Συνεχίζονται οι ταραχές στην Γαλλία-Τεθωρακισμένα εναντίον διαδηλωτών

Εκτός ελέγχου έχει τεθεί η κατάσταση στη Γαλλία, με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να ανακοινώνει την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Νεκρός διαδηλωτής 

Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης στη Γαλλία όταν πήδηξε από κτίριο κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάτου ενός 17χρνου από πυρά αστυνομικού.

Αυτό ανακοίνωσε χθες η τηλεόραση BFM, επικαλούμενη την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.

Σταματούν τα ΜΜΜ σε όλη τη Γαλλία

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin ζήτησε την Παρασκευή από τους νομάρχες να σταματήσουν τα λεωφορεία και τα τραμ σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης «να λαμβάνουν συστηματικά εντολές απαγόρευσης πώλησης και μεταφοράς» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, οξέων και εύφλεκτων/χημικών προϊόντων.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπους-ντου-Ρον απαγόρευσε οποιαδήποτε διαδήλωση στο κέντρο της Μασσαλίας την Παρασκευή.

Το Reuters αναφέρει ότι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Μασσαλία σταμάτησαν επίσης από τις 19:00 τοπική ώρα.

«Ακολουθώντας τις συστάσεις της Νομαρχίας μετά τα γεγονότα των τελευταίων νυχτών, το συγκοινωνιακό δίκτυο θα σταματήσει να λειτουργεί σήμερα το βράδυ στη Μπορτνό από τις 9 μ.μ. Οι τελευταίες αναχωρήσεις τραμ και λεωφορείων θα σας κοινοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας», αναφέρει η ανακοίνωση των επαγγελματιών στα ΜΜΕ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε lockdown στο Παρίσι

Χθες η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) λόγω των βίαιων επεισοδίων. 

Το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης (29/6) έως τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/7).

Ταραχές ξέσπασαν χθες το βράδυ σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, ιδίως στα προάστια της πρωτεύουσας, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, ενώ στην περιοχή του Κλαμάρ πυρπολήθηκε ένα τραμ τη νύχτα που πέρασε.

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου 45.000 αστυνομικοί επρόκειτο να αναπτυχθούν  σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι και τα προάστιά του, λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν νέες ταραχές.

Χάος στη Γαλλία 

Αρκετοί διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών κατέστρεψαν καταστήματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους, κτίρια και αυτοκίνητα, ενώ έκαναν και πλιάτσικο. Υπάρχουν αναφορές για κλοπές οχημάτων, αλλά ακόμη και για κλοπή όπλου από αστυνομικό.

Στην Μασσαλία ήδη έχει αποφασιστεί η αναστολή των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ αρκετοί δήμοι προχωρούν σε απαγόρευση συγκεντρώσεων, κάτι που έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οργή των διαδηλωτών.

Στη Μασσαλία, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η στιγμή μιας ισχυρής έκρηξης στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».