Οι ψύλλοι και ο …ελέφαντας

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό υπό την προεδρία Χριστοδουλίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Λογιστών και άλλων παραγόντων, για το επίμαχο θέμα των κυρώσεων, δεν φαίνεται να έβγαλε «άσπρο καπνό». Απ’ ότι φάνηκε δεν  επιβεβαιώθηκαν οι «κατηγορίες» ΗΠΑ και Βρετανίας ότι Κύπριοι πολίτες παραβίασαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέβαλαν οι δύο αυτές χώρες. Εκείνο που ακούστηκε και δεν διαψεύστηκε είναι ότι δεν παραβιάστηκαν οι κυρώσεις  της Ε.Ε. και των Ην. Εθνών για τις οποίες η Κύπρος δεσμεύεται. Έτσι τώρα, μετά  και τις δηλώσεις του Προέδρου ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα και «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώνει το όνομα της Κύπρου», ή και τις αναφορές του ότι «θα μπουν και άλλοι στη λίστα των κυρώσεων», όλοι περιμένουν τα στοιχεία που θα δώσουν οι Αμερικανοβρετανοί. Δηλαδή εάν οι κυρώσεις που παραβιάστηκαν είναι οι δικές τους που δεν δεσμεύουν την Κύπρο, ή εάν αφορούν τις κυρώσεις της Ε.Ε. Ή το χειρότερο να αφορούν μελλοντικές κυρώσεις που θα υποχρεώνουν τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν και η Κύπρος θα τρέξει να τις επιβάλει προκαταβολικά πριν ακόμα επιβληθούν.

Αυτό το κουβάρι υποθέσεων, υποψιών και προκαταβολικών ποινών θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για να γνωρίζουν και οι ιθαγενείς αυτού του τόπου πόσο έχουμε εκτεθεί  στα μάτια των ΗΠΑ και της  Αγγλία ή αν θέλουν ξανά να μας «εκθέσουν» όπως έκαναν παλιά. Το σίγουρο είναι πως ΗΠΑ και Αγγλία ποτέ δεν χώνεψαν πως ο λαός  αυτής της κ@@όχωρας συνεχώς αντιστέκονταν στις μηχανορραφίες και στα άνομα σχέδια τους για να την μετατρέψουν σ’ ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Βέβαια είχαν ένα ηγέτη παγκόσμιας ακτινοβολίας και εμβέλειας. Έναν αγονάτιστο και απροσκύνητο ηγέτη   που με τα ιερά άμφια του έδινε το πρόσταγμα της αντίστασης και του μακροχρόνιου αγώνα για δικαίωση, όταν το δίκοπο μαχαίρι του ιμπεριαλισμού  ακόνιζε τις λεπίδες του πάνω στο σώμα της Κύπρου.

Δυστυχώς μετά τον βιολογικό θάνατο του Μακαρίου οι μετέπειτα διάδοχοι του δεν είχαν τα ελάχιστα ψήγματα αντίστασης για να ανακόψουν την φόρα των Αμερικανοβρετανών. Εξαίρεση βέβαια ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος κάλεσε το λαό να πει το μεγάλο όχι στο σχέδιο Ανάν το 2004. Ένα σχέδιο που εξακολουθεί ακόμα να βρικολακιάζει και να επανέρχεται με διάφορες παραλλαγές.

Εάν σήμερα οι Αμερικανοί και οι παρατρεχάμενοι τους έχουν εμμονές με  τους Κύπριους επειδή μια μεγάλη μερίδα του λαού τρέφει αγνά αισθήματα υπέρ των Ρώσων, είναι επειδή θέλουν τα σβήσουν τα αποτυπώματα που άφησαν βαθιές χαρακιές πάνω στην Κύπρο. Όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιβουλεύονταν σχέδια εξαφάνισης της Κύπρου, η ΕΣΣΔ και μετέπειτα η Ρωσία έσπευδαν προς βοήθεια. Όταν ηγέτες της Ελλάδας κατηγορούσαν τον Μακάριο ότι «ένοιωθε περισσότερο συγγενής με τους Σοβιετικούς και την Αίγυπτο του Νάσερ» και ότι δεν μπορούσαν να τον ελέγξουν προλείαιναν το έδαφος για το μεγάλο κακό.

Όταν ο ελέφαντας απειλούσε τους …ψύλλους

Η άνοδος της ελληνικής χούντας τον Απρίλιο του 1967 δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το αποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια διχοτομική λύση στο Κυπριακό μετά την απόρριψη και του σχεδίου Άτσεσον από τον Μακάριο. 

  Η Ελληνική κυβέρνηση τότε υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου αμφιταλαντευόταν για την αποδοχή των διάφορων παραλλαγών του σχεδίου που έδιναν στην Τουρκία το Καστελλόριζο ή άλλον νησί των Δωδεκανήσων προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό είναι και το περιστατικό το οποίο γράφτηκε πολλές φορές, επιβεβαιώθηκε  είτε δια της σιωπής, είτε επιβεβαιώνεται  μέσα από  τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και του Λευκού Οίκου, όταν οι Αμερικανοί  εξέταζαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής πληθυσμού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου στη βάση των παραλλαγών του σχεδίου Άτσεσον.
Όταν ο Έλληνας πρέσβης στις Η.Π.Α. Αλέξανδρος Μάτσα, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο  Λίντον Τζόνσον, και  του είπε πως η ελληνική Βουλή δεν θα μπορούσε να εγκρίνει ένα σχέδιο που δεν δεχόταν ο Μακάριος. Ο Τζόνσον εξοργισμένος απάντησε ως εξής:
«Τότε ακούστε με κύριε πρεσβευτά. Γ@@ώ την Βουλή σας και το Σύνταγμά σας. Η Αμερική είναι ελέφας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Η Ελλάδα είναι ψύλλος Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να ενοχλούν  τον ελέφαντα ο ελέφαντας θα χάσει την υπομονή του και  θα τους ρουφήξει με την προβοσκίδα του…».
Κάπως έτσι, έληξε άδοξα η προσπάθεια των Αμερικανών να επιβάλουν λύση στην Κύπρο με τα σχέδια Άτσεσον. Τα γεγονότα στη συνέχεια είναι γνωστά : άνοδος της χούντας , το Ιουλιανό πραξικόπημα το 1974,  η τούρκικη εισβολή και η για 48 χρόνια συνέχιση της τουρκικής κατοχής.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν που στη συλλογική συνείδηση των Κυπρίων η Ρωσία είναι ψηλά στη συνείδηση του. Και αυτό προσπαθούν τώρα ΗΠΑ και Βρετανία να ξεριζώσουν .

Βέβαια η έπαρση των Αμερικανών περί ελέφαντα είναι παροδική. Γιατί και οι ελέφαντες πεθαίνουν και πεθαίνουν μόνοι. Όσο για τους ψύλλους δεν είναι και τόσο αδύναμοι όσο ο Λίντον Τζόνσον ήθελε να παρομοιάσει την Κύπρο. Οι ψύλλοι καμιά φορά προκαλούν σοβαρά νοσήματα με τα τσιμπήματα τους ακόμα και στα παχύδερμα.

Οι χιλιάδες κυρώσεις  κατά της Ρωσίας και πως εφαρμόζονται

Από τις 5 Απριλίου του 2022 επιβλήθηκαν συνολικά από ΗΠΑ και ΕΕ.  15.311 κυρώσεις αλλά τελικά αποδείχτηκε πως η ρωσική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

Οι 15.311 κυρώσεις επιβλήθηκαν σε οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων, πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου κλπ.

Οι κυρώσεις αυτές ωστόσο δεν είναι ομοιόμορφες και εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανικού think tank του Χάρβαρντ περί των 5.000 προϊόντων έχουν απαγορευθεί από τη Δύση για εξαγωγές προς τη Ρωσία, ένα νούμερο που μεταφράζεται στο 44% των συνολικών ρωσικών εισαγωγών. Όμως από αυτά τα προϊόντα μόλις το 43% υπόκειται σε κυρώσεις τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ. Τα 2/5 (των σχεδόν 5.000 προϊόντων) έχουν απαγορευθεί για εξαγωγές από την Ευρώπη μόνο και το 17% μόνο από τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα η ΕΕ. απαγορεύει οικοσυσκευές στη Ρωσία αλλά οι ΗΠΑ όχι.

Η ψυχραιμία δεν έβλαψε κανέναν

Η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη ψυχραιμία  τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας για παραβίαση των κυρώσεων τους από νομικά ή  και φυσικά πρόσωπα . Όχι να τρέχει ασθμαίνοντας  να υποβάλει τα διαπιστευτήρια της προς αυτούς  που για δεκαετίες ακόμα μέχρι και σήμερα ο στόχος τους είναι πως να την βλάψουν.

Ο πρότερος βίος αυτών των δύο χωρών δεν δικαιολογεί τέτοια υποταγή και από  την παρούσα κυβέρνηση.

Οι σχέσεις σήμερα ΗΠΑ και κυβερνήσεων Ευρωπαϊκών χωρών ανάγονται στην σφαίρα θύτη – θύματος.  Θυμίζει τον σαδιστή με το θύμα να τον ερωτεύεται και να προσπαθεί να  πείσει  πόσο υπάκουο θύμα είναι ακόμα και στις πιο παράλογες ενέργειες του σαδιστή του.Γιατί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απολήγουν σε βάρος της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της Ε.Ε.

 Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου το πιο πάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό . Η Κύπρος που πέρασε τα πάνδεινα από τις δολιοφθορές,  τις μηχανορραφίες και τις συνωμοσίες τους  αντί να ζητά εξηγήσεις από τους θύτες της  και να ζητά το λόγο γιατί  εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η συνωμοσία του 1974 με την Τουρκία να κατέχει εδάφη της ,  σπεύδει να δηλώσει πλήρη υποταγή  στις υποδείξεις τους.

Υ.Γ. Εάν ο εμπρησμός που έγινε το μεσημέρι της  περασμένης Τετάρτης στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση και ισχύουν οι υποψίες της διευθύντριας του Κέντρου ότι πιθανόν φιλο-ουκρανικές ομάδες να βρίσκονται πίσω, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Γιατί η καθοδηγούμενη υστερία κατά της Ρωσίας άρχισε να  έχει παράπλευρες απώλειες πέραν από τα πεδία των μαχών.Η Κύπρος με το 1/3 των εδαφών της υπό τουρκική κατοχή δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες ενέργειας από κάποιους στους οποίους προσφέρει φιλοξενία.