Ορκίστηκε η νέα Βουλή στην Ελλάδα

Ορκίστηκε η νέα Βουλή των Ελλήνων, όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ορκωμοσία τελέστηκε παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, η σύνθεση της οκτακομματικής νέας Βουλής περιλαμβάνει 158 βουλευτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, 47 της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, 32 βουλευτές του ΠΑΣΚΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 21 του ΚΚΕ, 12 των Σπαρτιατών, 12 της Ελληνικής Λύσης, 10 της Νίκης και 8 της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, με την επικουρία των τεσσάρων προσωρινών Γραμματέων.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του οποίου τελέστηκε και ο όρκος όσων βουλευτών επιθυμούσαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο. Ακολούθησε η ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι και εν συνεχεία η ορκωμοσία των βουλευτών που επέλεξαν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο.  

Αύριο, Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, η κυβέρνηση θα προτείνει εκ νέου τον Κωνσταντίνο Τασούλα.