Αποτίμηση Προεδρικών εκλογών από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

«Το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών αποτιμήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και συζητήθηκε η επόμενη μέρα στο πλαίσιο των νέων πολιτικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία της Κ.Ε. του  κόμματος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, ο στόχος για επίτευξη της προοδευτικής αλλαγής δεν επιτεύχθηκε. «Αυτό το γεγονός προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποτιμήθηκε το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών και συζητήθηκε η επόμενη μέρα στο πλαίσιο των νέων πολιτικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Ο στόχος για επίτευξη της προοδευτικής αλλαγής δεν επιτεύχθηκε. Αυτό το γεγονός προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Η εκτίμηση της ΚΕ είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών εμπεριέχει θετικά και ελπιδοφόρα στοιχεία πάνω στα οποία έχουμε χρέος να κτίσουμε για το μέλλον. Υπήρξε καθολική συσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς. Συναντηθήκαμε με ανθρώπους από τον χώρο της οικολογίας, της κεντροαριστεράς αλλά και με πολλούς πολίτες που συμμερίζονται τις προοδευτικές αρχές και αξίες που αναδείξαμε. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, δηλαδή μέσα στη νέα γενιά του τόπου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπερίσχυσε. Το ίδιο συνέβη και ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο γεγονός που συνδέεται με το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του.

Όλα αυτά βεβαίως, όπως ήδη έχουμε πει, δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον. Αυτό όμως δεν μάς οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε αίσθηση ευθύνης. Ευθύνης για να εργαστούμε και να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά ένα ισχυρό ΑΚΕΛ, μια ισχυρή Αριστερά αλλά και τις συνεργασίες για την προοδευτική πλειοψηφία του αύριο.

Αυτή έχει ανάγκη η Κύπρος για να μπορέσει να πάει μπροστά.

Το βλέμμα του ΑΚΕΛ είναι στραμμένο στο μέλλον, στην επόμενη μέρα των εκλογών. Τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά δεν επιτρέπουν να μείνουμε επί μακρόν στις συζητήσεις για το χθες. Η ακρίβεια, το στεγαστικό, οι ανισότητες, τα εργασιακά, η παιδεία και η υγεία, η ανάγκη για ύπαρξη μιας ισχυρής οικονομίας η οποία να στηρίζει ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος και οι θεσμοί αλλά και το αίτημα της κοινωνίας για λογοδοσία όσων εξευτέλισαν με σκάνδαλα την Κύπρο απαιτούν από εμάς δράση, διεκδικήσεις, αγώνες. Όπως δράση και αγώνα απαιτεί η προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό η οποία πρέπει να έχει ως αφετηρία την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί. Το ΑΚΕΛ ως η βασική δύναμη αντιπολίτευσης θα υπηρετήσει αποφασιστικά, υπεύθυνα και πατριωτικά όλους αυτούς τους στόχους.

Η ΚΕ επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Κόμματος να εργαστεί για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του ΑΚΕΛ καθώς και της παρέμβασής του στην κοινωνία, στη βάση του πλαισίου και του οδικού χάρτη που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για τη διενέργεια καταστατικού συνεδρίου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στόχος μέχρι τότε είναι να γίνει ένας πλατύς και ουσιαστικός διάλογος με την κομματική βάση, με σύνολα και φίλους που συνεργάζονται με το Κόμμα αλλά και προσωπικότητες οι οποίες συμπορεύτηκαν και εργάστηκαν μαζί μας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προοδευτική αλλαγή.

Η ΚΕ εκφράζει τη βαθιά της εκτίμηση και τις ευχαριστίες της προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την όλη παρουσία του στην εξαιρετικά δύσκολη εκλογική μάχη την οποία έδωσε με αξιοσύνη, εντιμότητα, ήθος, ειλικρίνεια, καθαρό πολιτικό λόγο και σεβασμό προς όλους.

Η Κ.Ε. εκφράζει την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της προς το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη καθώς και προς όλους και όλες που στήριξαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του στον Α’ και τον Β’ γύρο. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει προς τον μεγάλο κόσμο του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατέθεσε ψυχή και έδωσε το είναι του για να κερδηθούν οι εκλογές. Η προσπάθειά τους αποτέλεσε βασικό παράγοντα για να πλησιάσουμε τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου.

Με περηφάνεια, αυτοπεποίθηση και δύναμη συνεχίζουμε τους αγώνες και την προσφορά μας για την πρόοδο της Κύπρου και την προκοπή της κοινωνίας μας.