Πάνω από 4000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Απόγνωση και κραυγές για βοήθεια κάτω από τα συντρίμια

Ομάδες διάσωσης εργάζονται από το πρωί της Τρίτης για να απελευθερώσουν ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από ερείπια κτηρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας ανέβηκε σε σχεδόν 3.000. Άλλοι 1.444 νεκροί καταγράφηκαν στη γειτονική Συρία.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 που χτύπησε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα διέλυσε πολυκατοικίες, κατέστρεψε νοσοκομεία και άφησε χιλιάδες ανθρώπους τραυματισμένους ή άστεγους.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από 4.758 κτήρια που καταστράφηκαν από τον σεισμό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), σύμφωνα με την τελευταία τους ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Yunus Sezer, είπε ότι 2.921 άνθρωποι πέθαναν στην Τουρκία, ενώ συνεχίζονταν οι μετασεισμοί. Ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 5,6 χτύπησε την κεντρική Τουρκία την Τρίτη, σύμφωα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, είπε.

Ο παγωμένος καιρός επιδείνωσε τις προσπάθειες αναζήτησεις για επιζώντες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ χειροτέρευσε τις συνθήκες για κόσμο που βρίσκεται παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμια ή έμεινε άστεγος.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε παγκοσμίως από το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών, από τον σεισμό που καταγράφηκε στον Νότιο Ατλαντικό τον Αύγουστο του 2021.

Είναι ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία από τον σεισμό παρόμοιου μεγέθους το 1999, στον οποίο σκοτώθηκαν 17.000 άνθρωποι. Σχεδόν 16.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στον σεισμό της Δευτέρας.

Τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους διασώστες στη βορειοδυτική επαρχία.

Κακή σύνδεση στο διαδίκτυο και καταστρεμμένοι δρόμοι ανάμεσα στις πόλεις που χτυπήθηκαν περισσότερο, δυσκόλεψαν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα αποτελέσματα του σεισμού προστίθενται στην καταστροφή πάνω από 11 χρόνων εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι η έλλειψη καυσίμων και ο σκληρός χειμωνιάτικος καιρός δημιουργούν επίσης εμπόδια στην ανταπόκριση.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα χθες Δευτέρα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Εξάλλου, περίπου είκοσι φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από συριακή φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης την οποία διευκόλυνε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κέντρο κράτησης.

Στη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, κοντά στα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας με την Τουρκία, κρατούνται έγκλειστοι περίπου 2.000 άνθρωποι, τους 1.300 εκ των οποίων βαραίνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις του ΙΚ, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Στην εγκατάσταση βρίσκονται επίσης κούρδοι μαχητές.

«Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Ράζο κρατούμενοι στασίασαν και πήραν τον έλεγχο ορισμένων τομέων της φυλακής», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή, αλλά σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να πει εάν απέδρασαν κρατούμενοι.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τη Ράζο, κοντά στην Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε πύλες και τοίχους της φυλακής, διευκρίνισε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.800 ανθρώπους στις δύο χώρες, ανάμεσά τους 1.440 και πλέον στη Συρία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που δεν σταματά να αυξάνεται με ταχύτητα.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του, μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γεμίζουν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου…  Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…».

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε.

Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων όπου ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες… δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες Δευτέρα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι».

Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του αμερικανικού λαού» και τόνισε πως στέλνονται «γρήγορα» ομάδες από τις ΗΠΑ για «να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και «να συντονίσουν κάθε άλλη βοήθεια» που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την απώλεια των ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί στις δύο χώρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μάουρο Βιεϊρά, που πραγματοποιήθηκε στην Μπραζίλια.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα σε περιόδους δυσκολιών είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως επικοινώνησε από το αεροπλάνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και του πρόσφερε την άμεση βοήθειά της Ελλάδας και τα εγκάρδια συλλυπητήρια.