Εύσημα ΝτιΚάρλο προς τους διαπραγματευτές για τη σκληρή εργασία που επιτελούν

Η Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, εξήρε τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Εργκιούν Ολγκούν για τη σκληρή δουλειά τους και για την στήριξή τους στις Τεχνικές Επιτροπές.

Σε ανάρτησή στο Twitter, την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο αναφέρουν ότι η κ. ΝτιΚάρλο συνάντησε τους δύο διαπραγματευτές και τους έδωσε τα εύσημα για την σκληρή δουλειά καθώς και στήριξη και καθοδήγηση που προσφέρουν στις τεχνικές επιτροπές για βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων στην Κύπρο.

Οι Τεχνικές επιτροπές

Εξάλλου η Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε δεξίωση που παρέθεσε, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο, για τους συμπροέδρους των τεχνικών επιτροπών, υπογράμμισε τη σημασία του έργου των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών . Διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση των ΗΕ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σημαντικό τους έργο.

Η κ. ΝτιΚάρλο είπε πως οι τεχνικές επιτροπές αποτελούν μια οδό μέσω της οποίας οι πλευρές αλληλοεπιδρούν για θέματα στα οποία υπάρχει αμοιβαία ανησυχία, καθώς και για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, περιλαμβανομένων του περιβάλλοντος, της ισότητας μεταξύ των φύλων, της υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της οικονομίας και του εμπορίου. Ακόμη επεσήμανε πως οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, ιδιαίτερα μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα.

Μιλώντας κατά τη δεξίωση, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΕ αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του πλαισίου εντός του οποίου λειτουργούν οι τεχνικές επιτροπές στην Κύπρο .

Σημείωσε πως άλλες πολιτικές αποστολές των ΗΕ που εργάζονται πάνω σε παρατεταμένες διενέξεις στον κόσμο συχνά επιθυμούν να αναπαράγουν αυτό το εργαλείο και εύχονται να έχουν έναν παρόμοιο μηχανισμό, ώστε τα εμπλεκόμενα σε μια διένεξη μέρη να εργάζονται μαζί για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το καλό όλων.

Υπενθύμισε πως η συμφωνία για τη δημιουργία των τεχνικών επιτροπών έγινε το 2006 από τον τότε Αναπληρωτή ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, και ενώ ηγέτες των δυο πλευρών ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας πως ως εκ τούτου οι τεχνικές επιτροπές έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα για το Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Απευθυνόμενη στους συμπρόεδρους τεχνικών επιτροπών, η κ. ΝτιΚάρλο επεσήμανε πως το γεγονός ότι αυτές λειτουργούν για τόσα πολλά χρόνια κατέστη δυνατό λόγω της προσωπικής τους δέσμευσης στην εργασία που αυτές κάνουν.

Η κ. ΝτιΚάρλο σημείωσε εξάλλου πως το ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ενθάρρυνε τους ηγέτες να αναζωογονήσουν τις προσπάθειές τους για παροχή της αναγκαίας υποστήριξης και συνολικής καθοδήγησης, ώστε οι τεχνικές επιτροπές να είναι ελεύθερες από πολιτικά προσκόμματα στη δουλειά τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά σε συντονισμό και με συνεργασία σε θέματα τα οποία έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί.

Επίσης εξέφρασε την ευχή ότι με την έναρξη της δεύτερης φάσης παροχής χρηματοδότησης από την ΕΕ, οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση αυτή για να υλοποιούν πρωτοβουλίες και έργα για το καλό όλων των Κυπρίων.