Προεδρικές 2023: Ραγδαίες εξελίξεις στο ΔΗΣΥ, παρέμβαση Αναστασιάδη και αντιδράσεις

Σοβαρό το δίλημμα και διχασμένες οι απόψεις για τον ποιόν θα στηρίξει η ηγεσία στο Β’γύρο

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ  καθότι θα κληθεί εντός τριών ημερών να απαντήσει στο δίλημμα ποιόν από τους δύο που επικράτησαν για τον δεύτερο γύρο θα στηρίξει. Τον  Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίον μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας  αποκαλούσε αποστάτη ή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη τον οποίο επίσης κατηγορούσε ως φερέφωνο του ΑΚΕΛ;

Το Π.Γ. του ΔΗΣΥ συνέρχεται το απόγευμα  για να εκτιμήσει τις εξελίξεις μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης απογοήτευσης για τον λόγο πως δεν ήταν λίγα τα στελέχη που θεωρούσαν πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα βρισκόταν πρώτος ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους κατά την εκλογική διαδικασία του Α’ γύρου.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα πέραν του 50% των ψήφων ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε την ήττα του ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Προτού προβεί σε δηλώσεις  στα γραφεία  της Πινδάρου μετέβη στο Προεδρικό μαζί με υπουργούς,  ηγετικά στελέχη του κόμματος και την Πρόεδρο  της Βουλής όπου αντάλλαξαν απόψεις.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρησαν τηλεφωνικώς  τους δυο επικρατέστερους  στον Α’ γύρο Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διχασμένες οι απόψεις στο ΔΗΣΥ

Οι απόψεις για τον ποιόν θα στηρίξει η ηγεσία του κόμματος  είναι διχασμένες με τους περισσότερους να τείνουν υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν είναι και λίγοι ωστόσο που θεωρούν πως δεν πρέπει να επιβραβευτεί η αποστασία.  Στελέχη του ΔΗΣΥ τα οποία κλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικά πάνελ για να συζητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών συνεχώς δήλωναν πως «αν δεν ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο Αβέρωφ θα εκλεγόταν σίγουρα πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τα δεδομένα και για κάποια άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ  η επιλογή για Νίκο Χριστοδουλίδη είναι μονόδρομος.

Όπως φαίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα για το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη του Προεδρικού, είπε ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα τα οποία και θα αποφασίσουν. Είπε ακόμα πως ο ίδιος έχει άποψη  χωρίς να προδικάζει τίποτε.

Κληθείς να απαντήσει αν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΔΗΣΥ απάντησε πως στο επικείμενο  συνέδριο θα είναι ξανά υποψήφιος στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα στους διάφορους δελφίνους που καραδοκούν.

Ξεκινούν επαφές

Τόσο το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη  όσο και αυτό του Ανδρέα Μαυρογιάννη ξεκινούν  σήμερα επαφές με διάφορα κόμματα του ΔΗΣΥ περιλαμβανομένου. Πρώτο στις επαφές και των δύο επιτελείων είναι το Κίνημα Οικολόγων το οποίο δεν τοποθετήθηκε στον Α’ γύρο αλλά στελέχη του βρέθηκαν να στηρίζουν  Χριστοδουλίδη ,  Μαυρογιάννη αλλά και Αβέρωφ.

Επαφές θα γίνουν επίσης και με τον Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποιος το βράδυ της Κυριακής είπε πως το επιτελείο του θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την Πέμπτη

Αντιδράσεις για την παρέμβαση Αναστασιάδη

Έντονη κριτική ασκεί ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδης για τη σύσκεψη των «εκλεκτών» στο Προεδρικό, υπό τον ΠτΔ.

«Μικρος/επιλεγμένος ο αριθμός όσων κλήθηκαν. Κάποιοι θεωρούνται δεδομένοι. Μέγα λάθος. Μέγα λάθος και όσων πήγαν. Προσβάλαν τους υπόλοιπους. Είναι αντιληπτό τι έγινε στις εκλογές. Προς το παρόν τη πλήρωσε -άδικα- ο Αβερωφ», έγραψε ο κ. Τριανταφυλλίδης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προτείνει Μαυρογιάννη ο Φαίδωνος και κάνει λόγο για κρίση ταυτότητας

Αν ο ΔΗΣΥ αποφασίσει να στηρίξει τον «διασπαστή» Νίκο Χριστοδουλίδη, τότε θα υπάρξει κρίση ταυτότητας στο κόμμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος προτείνει τον μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, γιατί όπως λέει αυτό θα διασφαλίσει την «κληριδική σχολή σκέψης» στο Κυπριακό.

«Αν στηρίζεται από ένα κόμμα της Αριστεράς δε μπορεί αυτό να είναι μίασμα» σημείωσε ο κ. Φαίδωνος, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 και 97.6. Εξήγησε επίσης ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι μέλος του ΔΗΣΥ, δεν σεβάστηκε καμία διαδικασία που σεβάστηκαν οι Κληρίδης, Μάτσης Κασουλίδης. Γι΄αυτό και, όπως είπε, «δε μπορεί αυτό το αφήγημα περί ενότητας να επικρατήσει».

Αποστάσεις τηρεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ αφήνοντας το ελεύθερο στον Μαυρογιάννη

Προσεκτικά και με διακριτικό τόπο η ηγεσία του ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα αφήνοντας  τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να κινηθεί ελεύθερα  και να κάνει τις επαφές του προκειμένου να πετύχει νέες συνεργασίας για τον β’ γύρο και ειδικά από τον Συναγερμό.

Α. Γκιούρωφ