Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με αποπληρωμή του κόστους μέσω ΑΗΚ επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Την δωρεά εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών σε ευάλωτους, το κόστος των οποίων θα αποπληρώνεται με μια μικρή χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο κάθε οροφή στην Κύπρο έχει το δικό της φωτοβολταϊκό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο στόχος του σχεδίου, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία είναι πολλαπλός, αφού θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ύπαρξης χώρου για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ θα στηρίξει και όσους δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος με παράλληλη ώθηση προς την βιώσιμη ενέργεια.

Παράλληλα, και ενώ κόμματα και οργανώσεις ζητούν την επέκταση της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά αυτούς τους μήνες των υψηλών θερμοκασιών, ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι, αφού στοχεύει στην στοχευμένη στήριξη και στην βιώσιμη στήριξη μέσω των κυβερνητικών σχεδίων.

«Είναι σωστή η τοποθέτηση κάθε οροφή και φωτοβολταϊκό, ο λόγος είναι ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε τη χρήση καλλιεργίσιμης γης για να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα διότι είναι οπτικά ρυπογόνο και πέραν από αυτό δεν είναι σωστό να παίρνεις μια εύφορη γη να την μετατρέπεις σε παραγωγή ηλεκτρισμού μέσα από φωτοβολταϊκά οπόταν ουσιαστικά προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα του κάθε οροφή και φωτοβολταϊκό», είπε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι κάποιες εισοδηματικές ομάδες δυσκολεύονται να εξεύρουν το κεφάλαιο για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα με κόστος €6.000 – €6.500 «οπόταν γίνονται  σκέψεις αυτή την στιγμή και δημιουργούμε κάποια προγράμματα τα οποία θα είναι μέσω της ΑΗΚ, τα οποία θα προφέρει το σύστημα έναντι μίας δόσης αφού το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μειωθεί».

Δηλαδή, εξήγησε ως παράδειγμα, σε ένα σπίτι που υπάρχει ένα κόστος ηλεκτρισμού €300 με €400 τη διμηνία όταν θα μπει το φωτοβολταϊκό το κόστος θα μειωθεί σε €25 με €30 τη διμηνία.

«Οπόταν καταλαβαίνετε ένα μικρό ποσό επιπρόσθετο στα €25 με €30 για σκοπούς απόσβεσης της επένδυσης που έγινε στο σπίτι του κάθε ιδιοκτήτη ουσιαστικά δεν είναι κάτι το οποίο είναι δύσκολο να το επωμιστεί» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως θα είναι πακέτα που θα εφαρμοστούν από την ΑΗΚ, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση διότι το σχέδιο εξετάζεαι.

«Θα είμαστε σύντομα σε θέση σύντομα να ανακοινώσομε ότι θα υπάρχουν πακέτα ένα 4 κιλοβάτ, ένα 7 κιλοβάτ, ένα 10 κιλοβάτ και αναλόγως του τι μπορεί να μπει στη συγκεριμένη οικία θα μπαίνει το πακέτο εκείνο.

Εξήγησε ακόμη ότι εξετάζεται και το θέμα του πώς θα μπαίνει η δόση αυτή στον πάνω στο λογαριασμό του ηλκετρικού ρεύματος.

«Αλλά αυτή η κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε προς την ΑΗΚ ώστε να δείξει και το πελατοκεντρικό της πρόσωπο το οποίο  ενισχύεται περισσότερο κάθε μέρα που μιλάμε», τόνισε.

Επικέντρωση στην βιώσιμη στήριξη και όχι στις αποσπασματικές επιδοτήσεις

Ερωτηθείς για τη διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «συγκεντρωνόμαστε σε λανθασμένη κατεύθυνση κάθε φορά μιλούμε με επιδοτήσεις και προσπαθούμε το κράτος με τους πόρους που έχει να επιδοτεί πράγματα».

Εγώ, είπε, «θα απαντούσα ότι θα πρέπει το κάθε νοικοκυριό να κοιτάξει τα του οίκου του να περιοριστεί να κάνει την οικονομία της ενέργειας την οποία χρειάζεται θα πρέπει να κοιτάξουμε τα σχέδια τα οποία υπάρχουν από το Υπουργείο Ενέργειας, δηλαδή να συγκεντρωθούμε  στην εγκατάσταση φωτολοβολταϊκών, να πάρουμε από τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών παρά κάθε φορά να κοιτάζουμε για επιδοτήσεις».

«Οπόταν δεν θα ήθελα να συγκεντρωνόμαστε σε λάθος κατεύθυνση, είναι πολύ αποσπασματικές οι επιδοτήσεις τις οποίες έκανε το κράτος, οι οριζόντιες συνήθως δεν είναι κατάλληλες διότι δεν στοχεύουν τις ομάδες που το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οπόταν μάλλον εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθούμε παρά σε αποσπασματικές επιδοτήσεις», συνέχισε.

Ο κ. Παπαναστασίου αναγνώρισε ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες οι οποίες το έχουν πραγματικά ανάγκη και θα πρέπει να περιοριστούμε σε αυτές τις ομάδες, για να τονίσει πως οι πόροι του κράτους είναι περιορισμένοι.

«Και θα πρέπει στοχευμένα να βοηθούμε μέσα από κοινωνικές παροχές τέτοιες ομάδες αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος επικαλείται δυσκολίες θα πρέπει να σκεφθεί τα υπόλοιπα σχέδια, όπως φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα επιβαρύνεται μόνο ένα ποσό στον λογαριασμό του ηλεκτρισμού, καταλαβαίνετε ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν θα είναι απόμακρος στόχος», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι στη διατίμηση 08 της ΑΗΚ ακόμη και σήμερα δεν έχουν γίνει αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους «με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό κονδύλι διαθέσιμο για να μπορεί να προσφερθεί αυτή η επιδότηση».

Λέγοντας πως η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε πιο βιώσιμη και διαχρονική στήριξη, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «για αυτό συγκεντρωθήκαμε στα πακέτα των φωτοβολταϊκών και των υβριδικών και των μπαταριών παρά στις αποσπασματικές επιδοτήσεις».

Σε ερώτηση αν αυτές τις εβδομάδες θα γίνει κάτι από πλευράς της κυβέρνησης, ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι αυτές τις εβδομάδες «δεν θα κάνουμε κάτι».

«Απλώς ο κόσμος θα πρέπει αν συγκεντρωθεί στα του οίκου του να κάνει οικονομία ενέργειας να χρησιμοποιήσει όσοι έχουν τα φωτοβολταϊκά τους. Θα υποφέρουμε όλοι», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη έθεσε πρόσθετο στόχο για μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά επιπλέον 20%  από τον αρχικό στόχο, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως «οπότε καταλαβαίνετε ότι ως Κύπριοι πρέπει να ακολουθούμε την ίδια πορεία».

«Πρέπει να συγκεντρωθούμε την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι επιδοτήσεις δεν είναι βιώσιμες, δεν είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά θα πρέπει να υποστηρίξομε ούτε εμείς σαν κυβέρνηση θα το υποστηρίξουμε», είπε.

Προς κεντρικό σχεδιασμό για μπαταρίες

Εξάλλου, σε ερώτηση για το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έχουμε βγει σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη βδομάδα για την εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Η δημόσια διαβούλευση θα είναι ανοικτή για τις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες για να πάρουμε σχόλια.

Ουσιαστικά, είπε, «προωθούμε την ιδέα του να υπάρχει αποθήκευση στο δίκτυο και να μην υπάρχει απόρριψη ηλεκτρικής ενέργειας». Υπενθύμισε ότι η απόρριψη ηλεκτρικής ενέργειας στην περίοδο φθινοπώρου και της άνοιξης λόγω χαμηλής κατανάλωσης είναι σοβαρά υψηλή κάτι που επιβαρύνει τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Σκοπεύουμε, αν όλα πάνε καλά, τα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε καλή αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, ο σχεδιασμός προνοεί για κεντρικό σύστημα εκτός αν υπάρξει τόση πολύ ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα συστήματα που θα μπαίνουν σε στρατηγικά σημεία δίπλα από φωτοβολταϊκά πάρκα, δίπλα από σημεία τα οποία συγκεντρώνεται σημαντική παραγωγή ενέργειας, οπόταν σε τέτοια περίπτωση μπορεί το κεντρικό σύστημα να μην χρειάζεται.