Οι επιλεκτικές ευαισθησίες και το αυτομαστίγωμα

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Οι πολίτες δεν προλαμβάνουν να παρακολουθήσουν την τρέχουσα επικαιρότητα. Εκεί που ένα γεγονός σκάει σαν ώριμο καρπούζι,   ξεσπούν άλλα  καπελώνοντας τα προηγούμενα και γίνεται ένας αχταρμάς  μεταξύ εμπλεκομένων. Ο απλός  κοσμάκης έχει άλλες προτεραιότητες .Τραβάει την δική του ανηφόρα απογοητευμένος προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην και τον άρτο  τον επιούσιο καθότι οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχώς αυξάνονται. 

Η  σύγκρουση μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Γενικής Εισαγγελίας  ήταν αναμενόμενη και δεν προκαλεί έκπληξη η έκταση που πήρε το ζήτημα. Η κρίση στις σχέσεις των δύο ανεξάρτητων θεσμών σοβούσε  από καιρό και ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει, όπως ξέσπασε  με ξεκατινιάσματα και αλληλοκατηγορίες, ένθεν κακείθεν .

Δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της αντιπαράθεσης γιατί άλλοι είναι αρμόδιοι να ασχοληθούν με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και που όπως φαίνεται  εμπλέκουν τον Βοηθό Γ.Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Η σφοδρή επίθεση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη καθώς και του Β.Γ. Εισαγγελέα που προηγήθηκε, εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκαλούν ποικίλα ερωτήματα καθότι σε άλλες περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούσε ή αφορά άλλα πρόσωπα νομικά ή φυσικά, δεν επιδείχθηκε παρόμοια ευαισθησία. Ούτε και έγινε λόγος για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Για πάνω από τρία  χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοπευτήριο βολών και επιθέσεων με ανήκουστους χαρακτηρισμούς άτομα τα οποία κατηγορήθηκαν από το Καταρινό κανάλι Αλ Τζαζίρα ως ένοχοι διαφθοράς για έκδοση κυπριακών διαβατηρίων. Προτού δικαστούν,  καταδικάστηκαν. Διαπομπέφθηκαν και «εκτελέστηκαν» ως ένοχοι από όλους  που βρίσκονταν σε κέντρα λήψης αποφάσεων . Βουλευτές, πρώην υπουργούς, στελέχη κομμάτων, με  τα συστημικά Μ.Μ.Ε να εκτελούν άνωθεν εντολές εναντίον τους και να τους χλευάζουν υποτιμητικά.

Η Νομική Υπηρεσία και οι επικεφαλής της   δεν έκριναν σωστό να παρέμβουν για να σταματήσουν τον κατήφορο της δολοφονίας χαρακτήρων, ούτε και να εμποδίσουν την λασπολογία και τις κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση ύβρεις  εναντίον αυτών των ατόμων. Τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη , τον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη , τον διευθυντή σε όμιλο εταιρείας Αντώνη  Αντωνίου  καθώς και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη. 

Αυτοί οι άνθρωποι καταρρακώθηκαν ψυχικά και οικονομικά. Κανένας από τους υψηλά ιστάμενους δεν ένιωσε την ανάγκη να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις αθλιότητες υποδεικνύοντας την αρχή του «ουδείς ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου». Και το χειρότερο ταλαιπωρούνται εδώ και τρία χρόνια με συνεχείς αναβολές στην δίκη ενώ όπως φαίνεται ο Γολγοθάς τους θα συνεχισθεί για άλλα τόσα χρόνια καθότι η τροποποίηση της δικαστικής εξουσίας δημιουργεί συνεχείς αναβολές προκειμένου να παραπεμφθεί η δίκη σε άλλο δικαστήριο.

Από τη στιγμή όμως που έγιναν καταγγελίες για τον Β.Γ.Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς το σκηνικό άλλαξε λες και θίχτηκαν οι ιερές αγελάδες. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την σύγκρουση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Νομική Υπηρεσία κατηγόρησε την  Ελεγκτική Υπηρεσία ότι έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου. 

Κατηγόρησε ευθέως και τον Γενικό Ελεγκτή ότι   συνεχώς και «με στοχευμένο τρόπο λασπολογεί και  δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων ».

Βαριές κατηγορίες εναντίον ενός ανεξάρτητου θεσμικού οργάνου που έκρινε ορθό να μεταφέρει τις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς η οποία με τη σειρά της επιβεβαίωσε πως έχει ενώπιον της τέτοιες καταγγελίες και θα τις εξετάσει κατά προτεραιότητα.

Όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να  αντιμετωπίσουν  τις συνέπειες των πράξεων τους και κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είτε είναι αιρετά πρόσωπα , είτε διορισμένα. Σε τελευταία ανάλυση οι επικεφαλής της Γ.Εισαγγελίας και της Ελεγκτικής είναι διορισμένοι και δεν έχουν την σφραγίδα της λαϊκής κυριαρχίας δηλαδή της άμεσης εκλογής τους από το λαό. Τόσο ο Γ. Εισαγγελέας όσο κι ο Βοηθός Γ.Ε. διετέλεσαν υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης που τους διόρισε στον ανεξάρτητο αυτό θεσμό. Τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι δεν πρέπει να θεωρούνται  πέραν  πάσης υποψίας ή αμφιβολίας.

Αμόκ για τις κυρώσεις των Αμερικανοβρετανών

Παρόμοιο περιστατικό με πιο ολέθριες συνέπειες για την οικονομία ήταν και ο σάλος  που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις  κυρώσεις  των Αμερικανοβρετανών κατά τις Ρωσίας . Οι   δημόσιες δηλώσεις που έγιναν  αλλά και τα βαρύγδουπα ανακοινωθέντα για έκτακτες συσκέψεις και έρευνες όχι μόνο έδιναν την εικόνα ενός χάους αλλά συνέβαλαν  στην περαιτέρω δυσφήμιση της Κύπρου. Η Κύπρος δεσμεύεται μόνο να εφαρμόζει τις κυρώσεις των Ην.Εθνών και της Ε.Ε. και δεν ακούσαμε ακόμα την γνωμάτευση του Γ.Εισαγγελέα κατά πόσο αυτές παραβιάστηκαν ή αφορά μόνο τις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας.

Οι καθημερινές αναφορές εν είδη πολεμικών ανακοινωθέντων   για τις νέες βρετανικές ή Αμερικανικές λίστες στις οποίες θα υπήρχαν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες με  έδρα την Κύπρο, έδιναν την εντύπωση πως είμαστε η χειρότερη χώρα στον κόσμο. Έγινε αναφορά σε ονόματα φυσικά και νομικά ενώ προτού καν αποδειχθεί η ενοχή τους ή οποιαδήποτε παραβίαση σε αυτά που δεσμεύεται η χώρα μας, οι τράπεζες έκλεισαν λογαριασμούς και άφησαν εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους. Απλήρωτοι μέχρι νεωτέρας.

Βεβιασμένες δηλώσεις

Το κλίμα βάρυνε περισσότερο με τις δηλώσεις του Προέδρου ο οποίος είπε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ξεκάθαρο:

« Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανένα. Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία, γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία, θα πρέπει και ακολουθηθεί η νομική οδός». Είπε ακόμα πως « Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, θα πρέπει να απομακρύνεται».

 Κανένας δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο να μην απομακρύνει τα σάπια μήλα ούτε και να καλύψει τον οποιονδήποτε.

Ωστόσο, η  ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Πρώτα να γίνουν οι σχετικές έρευνες και μετά οι δηλώσεις προσεκτικές  και ισοζυγισμένες  ώστε να αποτρέπεται και από εμάς τους ίδιους να  δυσφημίζουμε  τη  χώρα μας.

Δεν κυβερνάς εν βρασμό ψυχής επειδή οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί σε ρόλο διεθνούς χωροφύλακα θέλουν να επιβάλουν όσα οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν.

Γιατί αν κάποιοι παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλαν είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί οι οποίοι σύμφωνα με δικά τους στοιχεία  η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη στη λίστα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Εισάγει από την Ινδία μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και Φ.Α. και αφού το βαφτίζουν ινδικό (όπως οι καλόγεροι τον Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας νηστίσιμο) το διαθέτουν στην αγορά.   .

Το όλο θέμα θα έπρεπε να τον είχαν διαχειριστεί πιο διακριτικά και με πιο λεπτούς χειρισμούς.

Οι προαναγγελίες περί δεκάδων προσώπων που παραβίασαν τις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας ήταν ξεχειλωμένες.

Τελικά φάνηκε πως αφορούσε αποκλειστικά Ρώσους υπηκόους και ρωσικές οντότητες, δηλαδή δεν υπάρχει άτομο ή επιχείρηση που να έχει κάποια προφανή σύνδεση με την Κύπρο.

Μόνο 3-4 περιπτώσεις φάνηκε να είχαν κάποια σύνδεση με την Κύπρο.

Στιγματίστηκε η φήμη και η εικόνα της χώρας

Η  διάσταση που έλαβε το όλο θέμα έχει στιγματίσει σοβαρά τη φήμη και την εικόνα της Κύπρου, με σημαντικό αντίκτυπο στη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ως διεθνές κέντρο.

Όσα μέτρα και αν ληφθούν τώρα, με το ανελέητο αυτομαστίγωμα που προηγήθηκε θα δυσκολευτεί  να αποκατασταθεί   το όνομα και η  αξιοπιστία της Κύπρου ως κέντρου προσφοράς υπηρεσιών που ο τομέας αυτός κατείχε ένα υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας .

Εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένες χώρες;

Ειπώθηκε πως θα δημιουργηθεί μια  Εθνική  Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων, που θα ενοποιήσει τις δύο υφιστάμενες που υπάρχουν ήδη στο ΥΠΟΙΚ, «ώστε να παρακολουθούνται πιο στενά και να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις».Γι’ αυτό κλήθηκαν ξένοι (Βρετανοί και Αμερικανοί ) οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τη δική τους τεχνογνωσία.

Δηλαδή θα αφήσουμε τους ξένους να μπαινοβγαίνουν στα του οίκου μας  να μας καθοδηγούν πως θα βάλουμε τάξη στα εσωτερικά του κράτους; Και με ποια εχέγγυα και εμπιστοσύνη ειδικά και συγκεκριμένα στους Αμερικανοβρετανούς; Δεν αρκεί όσα έκαναν σε βάρος μας και ζητούμε να μας ελέγχουν καλύτερα;

Ε,  ας τους δώσουμε τότε εξουσίες και στην Αστυνομία και στις αρχές ασφαλείας αυτής της χώρας  να μας κυβερνούν δια αντιπροσώπων (!)