224ο απόσπασμα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, συμμετείχαν στην παράδοση εμπορευμάτων και το Λευκορωσικό Ruby Star χρησιμοποιήθηκε για το Μάλι.

Τα αεροπλάνα An-225 «Mriya», An-124 «Ruslan», An-26, An-12 και Il-76 μετέφεραν τεράστιες ποσότητες φορτίου. Οι Γάλλοι και οι δυτικοί χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα A400, S-130, S-160 και S-17, αλλά η συνεισφορά τους στον κοινό σκοπό ήταν πολύ μέτρια.

Πλέον Ρωσία και Λευκορωσία δεν θα βοηθήσουν. Η Ουκρανία θα μπορεί να διαθέσει το πολύ 1 αεροσκάφος An-124 Ruslan και άλλο 1 από το Καναδά (κατασχεθέν ρωσικό An-124 Ruslan).

Η αμερικανική στρατιωτική αεροπορία μεταφορών αν και είναι απασχολημένη με το «διατλαντικό εξπρές» και την παράδοση όπλων προς την Ουκρανία εντούτοις θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της μεταφοράς.

Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Το Παρίσι θα πρέπει να πιέσει ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι προφανώς δεν θα είναι ευχαριστημένοι”.