Πανελλαδική απεργία και συλλαλητήρια οργής σε όλη την Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με τους εργαζομένους να πραγματοποιούν διαδηλώσεις και απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ πολλά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Απεργούν όλα τα συνδικάτα, φοιτητικές ενώσεις και τα σχολεία είναι κλειστά.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη την Πλατεία  του Συντάγματος το απεργιακό συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε στις 11 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο .

Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία αναφέρει: «Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Δεκάδες τα νιάτα που “δεν έφτασαν” και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι» και τονίζει, μεταξύ άλλων «να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη! Όλες και όλοι στην απεργία!».

Η Διοίκηση της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αναφέρει πως «αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

Στην απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών και μια σειρά από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος. Την ίδια ώρα η AEGEAN και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου, την Πέμπτη (από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα).

Απεργιακές κινητοποιήσεις και μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες  τις πόλεις της Ελλάδας και στα νησιά με κύριο αίτημα να λογοδοτήσουν οι ένοχοι και οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα ασφαλές δίκτυο προστασίας  στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες.