Πόλεμος των πόλεων στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση: Χτύπημα με drone στην Μόσχα – Πυραυλική απάντηση στο Σούμι

Σε πόλεμο των πόλεων μετατρέπεται η σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς το Κίεβο έχει πλέον εντείνει τις προσπάθειές για να προκαλεί χτυπήματα στην ρωσική πρωτεύουσα (έστω και τυφλά) για να μπορεί να δείχνει αποτελεσματικότητα στην Δύση.

Την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά έχοντας πλέον στο πλευρό της τα υπερ-υπερχητικά βλήματα Kinzhal αλλά και τα Iskander χτυπά κάθε ουκρανική ηγετική ομάδα που πλέον έχουν ξεκινήσει να βρίσκονται επί κατοικημένων περιοχών σε μια προσπάθεια να γλιτώνουν τα ρωσικά ανταποδοτικά πυρά.

Τα αποτελέσματα είναι να υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση χτυπήματα εκατέρωθεν σε κατοικημένες περιοχές.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

 «Το βράδυ της 29ης Ιουλίου, εχθρικός πύραυλος έπληξε εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι – σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες – «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν».

Την ίδια στιγμή επίθεση τριών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στη Μόσχα, ανέφερε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ένα ουκρανικό UAV καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το προάστιο Οντιντσόβο» της Μόσχας και «άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν ακυβέρνητα» σε κτιριακό συγκρότημα.

Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του μετά την ανακοίνωση του δημάρχου Μόσχας για επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η λειτουργία του αεροδρομίου έχει πλέον αποκατασταθεί.

Από τη νυχτερινή επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε δύο κτίρια που στεγάζουν γραφεία, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. «Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν απόψε. Οι προσόψεις δύο κτιρίων της πόλης υπέστησαν μικρές ζημιές. Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Οι επιθέσεις στη Μόσχα και τα περίχωρά της -περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα- ήταν μέχρι πρότινος σπάνιες, από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω της επίθεσης είχε διακοπεί και τότε προσωρινά η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τις επιθέσεις που, όπως τόνισε, «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».