Τουρκία: Πρωτιά για Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου-πίσω ο Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η παράξενη πολιτική των επιτοκίων και η ελλιπής διαχείριση των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, είναι οι παράγοντες που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις που έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαϊου.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με διάφορες ενέργειες και συνεργασίες να επανακάμψει, προκειμένου να νικήσει για ακόμη μία φορά τον Κιλιτσντάρογλου. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις ήταν η υπόσχεση να επανέλθει ως τσάρος της τουρκικής οικονομίας ο Σίμτσεκ.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Ερντογάν άρχισε να καταγράφει μία καθοδική πορεία. Η τουρκική εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στον τίτλο της ότι «Το καράβι βουλιάζει και ψάχνουμε επιβάτες στην κυβερνητική παράταξη» με αφορμή ακόμη ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η εφημερίδα «Bir Gun» φιλοξενεί μια δημοσκόπηση, η οποία δίνει 9 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου. Στην εν λόγω δημοσκόπηση ο μεγάλος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας συγκεντρώνει το 54,23%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 45,77%.

Φυσικά, η δημοσκόπηση αυτή δεν είναι η πρώτη. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Aksoy, προ δέκα ημερών, καταγράφονται απώλειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της Τουρκίας.  Η δημοσκόπηση κράτησε από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.