Η διάσωση της First Republic Bank δεν καθησύχασε τις ανησυχίες επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο

Το σωσίβιο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την First Republic Bank απομάκρυνε τους φόβους της αγοράς για επικείμενη τραπεζική κατάρρευση την Παρασκευή, αλλά η πτώση που σημειώθηκε στην τιμή της μετοχής της προβληματικής αμερικανικής τράπεζας κατέδειξε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για ενδεχόμενα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ διοχέτευσαν την Πέμπτη κεφάλαια στην τράπεζα που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να διασώσουν την τράπεζα που βρισκόταν σε επιταχυνόμενη κρίση η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο άλλων μεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία συνήφθη από κορυφαίους αξιωματούχους, όπως η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ζάνετ Γέλεν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον, οι οποίοι συζήτησαν το πακέτο βοήθειας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Το πακέτο διάσωσης ήρθε μία ημέρα μετά αφότου η ελβετική τράπεζα Credit Suisse συνήψε έκτακτο δάνειο από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 54 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Αυτές οι συμφωνίες βοήθησαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά από μια θλιβερή εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο, ενώ η μετοχή της First Republic έκλεισε ανοδικά κατά 10% μετά τα νέα για τη διάσωση της, οι μετοχές της υποχωρούσαν κατά 18% μετά το κλείσιμο της αγοράς λόγω της ανακοίνωσης της τράπεζας ότι θα αναστείλει την παραχώρηση μερίσματος, αποκαλύπτοντας παράλληλα την ταμειακή της θέση και το ύψος της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που χρειαζόταν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αρχές δείχνουν πρόθυμες να αντιμετωπίσουν γρήγορα τους συστημικούς κινδύνους, αλλά ανησυχούν ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

“Θα διατηρήσουν τα κεφάλαια στην First Republic έτσι ώστε να την κρατήσουν ζωντανή για δικό τους συμφέρον… για να σταματήσουν την εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Στη συνέχεια θα τα αφαιρέσουν σταδιακά και η τράπεζα θα οδηγηθεί σε έναν αργό θάνατο”, δήλωσε ο Mathan Somasundaram, ιδρυτής στο εταιρεία ερευνών Deep Data Analytics στο Σίδνεϊ.

«Η Γέλεν ήταν ξεκάθαρη ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις είναι προστατευμένες, αλλά η τράπεζα μπορεί να μην υπάρχει», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν της Πέμπτης έδειξαν ότι η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης που αναζήτησαν οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Fed εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ύστερα από μήνες συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Γενικότερα, οι ανησυχίες για τους κινδύνους μετάδοσης παραμένουν.

“Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ισολογισμοί είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν το 2008, οι τράπεζες ρυθμίζονται καλύτερα”, δήλωσε η Karen Jorritsma, επικεφαλής των μετοχών της Αυστραλίας, RBC Capital Markets. «Αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υπαρκτός και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.