Κλιμακώνονται οι εντάσεις Σκοπίων Βουλγαρίας για τη βόρεια Μακεδονία

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις εντάσεις μεταξύ Σκοπιανών και Βουλγάρων, καταδικάζοντας την υποκίνηση σε βία.

«Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας με λυπηρά επεισόδια και προκλήσεις», τόνισε με αφορμή τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Bujar Osmani.

Στις 19 Ιανουαρίου 2023, έλαβε χώρα συμπλοκή στην Οχρίδα κατά την οποία τραυματίστηκε ο Hristijan Pendikov, πολίτης των Σκοπίων, βουλγαρικής καταγωγής και γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στην Οχρίδα.
Ο Πεντίκοφ μεταφέρθηκε στη Σόφια με αεροπλάνο της βουλγαρικής κυβέρνησης για θεραπεία.

Η έρευνα της Εισαγγελίας της Οχρίδας βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την επίθεση αυτή, η βουλγαρική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και κάλεσε σε διαβουλεύσεις με τον πρεσβευτή της στα Σκόπια λόγω, όπως δήλωσαν, «της σοβαρότητας της κατάστασης σχετικά με τα δικαιώματα των Βουλγάρων» στη χώρα και της «κλιμάκωσης των εγκλημάτων μίσους» το τελευταίο διάστημα. μήνες, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανησυχεί η ΕΕ μήπως και οι Σκοπιανοί δεν ενταχθούν στην ένωση

Ο Μπορέλ τόνισε ότι «καταδικάζει την επίθεση στην Οχρίδα, όπως και οι αρχές στα Σκόπια» και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων τον διαβεβαίωσαν «ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι ακούγονται “απαράδεκτες δηλώσεις ορισμένων εθνικιστών πολιτικών, που υποδαυλίζουν μίσος και υποδηλώνουν βία” και ότι αυτό “μπορεί μόνο να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις και δεν συμβάλλει σε μια ατμόσφαιρα που επιτρέπει σχέσεις καλής γειτονίας”.

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η κοινή εργασία για την προώθηση μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού είναι απαραίτητη, διότι αυτό είναι κρίσιμο για την ευρωπαϊκή πορεία» και «τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είπε επίσης ότι «είναι χαρούμενος» που βλέπει ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά και «ανυπομονεί να συνεχίσει να οικοδομεί ισχυρές σχέσεις με την χώρα τις επόμενες εβδομάδες στην πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επαίνεσε την σκοπιανή κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή της προσέγγιση, ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όπου, όπως είπε, τα Σκόπια εμμένουν με συνέπεια 100 τοις εκατό σε όλες τις σχετικές θέσεις και αποφάσεις της Ένωσης.

Τι συμβαίνει πραγματικά πίσω από όλα αυτά μεταξύ των δύο πλευρών

Αλβανική εφημερίδα το 2021, είχε  δημοσιεύσει μια πρόταση η οποία να έλκει πιθανότατα το ενδιαφέρον πολλών , προτείνοντας την διχοτόμηση των Σκοπίων, μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.
 
«Όλοι γίνονται και δεν ξέρουν ότι οι πόλεμοι μας στο παρελθόν ήταν για την ενοποίηση της ”Μακεδονίας” και της Θράκης της Αδριανούπολης με τη μητέρα Βουλγαρία;

Όλοι όσοι γράφουν για τη ”Βόρεια Μακεδονία” γνωρίζουν ότι θα χωριστεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, ωστόσο, όλοι προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα και περιμένουν κάποιον άλλον να το λύσει», ανέφερε αλβανική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος VMRO BND, Ανγκέλ Τζαμπάσκι, είχε δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα το επίσημο βίντεο του κόμματος που είναι μέρος της εκστρατείας για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, στο οποίο τονίζει ότι η «”Μακεδονία” είναι βουλγαρική».

 «Η ”Μακεδονία” είναι βουλγαρική. Ένα γεγονός που δεν χρειάζεται απόδειξη. Γεγονός που ο Ζόραν Ζάεφ ξεχνά όταν βρίσκεται στα Σκόπια. Και θυμάται μόνο όταν ζητάει κάτι. Η Βουλγαρία αγαπούσε πάντα την ”Μακεδονία”.

Όμως η Βουλγαρία δεν πρέπει να εκβιαστεί!

Η φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη συνέπεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να παρακαμφθεί και η ιστορία πρέπει να απορρίψει τη μοίρα κάθε προδότη. «Η Βουλγαρία και οι Βούλγαροι πατριώτες θα συνεχίσουν τη μάχη μας για την αλήθεια!», είχε γράψει ο Τζαμπάσκι στο επίσημο προφίλ του Facebook, απηχώντας πιθανότατα την γνώμη πολλών ομοιδεατών του.

Είναι προφανές ότι οι Βούλγαροι δεν έχουν ξεχάσει τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις και δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό ενώ Σκόπια και Βουλγαρία ήταν μη φιλικά διακείμενες έναντι του Ελληνισμού για πολλά χρόνια.