Και   ξαφνικά μια νύχτα ήλθαν οι …γείτονες!

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Ηχούν ακόμα στα αυτιά όλων οι απειλές των Τούρκων αξιωματούχων: « Θα έλθουμε ξαφνικά μια νύκτα    ….» για να υπενθυμίζουν τις σφαγές των Ελλήνων το  1922 ( στην Μικρασιατική καταστροφή) .

Απειλούσαν  ακόμα και με βομβαρδισμό της Αθήνας με τα τουρκικά σύγχρονα όπλα.  Ο Τούρκος πρόεδρος  από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, δεν περνούσε Παρασκευή  κατά την διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, που να μην έβγαζε πολεμικά φιρμάνια εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου των Κούρδων,  των Αρμενίων για τα δεινά που τους περιμένουν από την Τουρκία αν δεν κάτσουν φρόνιμα!

Και ξαφνικά μια νύχτα …ακούστηκε ο μεγάλος θρήνος.   Οι οιμωγές από τα χαλάσματα,  η απόγνωση και το βαρύ θανατικό που έπληξαν   την Τουρκία οι δύο ισχυροί σεισμοί.

Οι  γείτονες έτρεξαν αμέσως . Όχι  μια νύχτα ξαφνικά , αλλά με  το πρώτο φως της ημέρας. Για  να βοηθήσουν , να σώσουν ζωές, να απαλύνουν πληγές, να σκουπίσουν τα δάκρυ του Τούρκου γείτονα τους, να κλάψουν  από χαρά και συγκίνηση όταν κατόρθωναν τα μέλη της Ελληνικής    ΕΜΑΚ να ανασύρουν ζωντανά παιδάκια, γυναίκες,  μεσήλικες…

Η ανθρωπιά, ο αλτρουϊσμός, η αυταπάρνηση, η αλληλεγγύη που πρόταξαν  Ελλάδα και Κύπρος προς τον λαό της Τουρκίας διέλυσε τη προπαγάνδα του μίσους. Τον εθνικιστικό φανατισμό,   την μισαλλοδοξία και τον καταστροφικό αναθεωριτισμό που καλλιεργούσαν  ο Ερντογάν και οι υποταγείς του.

«Ευχαριστώ γείτονα»

Η φιλοκυβερνητική Χουριέτ  εγκατέλειψε τα πολεμικά της «εμβατήρια» και με πρωτοσέλιδο  της γράφει σε λατινικά γράμματα: «Efharisto poli file» και δίπλα στα τουρκικά: « Tesekkurler komsu» (ευχαριστώ γείτονα ).

Ο Τούρκος πρόεδρος ψέλλιζε αμήχανος πως   ο  φονικός σεισμός  ήταν  «χτύπημα της μοίρας» -και όχι της «συμμορίας των μεγαλοεργολάβων»- για να προκαλέσει δεκάδες αντιδράσεις  αφού απέφυγε να κατανέμει ευθύνες  στους «χορηγούς» του καθεστώτος του που έκτιζαν κτίρια φέρετρα.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point, σε ένα πολύ επικριτικό δημοσίευμα για τον Τούρκο Πρόεδρο,  αναφέρει ότι τρεις μήνες πριν τις εκλογές  ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια την διαφθορά του καθεστώτος:

 «Στην Τουρκία, κάθε κτήριο που κατέρρευσε, και υπάρχουν χιλιάδες από αυτά, μαρτυρεί την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές ένιωσαν προστατευμένοι από τους μαφιόζικους δεσμούς τους με την εξουσία».

Σημειώνει ακόμη πως το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών χρησιμεύουν σήμερα ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για έναν Πρόεδρο σε απόγνωση, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προνόμια που έλαβαν ως αντάλλαγμα για τα ποσά που κατέβαλαν στο AKP του Ερντογάν και στην οικογένειά του.

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με αυταπάτες. Ο Ερντογάν θα κάνει ότι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ήδη, η αντιπολίτευση φοβάται ότι η καταστροφή θα του προσφέρει το επιθυμητό πρόσχημα για την αναβολή των εκλογών. Ο τρόπος με τον οποίο διέκοψε το δίκτυο Twitter δύο ημέρες μετά τον σεισμό για να αποσιωπήσει τους επικριτές δείχνει την έλλειψη ενδοιασμών που τον χαρακτηρίζει» επισημαίνεται επίσης, στο άρθρο, όπου στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

«Από τις αρχές του αιώνα, ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κερδίσει έξι γενικές εκλογές, μία προεδρική αναμέτρηση και τρία δημοψηφίσματα. Επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους ή υποτιθέμενους αντιπάλους και να φέρει το δικαστικό σώμα στα μέτρα του. Στη διεθνή σκηνή, η συμπεριφορά του δεν είναι λιγότερο αδιάντροπη. Υποδαυλίζει τις διαφορές με την Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμη και την Αρμενία για να διεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία. ..»

Τα ίχνη του ρήγματος των φονικών σεισμών εντοπίστηκαν πεντακάθαρα στην επιφάνεια του εδάφους σε μήκος χιλιομέτρων. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν σύγχυση, έντονη συγκίνηση και παγκόσμια κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μέσα και έξω από τα συντρίμμια.

Πολλές χώρες, διεθνείς οργανισμοί και ιδιωτικές πρωτοβουλίες άρχισαν να στέλνουν μαζική βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Από τους πρώτους που έφτασαν στον τόπο της συμφοράς, οι Έλληνες της ΕΜΑΚ. Επί πλέον σε Κύπρο και Ελλάδα ξεκίνησαν πολλές εκστρατείες  για την συλλογή ειδών βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία.Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με κήρυγμα  που θα διαβαστεί σήμερα Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου εξαγγέλλει έρανο για βοήθεια στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία. Η ακρωτηριασμένη και πολύπαθη Κύπρος γίνεται ακόμα μια φορά παράδειγμα ανθρωπιάς. Απ’ άκρη, σ’ άκρη στις ελεύθερες περιοχές  γίνονται έρανοι και ο κόσμος τρέχει να δώσει από το υστέρημα του ότι μπορεί.

Το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν,  των ισλαμιστών και του τουρκικού υπόκοσμου, άφησε να περάσει σχεδόν μια μέρα  πριν αποφασίσει που θα κατευθύνει την Ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ. Προτίμησε να εγκαταλείψει στο θάνατο αβοήθητους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, παρά να δεχτεί την βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία απέρριψε προβάλλοντας διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες. Και όμως η Κυπριακή  Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών θεωρείται από τις καλύτερες καθότι σε κάθε αποστολή εντός και εκτός Κύπρου ανταποκρίθηκε  με μεγάλη επιτυχία  παίρνοντας τα εύσημα για την αποτελεσματικότητα της.   

Σε τόσο κρίσιμες ώρες η ταχύτατα της παροχής βοήθειας αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία  ζήτημα ζωής και θανάτου.   Κάθε ζωή που σώζεται από την ΕΜΑΚ αποτελεί και μια στιγμή ανείπωτης χαράς, μια στιγμή δικαίωσης. Οι εναγκαλισμοί των ανδρών της ΕΜΑΚ μετά από μια δύσκολη διάσωση, γίνονται viral σε ολόκληρο τον κόσμο σαν ένα πολύ δυνατό δείγμα ανθρωπιάς.

Το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τους σεισμούς υπήρχαν συνεχείς εκκλήσεις μέσω twitter από εγκλωβισμένους που έδιναν πληροφορίες για το σημείο που βρίσκονταν. Υπήρχαν όμως και πολλές κραυγές αγωνίας όπως «Είμαστε ολομόναχοι», «Δεν υπάρχει βοήθεια», «Δεν υπάρχει υποστήριξη». Αυτό ήταν αρκετό προκειμένου το τουρκικό καθεστώς να φιμώσει το Τwitter

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μηνύματα ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα από δεκάδες, έγιναν χιλιάδες. Κάποια σχόλια όπως : «Η Ελλάδα ήρθε μέρα και μας σώζει», «Η Ελλάδα ήρθε στο Χατάι πριν από τον Ερντογάν», «Δεν θα σε θυμάμαι για τον πόλεμο που έγινε πριν από ολόκληρες δεκαετίες, αλλά για την φωτογραφία αυτή. Ευχαριστούμε Ελλάδα!» (Η φωτογραφία απεικόνιζε Έλληνα & Τούρκο διασώστη που μετέφεραν σε φορείο ένα από τα κοριτσάκια που ανέσυρε η ΕΜΑΚ από τα ερείπια).

 Μέσα στην συμφορά των σεισμών, η άμεση βοήθεια των Ελλήνων στην αγωνιώδη προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές, συγκίνησε ένα λαό που συνειδητοποίησε πως αυτοί που ήταν στόχος επιθέσεων και  κάθε είδους πρόκλησης και προσβολής, ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να απλώσουν χέρι βοήθειας στην πιο δύσκολη στιγμή.

Τώρα και  ειδικά ο Τσαβούσογλου θυμήθηκε ξαφνικά «τον

φίλο του τον Νίκο» (ΥΠΕΞ Ελλάδας) που τον επισκέφθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια.

Τα τουρκικά  ΜΜΕ προβάλλουν την βοήθεια των Ελλήνων. Η «Cumhuriyet» μετέδωσε το πρωτοσέλιδο σκίτσο του Soloup στο «Ποντίκι» με τίτλο «Έλληνας γελοιογράφος σατιρίζει τον Ερντογάν: Οι φίλοι έρχονται και νύχτα και μέρα», τονίζοντας πως η γελοιογραφία αποτελεί ένα σατιρικό αντίβαρο στις διαρκείς στρατιωτικές απειλές του Προέδρου της Τουρκίας .

Μια δημοσιογράφος που αποφυλακίστηκε πρόσφατα , σημείωνε καυστικά στον λογαριασμό της στο twitter: «Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν επίσης μια δοκιμασία ανθρωπιάς για τον κόσμο. Όπως για την Ελλάδα, παρά τη δήλωση ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Το γεγονός ότι αυτοί που εμφανίζονταν ως «εχθροί» ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη μέρα έδειξε για άλλη μια φορά ότι η πιο ορθή εξωτερική πολιτική είναι ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο»

Στον «παράδεισο» της παρανομίας οι μεγαλοεργολάβοι

Με τους σεισμούς στο Καχρανμαράς τα διαμερίσματα «πολυτελείας» και «υψίστης ασφαλείας» του ομίλου Alpargün κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Χασάν Αλπαργκιούν κατέφυγε την επομένη των σεισμών στον παράδεισο της παρανομίας, την κατεχόμενη Κύπρο, για να γλυτώσει από την οργή των θυμάτων του .

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θυσίαζαν κάθε έννοια ασφάλειας για να μειώσουν το κόστος και να τελειώνουν πιο γρήγορα τις κατασκευές τους. Αφαιρούσαν κολώνες στήριξης από καταστήματα και χώρους στάθμευσης, έκαναν πιο οικονομικές «αλλαγές» στους τοίχους στήριξης, τις πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων. Σε ένα ολόκληρο κτίριο που έγειρε προς τα πίσω, αποκαλύφτηκε ότι δεν υπήρχαν καθόλου …. θεμέλια! Μια πενταόροφη πολυκατοικία κατασκευάστηκε πάνω στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις!

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, το 50% των κτιρίων στην Τουρκία (περίπου 13.000.000 κτίρια) κατασκευάστηκαν κατά παράβαση πολλών κανονισμών, οι σχετικοί έλεγχοι ήταν (επιεικώς) πλημμελείς και το κυριότερο, το τουρκικό καθεστώς έδινε αμνηστία στους παραβάτες και τους χάριζε τα πρόστιμα!

Ο Ερντογάν το 2018 εξάγγειλε την πολιτική της “ειρηνικής ανοικοδόμησης”  λέγοντας πως φτιάξαμε 350.000 κατοικίες για να στεγαστεί ο κόσμος. Δεν περίμενε όμως πως αυτή η « ειρηνική  ανάπτυξη» θα γίνονταν δυστυχώς ο τάφος  χιλιάδων  αθώων.