ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ: Οι τράπεζες «κερδοσκοπούν εις βάρος των πελατών τους»

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ενώ η νέα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ, επέφερε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχη αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, στην Κύπρο οι τράπεζες, κρατώντας την «παράδοση» που “τις θέλει να κερδοσκοπούν εις βάρος των πελατών τους, διατηρούν τα καταθετικά επιτόκια σε πολύ χαμηλά ποσοστά (0,05%)”. 

Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης παραχωρούν τα ακόλουθα καταθετικά επιτόκια: για περίοδο ενός μηνός  2,50%- 2,60%, για περίοδο τριών μηνών 2,60% – 2,70%, για περίοδο έξι μηνών 2,75% – 2,85%  

Παράλληλα οι κυπριακές τράπεζες ακολουθούν την ανοδική πορεία των επιτοκίων σε δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρούν σε πελάτες, χρεώνοντας από 3,50% έως και 6,50%, σημειώνεται.

Επομένως, προσθέτει ο Σύνδεσμος, η αυστηρή σύσταση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού προς τα ΑΠΙ, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών την Δευτέρα 27/03/23, να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια και τις χρεώσεις τους, αλλά και να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια «ήταν εύστοχη και καθ΄ όλα επιβεβλημένη».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ακόμη πως ενώ οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν μέσω της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν, και ενώ αυτή τη στιγμή εισπράττουν το καταθετικό επιτόκιο που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, εντούτοις, οι ίδιες δεν αυξάνουν τα καταθετικά επιτόκια. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή είναι 3%, προστίθεται.

“Σημειώνουμε ότι την περίοδο του αρνητικού επιτοκίου, όταν οι τράπεζες πλήρωναν καταθετικό τόκο, το ίδιο συνέβαινε και με τους καταθέτες τους, δηλαδή χρεώνονταν για την διατήρηση του λογαριασμού. Τώρα όμως που οι τράπεζες εισπράττουν, δεν υπάρχει αντίστοιχη είσπραξη των καταθετών”, επισημαίνεται.

Όπως αναφέρεται, “αυτό μπορεί να θεωρηθεί κακομεταχείριση εις βάρος των Κύπριων καταθετών, ιδίως των μικρών και μεσαίων, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό είναι δυσμενής κοινωνική διάκριση σε μεγάλη μερίδα του λαού”, προσθέτει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.

Επίσης αναφέρει πως ενώ οι δικαιούχοι σε μερίσματα υποχρεούνται σε καταβολή εισφοράς για την άμυνα που ανέρχεται στο 17% επί του ποσού του μερίσματος, εντούτοις, όσοι διατηρούν καταθέσεις, αυτοί υποχρεούνται σε πληρωμή άμυνας σε ποσοστό 30% επί του ποσού των ήδη χαμηλών τόκων. “Το 30% είναι το ψηλότερο είδος φορολογίας στην Ευρώπη για εισόδημα από τραπεζικούς τόκους”, καταλήγει η ανακοίνωση.