Πρόεδρος: Αρραγές εσωτερικό μέτωπο η απαραίτητη προϋπόθεση για λύση

Απαραίτητη προϋπόθεση για λύση είναι η ύπαρξη αρραγούς εσωτερικού μετώπου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην Αντικατοχική Εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας το βράδυ του Σαββάτου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανάγγειλε ότι, σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή. «Μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δράσεις που απαιτούνται να γίνουν αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού από την πολιτεία, από τον δημόσιο τομέα για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην περιοχή» είπε.

Όπως σημείωσε, αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού εργαζόμαστε ουσιαστικά και για την επόμενη μέρα της λύσης. Μια μελέτη, όπως είπε, «που θα μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άλλα Κράτη Μέλη».

Ο Πρόεδρος, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις γύρω από τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου “δημάρχου” της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, στην αντικατοχική εκδήλωση, χαιρέτισε την παρουσία Τουρκοκυπρίων στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι είναι έντονη πεποίθησή του ότι για να συμμετέχουν στην εκδήλωση σημαίνει ασπάζονται τα αντικατοχικά μηνύματα.

«Η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση συνιστά ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε εδώ μαζί μας, Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» είπε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι δεν αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε, αλλά για να τους ενώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχική στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον, τη ζωή τους, την πατρίδα τους».

Σημειώνοντας το αίσθημα ευθύνης του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέναντι στην Ιστορία και τους Βαρωσιώτες, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι νιώθει το έντονα φορτισμένο κλίμα, τα αισθήματα πικρίας, αλλά και θυμού, που προκαλούν σε όλους τα 49 χρόνια κατοχής.

«Παρόλα αυτά σε καμία όμως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και με την κατάσταση θυμού και θλίψης. Αντιθέτως, πεισμώνουμε περισσότερο, εργαζόμαστε πιο σκληρά, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε εμείς, η γενιά εκείνη που γεννήθηκε λίγο πριν και λίγο μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή,  η γενιά εκείνη που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα την κάνει ελεύθερη», πρόσθεσε.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», είπε ότι με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, «μακριά από στείρες και άγονες δήθεν αντιπαραθέσεις», σημείωσε ότι η πάροδος του χρόνου και τα νέα τετελεσμένα προωθούνται καθημερινά. Γι’ αυτό, είπε, πήραμε «εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών».

Στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό σημαντικά κράτη, τον διεθνή παράγοντα, τον ΟΗΕ και την ίδια την ΕΕ και τους θεσμούς, ανέφερε, αξιοποιώντας τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο καθώς και όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, «έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, η Γενική Συνέλευση των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αποτελούν καθοριστικά ορόσημα.

«Μέσα από τον διεκδικητικό ρεαλισμό, και μακριά από τις όποιες ανούσιες και αντιπαραγωγικές επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, που συνειδητά επιλέγω να απέχω, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το Καλοκαίρι του 2017», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δουλεύει εντατικά με τους συνεργάτες του για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις.

Όραμά μας, πρόσθεσε, είναι «η Κύπρος να γίνει και πάλι η ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου».

Πρόσθεσε ότι δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα.

Επανέλαβε ότι την πεποίθηση ότι η μη λύση δεν είναι λύση, «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.

«Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της Άγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις. «Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας και με τους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι σε επαφή με οργανωμένα και μη σύνολα Τουρκοκυπρίων, και ως Κυβέρνηση «επεξεργαζόμαστε σειρά μέτρων που θα απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αποκλειστικά, τα οποία και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Μέτρα που αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία νοιάζεται για το σύνολο του κυπριακού λαού, ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανησυχίες και των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια για επανένωση του τόπου και για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, και για την αποτροπή τυχόν νέων τετελεσμένων, την ύπαρξη «ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου».

«Έχουμε ειδικότερα οι παλαιότεροι, βιώσει τις ολέθριες συνέπειες του εσωτερικού διχασμού, των δημόσιων με χαρακτηρισμούς μάλιστα αντεγκλήσεων, των άγονων αντιπαραθέσεων για εξυπηρέτηση, δυστυχώς, άλλων σκοπιμοτήτων. Με κάθε σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, ο στόχος είναι κοινός και δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, στις κατεχόμενες μας εστίες για ένα μέλλον ελπιδοφόρο για το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», κατέληξε.