Σάλος από την ενέργεια της Υπουργού Υγείας να ερευνήσει κακοήθειες κατά της Γ.Δ. Χρ. Γιαννάκη

Σάλο έχει προκαλέσει η αψυχολόγητη απόφαση της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη να αμφισβητήσει τα προσόντα και πανεπιστημιακά πτυχία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας κας Χριστίνας Γιαννάκη υιοθετώντας έμμεσα τις κακοήθειες που έχουν προβληθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Γ.Δ. και συγκεκριμένα στο parody account.

Συγκεκριμένα η υπουργός Υγείας με χθεσινή επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του υπουργείου και κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Τμήμα Δημόσια Διοίκησης και Προσωπικού, πρότεινε να την εξουσιοδοτήσει ώστε να αποταθεί στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία έχει φοιτήσει προκειμένου να διερευνήσει την γνησιότητα των πτυχίων της, ώστε να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας πλέον.

Περαιτέρω, επειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητείται και κατά πόσο η κ. Γιαννάκη μιλάει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, προϋπόθεση που υπήρχε προκειμένου να διοριστεί στη μόνιμη θέση της γενικής διευθύντριας τον Φεβρουάριο του 2015 θέση που κατέχει μέχρι σήμερα, η Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση σύσκεψης στο γραφείο της στην παρουσία δύο αξιωματούχων του κράτους η οποία να διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα για τα τρέχοντα θέματα του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, η κα Κανάρη αναφέρει στην επιστολή της ότι ακολούθως θα διαβεβαιώσει ότι κατέχει πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.  

Απαντώντας η Χριστίνα Γιαννάκη με επιστολή της χαρακτήρισε προσβλητικά τα όσα πρότεινε η Πόπη Κανάρη και απέρριψε την πρόταση σημειώνοντας ότι αντί να την στηρίξει ως όφειλε υιοθετεί ισχυρισμούς από συμφέροντα που θέλουν να την πλήξουν πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς. Παρέπεμψε μάλιστα στις διαδικασίες που έγιναν ενώπιον της ΕΔΥ, η οποία δεν αμφισβήτησε τα προσόντα της.

Η ενέργεια της Υπουργού Υγείας έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για την τροπή που έχει πάρει ένα ζήτημα από μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο προβάλλει με ύβρεις και χυδαιότητες.

Επισημαίνεται ότι αρμόδια αρχή είναι η ΕΔΥ και το Υπουργικό Συμβούλιο και η κα Γιαννάκη είναι στη διάθεση τους γιατί δεν υπάρχει οτιδήποτε έστω κατ’ελάχιστον μεμπτό. Σημειώνεται ότι με βάση τον περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο η Υπουργός δεν είναι αρμόδια αρχή.

Τονίζεται ότι η κ. Γιαννάκη με βάση το βιογραφικό της κατέχει πτυχίο Οδοντιατρικής «Faculty of Oral and Dental Medicine, University of Cairo», αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία Διαπανεπιστημιακό Κέντρο αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής ΔΙΚΑΤΣΑ. Περαιτέρω, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής πήρε θέση στο σάλο που προηγήθηκε σε σχέση με τη γνησιότητα του πτυχίου της κ. Γιαννάκη, σημειώνοντας ότι το 2021 έπειτα από καταγγελία του τότε γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε σχετική καταγγελία για ενδεχόμενη πλαστογράφηση.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μιχαηλίδης το περασμένο Σάββατο αναφέρει ότι από την επισκόπηση των πρωτότυπων πιστοποιητικών των ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων της εν λόγω λειτουργού, δεν προκύπτουν υπόνοιες για ενδεχόμενη πλαστογράφηση τους. Σημειώνει δε ότι η προαγωγή της κα Γιαννάκη στη θέση της γενικής διευθύντριας προσβλήθηκε δικαστικώς και η προσφυγή απορρίφθηκε.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης ως προς τον χειρισμό του θέματος από την Υπουργό Υγείας.

Επισημαίνουν ότι το καθ’ ύλη αρμόδιο σώμα για να επιλαμβάνεται τέτοιου είδους θέματα είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και η κ. Γιαννάκη είχε περάσει από τις διαδικασίες της ΕΔΥ στο πλαίσιο της προαγωγής της ως Γεν. Διευθύντρια του δημοσίου.

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκαν κατά πόσο υπάρχει πρακτική στο παρελθόν χειρισμού ενός τέτοιου θέματος, εντός της δημόσιας υπηρεσίας, με απευθείας παρέμβαση υπουργού κατά γενικού διευθυντή.

Σημειώνεται ότι πέραν από την απόφαση της ΕΔΥ, υπήρξε επί του θέματος της γνησιότητας των πτυχίων της κ. Γιαννάκη και σχετική νομολογία από το δικαστήριο.

Ο ΠτΔ που βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένεια του στην Ελλάδα είναι ενήμερος αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η επιστολή Κανάρη , η επιστολή Κανάρη δεν κοινοποιήθηκε προς τον ίδιο αλλά στάλθηκε μόνο στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Πάντως σύμφωνα με έγκυρη πηγή η Προεδρία δεν φαίνεται να υποστηρίζει διερεύνηση και ενίσχυση καταγγελιών και ισχυρισμών που προέρχονται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Γιαννάκη είχε διοριστεί σε μόνιμη θέση γενικής διευθύντριας το 2015 και η πλήρωση μίας τέτοιας θέσης με βάση το σχέδιο υπηρεσίας προϋποθέτει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου” η Υπουργός Υγείας έχει προτείνει ως μέρος της διαδικασίας για διερεύνηση των ισχυρισμών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κληθεί σύσκεψη στο γραφείο της στην παρουσία δύο αξιωματούχων του κράτους και να διεξαχθεί συζήτηση στην αγγλική γλώσσα για τρέχοντα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας για να διαπιστωθεί εάν όντως είναι επαρκείς οι γνώσεις της κ. Γιαννάκη στην αγγλική γλώσσα.

Πώς απαντά η Γιαννάκη και τι λέει σε tweet o Oδυσσέας

Η Χρ. Γιαννάκη σε απαντητική της επιστολή προς την κ. Κανάρη χαρακτηρίζει προσβλητικά τα όσα προτείνει η Υπουργός Υγείας απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση.

Η κ. Γιαννάκη σημειώνει ότι ανέμενε από την Υπουργό της στήριξη και όχι υιοθέτηση των ισχυρισμών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ελαύνονται «από συμφέροντα που θέλουν να την πλήξουν πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς».

Η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας παρέπεμψε στις διαδικασίες που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα για να επικυρώσει ή όχι τη γνησιότητα των πτυχίων δημόσιων λειτουργών σε περιπτώσεις προαγωγών.

Η ΕΔΥ, σημειώνει η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, ουδέποτε αμφισβήτησε τα προσόντα της.

Η κ. Γιαννάκη με βάση το βιογραφικό της κατέχει πτυχίο οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία.

Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή και το σχετικό αίτημα που υποβάλλει η Υπουργός Υγείας θα εξεταστούν δεόντως από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και τον ΓΔ Γιώργο Παντελή.

Απάντηση στην Υπουργό Υγείας αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών και από την ΕΔΥ.

Σημείο αναφοράς επί του επίμαχου αυτού θέματος, αποτελεί tweet του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικού Ελεγκτή, το οποίο αναρτήθηκε στις 5 Αυγούστου και γράφει:

«Επειδή πολλοί καλούν την ΕΥ να τοποθετηθεί επί όσων γράφει ανώνυμο parody account που όζει βρωμιά και δυσωδία, αναφέρω ότι το 2021 αρχηγός πολιτικού κόμματος μας ζήτησε να διερευνήσουμε ισχυρισμούς για το πτυχίο της ΓΔ του Υπουργείου Υγείας. Του απαντήσαμε γραπτώς ότι από την επισκόπηση των πρωτοτύπων πιστοποιητικών ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων της εν λόγω λειτουργού, δεν προκύπτουν υπόνοιες ενδεχόμενης πλαστογράφησης τους.  Η προαγωγή της υπό αναφορά υπαλλήλου στη θέση της ΓΔ προβλήθηκε δικαστικώς και η προσφυγή απορρίφθηκε».