Η Τουρκία ξανά με στρατό στα Βαλκάνια:Τούρκοι στρατιώτες αναχώρησαν για το Κόσοβο

Το πρώτο τμήμα του τάγματος που στέλνει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο αναχώρησε σήμερα με μεταφορικά αεροσκάφη A-400M μαζί με βαρύ οπλισμό και οχήματα.

Άλλες μονάδες του τάγματος καταδρομών θα μεταβούν οδικώς μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων για να καταλήξουν  στους Στρατώνες Σουλτάν Μουράτ στο Κοσσυφοπέδιο στις 4-5 Ιουνίου.΄

Το τουρκικό τάγμα που αναπτύσσεται στην ευαίσθητη αυτή περιοχή πρακτικά για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα χαιρέτισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για την αποστολή «των ηρωικών Τούρκων στρατιωτών».

«Ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη αποστολή στους ηρωικούς μας στρατιώτες στο Κόσοβο για την διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Φυσικά ο γνωστός  τουρκόφιλος γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τουρκία για την  «προσφορά» της αυτή.

Το τάγμα ανήκει στην 65η Μ/Κ ταξιαρχία, με έδρα το Κιρκλαρελί  στην ανατολική Θράκη, και η αποστολή του εκεί είναι να συμβάλει ως εφεδρική μονάδα στο έργο της ΝΑΤΟΪκής δύναμης ΚFOR, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώνονται της τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, ουσιαστικά όμως θα στραφεί κατά των Σέρβων εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί και πάλι.

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε άμεσα  στο αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο λόγω της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η ένταση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία και οι έντονες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε νέες ανησυχίες για πόλεμο στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα στείλει ενισχύσεις στο Ειρηνευτικό Σώμα στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Όπως επισημαίνει τουρκικό  δημοσίευμα «η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες. Λαμβάνει εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη, για την επίλυση των πρόσφατων γεγονότων στο φιλικό και αδελφικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω του διαλόγου».

Το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου ο πληθυσμός είναι κυρίως Αλβανοί, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:

 «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και εξακολουθεί να το θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, αν και επίσημα δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. Περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

 Η Ρωσία και η Κίνα, από την άλλη πλευρά, τάχθηκαν στο πλευρό της Σερβίας, αρνούμενες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία. Το αδιέξοδο της ανεξαρτησίας κλιμάκωσε τις εντάσεις και εμπόδισε την πλήρη σταθεροποίηση των Βαλκανίων μετά τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1990».

Σερβία: Επικίνδυνη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια η νύχτα πέρασε ειρηνικά και ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από τα δημοτικά κτίρια σε Ζούμπιν Πότοκ, Λεπόσαβιτς και Ζβετσάν, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Στα δημοτικά κτίρια υπάρχουν ακόμη μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύονται από στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα δημοτικά κτίρια.

Μεταξύ των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής και των πολιτών βρίσκονται συρματοπλέγματα και ένας μεταλλικός φράχτης στον οποίο οι πολίτες έχουν τοποθετήσει σερβικές σημαίες.

Στο Ζβετσάν, μέλη της KFOR αναπτύχθηκαν επίσης σε πέντε σημεία πρόσβασης στην πόλη, προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των ειδικών δυνάμεων κοντά στους διαδηλωτές.

Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα της Σερβικής πλευράς προκειμένου να αποτραπούν πιθανά επεισόδια.

Οι πολίτες σε διαδηλώσεις στους τρεις δήμους απαιτούν να αποσυρθούν τα μέλη της λεγόμενης ειδικής αστυνομίας από τους δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και οι νέοι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις 23 Απριλίου στις εκλογές που μποϊκόταραν οι Σέρβοι, να μην εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια.

Ζητούν επίσης την απελευθέρωση των Σέρβων που συνελήφθησαν κατά τη διαδήλωση στο Ζβετσάν στις 29 Μαΐου, όταν, λόγω της βίαιης εισόδου Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια στο βορρά, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ της λεγόμενης Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της KFOR με πολίτες.

Σε αυτήν, περισσότεροι από 50 Σέρβοι και πάνω από 20 μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής τραυματίστηκαν.