Ειδική μνεία για το μυθιστόρημα «Το Φυλάκιο» στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Η συγγραφέας, Χάρη Ν. Σπανού, τιμήθηκε από την πανευρωπαϊκή επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας με Ειδική Μνεία για το μυθιστόρημά της «Το Φυλάκιο». Την επιλογή του βιβλίου που θα εκπροσωπούσε την Κύπρο στον διαγωνισμό, τις εργασίες, καθώς και την εκπροσώπηση της Κύπρου ανέλαβε το ΠΕΝ Κύπρου.

Την επιτροπή επιλογής αποτελούσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΝ Κύπρου, Κλείτος Ιωαννίδης, Αγγέλα Χριστοφίδου, Μαρία Μιχαηλίδου, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου και Εύα Κουρσουμπά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΕΝ Κύπρου, ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, με τη γνωστοποίηση της διάκρισης της Κύπρου από τους διοργανωτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι κάθε μνεία της Κύπρου είναι μια κατάκτηση για τα κυπριακά γράμματα και για το εθνικό ζήτημα της νήσου μας.

Πρόσθεσε ότι «η ανοικτή πληγή που μαστίζει την Κύπρο τότε μόνο θα κλείσει όταν λυθεί το Κυπριακό δίκαια και με δεδομένα το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε ο Κλείτος Ιωαννίδης, «οι άνθρωποι των γραμμάτων έχουν υποχρέωση να κρατούν τη μνήμη σε ένταση και ανοικτή στα μηνύματα των καιρών και να μιλούν τη γλώσσα της οικουμενικότητας».

Ανέφερε, επίσης, ότι «κάθε μνεία του κυπριακού δράματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν αντιπαράταξη δυνάμεως είναι το ζητούμενο» επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δεν ζούμε εποχή ηθικών αξιών αλλά ζούμε την απαξίωση του ανθρώπου».

Για την κατάκτηση του βραβείου της Χάρης Ν. Σπανού, ο Πρόεδρος του ΠΕΝ είπε ότι «βοηθά στην εγγραφή των κυπριακών γραμμάτων στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στα παγκόσμια τοποθετεί αυτές τις πραγματικότητες στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, καθώς θέτει στο τραπέζι σημαντικά διεθνή ιστορικά γεγονότα, ιδεολογίες, τάσεις».

Πρόσθεσε ότι «η Χάρη επισημαίνει και καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντιμετωπίζουν την κυπριακή τραγωδία ως μια απλή διαμάχη ανθρώπων που πρέπει να ξαναγίνουν φίλοι, ενώ στην πραγματικότητα ο κυπριακός λαός δεν είναι επιθετικός και δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε κανέναν, αντίθετα η Κύπρος έχει καταληφθεί από κάθε δύναμη που ήταν η πιο ισχυρή στη Μέση Ανατολή».